Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πέθανε ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο

Πέθανε ο σπουδαίος ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο
«Ως άνθρωπος πρώτα αισθάνομαι και ύστερα σκέφτομαι» είχε πει στην τελευταία συνέντευξή του σε ελληνικό
μέσον που δόθηκε στο ΒΗΜΑ τον Ιανουάριο του 2014.
Στις 16:25 της Μεγάλης Δευτέρας η είδηση του θανάτου του συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο διαδόθηκε παγκοσμίως πρώτα στη γλώσσα που θα ήθελε και ο ίδιος.
«Muere el escritor uruguayo Eduardo Galeano a los 74 años». Πέθανε ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο σε ηλικία 74 χρονών.




Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, σίγουρα ο πιο πολιτικός, έχασε την μάχη με τον καρκίνο από τον οποίο έπασχε εδώ και πολλά χρόνια από καρκίνο.
Το 2009, στην 5η Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, ο αριστερός ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δωρίζει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα βιβλίο: το θρυλικό για τους Νοτιαμερικανούς «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» του Ουρουγουανού Γκαλεάνο.

Μέσα σε μία βραδιά το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και στον Καναδά. O Γκαλεάνο ήταν ένας φιλόσοφος με νοτιοαμερικανικό ταμπεραμέντο, ένα χαρακτηριστικά έξοχο τέκνο της ιδεολογικά φορτισμένης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Εγραφε  πολύ, αλλά μιλούσε λίγο όπως φάνηκε και στην τελευταία συνέντευξη που ο Εντουάρντο Γκαλεάνο έδωσε σε ελληνικό μέσο, στο ΒΗΜΑ, με αφορμή το βιβλίο του «Οι λέξεις ταξιδεύουν».

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου