Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Παραιτούμαι, έκανα ό,τι μπορούσα - Θα μας κρίνει ο λαός στις 20 Σεπτεμβρίου

Θέλησε να βάλλει την ατζέντα των εκλογών και άρχισε να ξεδιπλώνει τις νέες υποσχέσεις στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό - Επιτέθηκε πρώτα στην Αριστερή Πλατφόρμα και μετά στους άλλους πολιτικούς του αντιπάλουςΜε το σημερινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλλει την ατζέντα των εκλογών, να δικαιολογήσει την μνημονιακή μετάλλαξή του κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του και να περιγράψει το διακύβευμα.



Δήλωσε ότι η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όρία της και ζήτησε "καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός. Βάζοντας το ερώτημα των εκλογών δήλωσε ότι "με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα , ποιός και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία".

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μνημόνιο που υπέγραψε, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλλε για την επίτευξη της συμφωνίας ενώ την συνέκρινε αφενός με τα αιτήματα των δανειστών και αφετέρου με τις συμφωνίες που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με αυτά που κατά την άποψή του θα δεχόταν η κυβέρνηση Σαμαρά αν συνέχιζε. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι χωρίς την λαϊκή αποφασιστικότητα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Υποστήριξε ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και οι απολύσεις στο δημόσιο που είναι πλέον παρελθόν, ενώ δεν δεχθήκαμε την αφαίμαξη και τις οριζόντιες περικοπές. Παραδέχθηκε βέβαια ότι δεν πέτυχε την συμφωνία που θα ήθελε ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικούς συσχετισμούς και με βάση όσα κληρονόμησε η κυβέρνησή είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει.

Ο κ. Τσίπρα προσπάθησε να δώσει και έναν τόνο αισιοδοξίας στο διάγγελμά του. Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης είπε η φάση αυτή ανήκει στο παρελθόν, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό. Έδωσε όμως και διαβεβαιώσεις στους εταίρους λέγοντας ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά, θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες". Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό είπε ότι "αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αφήσω στην δική σας κρίση όσα έπραξα, και τα σωστά και τα λάθη και τις παραλείψεις και τα θετικά και με την ψήφο σας θα κρίνετε όσα έγιναν".

Φυσικά επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους ξεκινώντας από το εσωκομματικό μέτωπο και την Αριστερή Πλατφόρμα τονίζοντας το επιχείρημα που καλλιεργεί εδώ και μέρες το Μέγαρο Μαξίμου ότι με την θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή και τους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία, την κυβερνητική πλειοψηφία. Εν ολίγοις τους χρέωσε ότι με την επιμονή τους στην ιδεολογική καθαρότητα έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας παράλληλα από τον ελληνικό λαό "να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία.

Δίνοντας και ένα συγκινησιακό τόνο στο μήνυμά του είπε: "επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη". Τέλος προσπάθησε να υπερασπιστεί την σύντομη θητεία του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής ενώ άρχισε να ξεδιπλώνει τις νέες υποσχέσεις λέγοντας ότι έχει μπροστά του δύσκολες μάχες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την φοροδιαφυγή και την αλλαγή του κράτους, πράγματα που όπως είπε απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου