Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Καταδικάστηκαν αστυνομικοί για κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατούμενου

Καταδικάστηκαν αστυνομικοί για κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατούμενου
Το δικαστήριο ομόφωνα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων, τους οποίους και καταδίκασε σε οκταετή κάθειρξη.
Οχτώ χρόνια μετά την βάναυση κακοποίηση του Χρήστου Χρονόπουλου από αστυνομικά όργανα η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ο ίδιος να υποστεί βαρύτατη αναπηρία, η Δικαιοσύνη εξέδωσε την ετυμηγορία της. Με απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καταδίκασε σε κάθειρξη οχτώ ετών για βασανιστήρια κρατουμένου, δύο αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι πλέον συνταξιούχος. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους αλλά έδωσε αναστολή στην έφεσή τους.




Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στον ήδη αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, Χρήστο Χρονόπουλου, τον οποίοι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξυλοκόπησαν μετά την σύλληψη του πριν από οκτώ χρόνια.

Το απίστευτο αυτό περιστατικό, που απασχόλησε κατ' επανάληψη τον Τύπο, έλαβε χώρα τον Μάιο του 2007. Το θύμα, άτομο με φανερή ψυχική διαταραχή, παρενόχλησε θαμώνες καφετέριας και μετά αφού ειδοποιήθηκε η αστυνομία συνελήφθη. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλα χτυπήματα, ενώ δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση να μιλήσει.

Αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν τέσσερις αλλά το δικαστήριο για τους δύο εξ αυτών μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, αδίκημα το οποίο έχει παραγραφεί και έτσι απαλλάχθηκαν. Πρόκειται για τους οδηγούς περιπολικού Ξενοφών Ντόντο και Αναστάσιο Βαρκάδο.

Με την απόφασή του το δικαστήριο ομόφωνα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων - Αριστείδη Κόκκινο συνταξιούχο και Νικόλαο Σουτόγλου εν ενεργεία αστυνομικό, τους οποίους και καταδίκασε σε οκταετή κάθειρξη.

Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θ. Μαντάς έκαναν λόγο για πρώτη καταδίκη από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο για βασανιστήρια κρατουμένου (ειδική περίπτωση του 137Α).

Στις δηλώσεις τους οι δυο συνήγοροι, μεταξύ άλλων, τόνισαν: «Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή. Επιτέλους η δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη διστακτικότητα της να τιμωρεί με την ειδική διάταξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό».

Βασιλική Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου