Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Κίνα: «Εμπάργκο» στους κατοίκους της Σενζέν που θέλουν να πάνε στο Χονγκ-Κονγκ για ψώνια!

Κίνα: «Εμπάργκο» στους κατοίκους της Σενζέν που θέλουν να πάνε στο Χονγκ-Κονγκ για ψώνια!
Διαβάστε γιατί το Πεκίνο επιβάλλει περιορισμούς στους κατοίκους της Σενζέν που μεταβαίνουν στο Xoνγκ Κονγκ.
Οι κάτοικοι της Σενζέν θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται το Xoνγκ Κονγκ μόνο μία φορά την εβδομάδα και να μένουν εκεί λιγότερο από εφτά ημέρεςΤις επισκέψεις στο Χονγκ Κονγκ από τους κατοίκους της πόλης Σενζέν περιορίζει η κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.




Η προσπάθεια αυτή γίνεται λόγω των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας των τουριστών από την Κίνα -κυρίως από την γειτονική Σενζέν- που επισκέπτονται την πόλη και επωφελούνται από την μειωμένη φορολογία αναπτύσοντας παράλληλα παράνομες δραστηριότητες.

Μέχρι το 1979 η Σενζέν στη Νότια Κίνα θεωρούνταν ένα ψαροχώρι όμως σε λιγότερο από 35 χρόνια οι αρχές της πόλης κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε μια μητρόπολη με περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην άνθηση της οικονομίας της πόλης έπαιξε σημαντικό ρόλο η γειτνίαση της πόλης με το Χονγκ Κονγκ πράγμα που αξιοποίησαν κατάλληλα οι Κινέζοι.

Εκμεταλλευόμενοι τις τρομακτικά υψηλές τιμές στην πρώην βρετανική αποικία, οι αρχές της Σενζέν προσανατολίστηκαν να οικοδομήσουν την πόλη τους ως έναν φθηνό εναλλακτικό προορισμό που θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με το Χονγκ Κονγκ και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Ωστόσο σήμερα η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις επισκέψεις των κατοίκων της Σενζέν στο Χονγκ Κονγκ καθώς διαπιστώθηκε πως το παράλληλο εμπόριο είχε ανθίσει τελευταία με αποκορύφωμα τις συμπλοκές μεταξύ καταναλωτών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα των συνόρων.

Αρκετοί επισκέπτες από την Σενζέν αγόραζαν αγαθά πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, σε τιμές χονδρικής και τα πωλούσαν ξανά παρά το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο, επωφελούμενοι από την διαφορά τιμής την οποία και ενθυλάκωναν προς όφελός τους.

Έτσι, έπειτα από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες, οι κάτοικοι της Σενζέν από εδώ και στο εξής θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται το Xoνγκ Κονγκ μόνο μία φορά την εβδομάδα και να μένουν εκεί για διάστημα μικρότερο από εφτά ημέρες.

Αξιωματούχοι του Xoνγκ Κονγκ υποστηρίζουν πως μόνο το 2014 έγιναν 47 εκατομμύρια επισκέψεις από μόνιμους κατοίκους της Σενζέν.

Το 10% αυτών των επισκέψεων έγινε από ανθρώπους που πέρασαν στο Xoνγκ Κονγκ παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της έχει πολλαπλές θεωρήσεις εισόδου (visa).

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπ. Ασφαλείας, σημείωσε σήμερα Δευτέρα πως τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως.

Έτσι οι Κινέζοι της Σενζέν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να πάρουν άδεια από την κυβέρνηση του Xoνγκ Κονγκ για να περάσουν τα σύνορα.

Ακόμα οι υπάρχουσες θεωρήσεις visa θα παραμείνουν σε ισχύ πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φανούν τα αποτελέσματα του νέου μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου