Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μια ματιά εκ των... «ΕΣΩ» στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στις 17 Φεβρουαρίου

"H αρχιτεκτονική είναι κατοικημένη γλυπτική", είπε κάποτε ένας Ρουμάνος γλύπτης, ενώ ο γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ την περιέγραψε ως το "σοφό, σωστό και καταπληκτικό παιχνίδι των μορφών κάτω από το φως".
Είναι αλήθεια πως η αρχιτεκτονική μπορεί ταυτοχρόνως να είναι τόσο αυστηρή, τόσο πνευματική, τόσο διανοητικά ζωντανή και τόσο βαθιά αισθησιακή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός αρχιτέκτονα όταν συλλαμβάνει ή σχεδιάζει νοητικά ένα αρχιτεκτονικό έργο. Η έμπνευσή τους θεωρείται ανεξάντλητη, όπως άλλωστε και η παρατηρητικότητά τους. Νέες μορφές, υλικά, υφές, οι δυνατότητες διάχυσης του φωτός είναι στοιχεία που περνούν από τη ματιά και τη σκέψη του αμέσως μόλις ο αρχιτέκτονας εισέλθει σ’ ένα χώρο.




Όμως, ο κύριος σκοπός της αρχιτεκτονικής είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να δημιουργήσει περιβάλλοντα για αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές ιδεών και σκέψεων. Αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο στο ΕΣΩ, στην ημερίδα-θεσμός για το interior design και την αρχιτεκτονική, όπου οι άνθρωποι του χώρου της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, συζητούν και αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται, λειτουργούν και δημιουργούν.

Η πέμπτη ημερίδα του ΕΣΩ, στις 17 Φεβρουαρίου, έρχεται για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει τη θέση της ως το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού στην Ελλάδα και, πάνω απ' όλα, να οικοδομήσει μία διασυνδεδεμένη κοινότητα που δεν θα διαλυθεί όταν σβήσουν τα φώτα. Η φετινή συνάντηση, που για μια ακόμη φορά θα φιλοξενηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.

Στο φετινό ΕΣΩ φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ ότι ο χώρος του σχεδιασμού είναι ενιαίος, με πολλές και δημιουργικές επικαλύψεις και αλληλοτροφοδοτήσεις. Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών, αναδεικνύεται η βαθιά ενότητα ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, την οπτική επικοινωνία και τις αναπαραστατικές τέχνες.

Οι επιμέρους διαχωρισμοί γίνονται όλο και πιο συμβατικοί ενώ ξεπροβάλλει πάνω απ' όλα η σημασία της δημιουργικότητας και των καινοτόμων πρακτικών με τις οποίες αυτή βρίσκει διέξοδο. Στο ΕΣΩ θα μιλήσουν για τη δουλειά τους: οι Block 722 Architects, ο Διονύσης Σοτοβίκης (Workshop Dionisis Sotovikis), η Μαργαρίτα Βεντουράκη (BETAPLAN), ο Kirios Kriton, ο Στέλιος Κόης (Kois Associated Architects), ο Κοσμάς και ο Φάνης Απατάγγελος (Kommigraphics) και η Κατερίνα Κοτζιά (K&K Architects) ενώ απο το εξωτερικό θα μιλήσει ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς απο το γραφείο Heatherwick Architects, o οποίος και θα παρουσιάσει 5 από τα πιο σημαντικά έργα του γραφείου. Συντονιστές της 5ης ημερίδας ΕΣΩ είναι οι αρχιτέκτονες Άρης Γιαννόπουλος (WoArchitects) και Σταύρος Μαρτίνος (αρχισυντάκτης, Archisearch.gr και διευθυντής του προγράμματος Arkki Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και Νέους). Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN και η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει στο:http://bit.ly/1S5Hov4

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.esw.gr/  -  Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου