Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το πλοίο της δυστυχίας «αδειάζει» τώρα ψυχές στη Θεσσαλονίκη

«Θρίλερ» με το ταξίδι του «Ελ. Βενιζέλος» - Συνολικά αναμένεται να μεταφέρει στη βόρεια Ελλάδα περί τους 3.000 μετανάστες - Πρώτα θα σταματήσει σε Κάλυμνο και Λέρο
Με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη αναχώρησε σήμερα στις 07:50 το πρωί, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το λιμάνι της Κω.

Έπειτα από επίσημη ενημέρωση από τις λιμενικές αρχές του νησιού το πλοίο θα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο.

Από το βράδυ της Τρίτης προέκυψε μεγάλη σύγχυση με τη διαδρομή του πλοίου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να οδηγείται στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τον τελικό του προορισμό.

Το πλοίο είχε εντολή να αναχωρήσει αρχικά για τον Πειραιά, ωστόσο θα «δέσει» στη Θεσσαλονίκη, αφού σταματήσει σε Κάλυμνο και Λέρο, απ' όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης, δείχνει να μην είναι διόλου τυχαία, καθώς, κατά πληροφορίες, επιλέχτηκε για να φύγουν οι μετανάστες προς τα Σκόπια.





Στο «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου έχουν επιβιβαστεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.800 πρόσφυγες/μετανάστες.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς αυτή τη στιγμή στην Κω πέρα από τους περίπου 2.000 Σύρους μετανάστες που φιλοξενούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκονται ακόμη περίπου 3.500 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν.

Το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας «Anek Lines», που αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης με προορισμό το λιμάνι της Κω, αποσκοπεί στο να μεταφέρει στη Βόρεια Ελλάδα περί τους 3.000 μετανάστες.

Στο μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Την ίδια ώρα, αμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης ο αριθμός των συλληφθέντων μη νόμιμων προσφύγων στη χώρα για παράνομη είσοδο από αστυνομικές και λιμενικές αρχές άγγιζε τις 32.070 το τελευταίο επτάμηνο του 2014. Το δωδεκάμηνο του 2014 ο αριθμός έφτανε τους 77.163. Το επτάμηνο του 2015 ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στους 156.726!



Χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη
Αξίζει να σημειωθεί πως χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη καθώς εγκλωβισμένοι παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες χωρίς εισιτήρια στο λιμάνι του νησιού. Συγκεκριμένα, εικόνα τριτοκοσμικής πόλης θυμίζει το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους το πολυπόθητο «χαρτί ελευθερίας», αλλά δεν έχουν εισιτήρια για τα πλοία της γραμμής, που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά. Έτσι παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι και εάν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να βάλει έκτακτα δρομολόγια και να τους προωθήσει στον Πειραιά, το λιμάνι της Μυτιλήνης θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ανθρώπινο χάος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
























Ζωή Ψαρρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου