Αυξημένη διείσδυση των ελληνικών γενοσήμων, παραγωγή, συμπαραγωγή και συσκευασία φαρμάκων, ανάπτυξη της κλινικής
έρευνας στην Ελλάδα, είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνει ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ, παράλληλα, δεσμεύεται για την εξασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Ο υπουργός κάνει, επίσης, λόγο για «κύμβαλα αλαλάζοντα» που ισχυρίζονται ότι μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων, ενώ απλά μετέφερε το φορτίο στις πλάτες των ασφαλισμένων. Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως επιβάρυναν τις τσέπες των ασφαλισμένων, με το μέσο ποσοστό συμμετοχής των να έχει πλέον ξεπεράσει το 30%, από 12% που ήταν στο παρελθόν.
Κύριε υπουργέ, ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ; Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η καταβολή των συντάξεων. Υπάρχει κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε μια στάση πληρωμών προς τρίτους;
Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει υποστεί καμία περικοπή, με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, δεν τηρήθηκε ούτε η μνημονιακή υποχρέωση, ως προς το ύψος της επιχορήγησης, δηλαδή το 0,6 % του ΑΕΠ. Σε πραγματικές τιμές, αυτό μεταφράζεται σε 725 εκατ. ευρώ για πέρσι, ενώ φέτος άγγιξαν μόλις τα 526 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, δε θα υπάρξει πρόβλημα ροής και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες ενώ, αδιαμφισβήτητα είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι δεν υπήρξε καμία μεταφορά από τα διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ για άλλους σκοπούς, προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σύστημα υγείας σήμερα;
Η μεγάλη και εκρηκτική έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.
Κάνατε μία πρόταση για φόρο στο αλκοόλ και στα τσιγάρα. Αυτό το ακούμε τα τελευταία 5-6 χρόνια, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτή τη φορά θα προχωρήσει; Τι ποσά θα εξασφαλίσει και πού θα διοχετευθούν;
Καταρχήν πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, δύο κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής και για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κατά την εκτίμησή μου, πολύ βασικά μέτρα τα οποία θα αποδώσουν, είναι η φορολογία στα τσιγάρα, στο αλκοόλ και στα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, υπό τον όρο ότι θα υπάρχει ισχυρή δέσμευση πως το ποσό που θα προκύψει από τη φορολόγηση, θα αξιοποιηθεί αυστηρά για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της υγείας.
Τι θα αλλάξει στον τομέα του φαρμάκου;
Αλλάζει ριζικά η πολιτική στο φάρμακο. Στηρίζουμε τη διείσδυση αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων και θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της έρευνας (κλινικές μελέτες, παραγωγή, συμπαραγωγή και συσκευασία φαρμάκων στην Ελλάδα), προκειμένου να ενισχύσουμε την πραγματική ανάπτυξη και τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σε έναν τομέα, που όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Clawback και rebate οδήγησαν σε υπερφορολόγηση των εταιρειών. Θα συνεχιστούν χωρίς αναπροσαρμογή;
Διαπραγματευόμαστε με αποφασιστικότητα με τις πολυεθνικές εταιρείες και είμαστε διατεθειμένοι να εξασφαλίσουμε σταθερό περιβάλλον, υπό τον όρο να κατανοήσουν ότι η εποχή που η Ελλάδα ήταν το θύμα έχει παρέλθει.
Σε μία διαπραγμάτευση πρέπει να κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Η μείωση της τιμής των φαρμάκων για τον καρκίνο, η κάλυψη των ανασφαλίστων και η παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κάποιοι καλλιεργούν την εντύπωση ότι θέλουμε να διώξουμε τις πολυεθνικές. Αντιθέτως, θέλουμε την παρουσία όλων σε μία ισότιμη σχέση, που σε καμία περίπτωση όμως δε θα υποκρύπτει αποικιοκρατική συμπεριφορά. Θα δώσουμε χώρο και στα καινοτόμα φάρμακα, μέσα από έναν εξορθολογισμό της λίστας των ΦΥΚ , στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού των ΦΥΚ που προωθούμε.
Μεγάλο μέρος της δαπάνης υγείας έχει πλέον μεταφερθεί στις τσέπες ασθενών και παρόχων. Αυτό πρόκειται να αλλάξει;
Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια μετακυλήθηκαν στις πλάτες των ασφαλισμένων. Το ποσοστό που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι ξεπέρασε το 30%, από 12% που ήταν στο παρελθόν. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το κόστος δεν πήγε στις εταιρείες και επέλεξαν κάποια κύμβαλα αλαλάζοντα να ισχυρίζονται ότι μείωσαν την τιμή φαρμάκου, ενώ απλά μετακύλησαν το φορτίο στις πλάτες των ασφαλισμένων και όχι στις εταιρείες διά του clawback όπως θα μπορούσαν να έχουν πράξει.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Το Φάρμακο της Κρίσης», των εκδόσεων Μ. Πιτσιλίδης ΑΕ, το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, με την εφημερίδα «Η Καθημερινή»
Συνέντευξη στην Νεκταρία Καρακώστα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου