Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ανατ.Αττική: Προγράμματα Καταπολέμησης Κουνουπιών για το έτος 2016

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απαιτείται συντονισμός και έγκαιρη επέμβαση των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ιδιαίτερα φέτος με τη ραγδαία εξάπλωση...
σε παγκόσμιο επίπεδο του ιού Zika, καθίσταται αναγκαία η δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρειας, Δήμων), στον βαθμό που τους αναλογεί βάσει των προβλεπόμενων από τον «Καλλικράτη» αρμοδιοτήτων. 




Όπως επισημαίνεται και από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ο έγκαιρος και σε ετήσια βάση προγραμματισμός ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών (όπως ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός, ιός Zika κ.λπ.), καθώς και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών. 
Η Περιφέρεια Αττικής με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνεχίζει απαρέγκλιτα, όπως κάθε χρόνο, την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Αττική. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με συντονιστή τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, διενεργεί εφαρμογές ψεκασμών (προνυμφιοκτονία) από εδάφους και από αέρος στον περιαστικό ιστό όλων των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας, σε περιοχές και σημεία που έχουν καταγραφεί και στα φυσικά συστήματα (οικολογικά προστατευόμενες περιοχές) της Ανατολικής Αττικής. 
Από την πλευρά τους, οι 13 δήμοι της Ανατολικής Αττικής έχουν αποκλειστικά τη ευθύνη και υποχρέωση, να υλοποιήσουν άμεσα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού (οικιστικού) ιστού. 
Με το υπ’ αριθμ. οικ 351/3-2-2016 έγγραφό της προς τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της ΠΕΑΑ, τους επισημαίνει αυτή τους την ευθύνη - υποχρέωση και τους καλεί να μεριμνήσουν για: 
  • ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, σε επιφάνειες με στάσιμα νερά εντός του αστικού ιστού (συντριβάνια, κολυμβητικές δεξαμενές, μικρές και μεγάλες υδατοσυλλογές κ.α.)
  • μέτρα πρόληψης από τους ιδιοκτήτες όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και 
  • ορθή διαχείριση στη χρήση του νερού στις γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής ευθύνης τους. 
Επιπλέον, τους ζητά να δρομολογήσουν άμεσα και πριν τους ψεκασμούς για τα ακόλουθα: 
  • σχολαστική καθαριότητα των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων
  • τακτικό καθαρισμό όλων των φρεατίων όμβριων υδάτων της περιοχής τους 
  • ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών ανάπτυξης προνυμφών στο οικιακό περιβάλλον (αυλή, κήπος, πάρκα).
Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), μπορούν οι πολίτες να βρουν όλες τις πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για την προφύλαξή τους.

www.dimotisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου