Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μεγιστάνας της Wall Street χάρισε 800 εκατ. δολάρια και πήδηξε στο κενό

Αφού έδωσε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του, ο 86χρονος γκουρού της Wall Street και γνωστός φιλάνθρωπος, Robert Wilson πήγε στο παράθυρο της υπερπολυτελούς κατοικίας του
στην καρδιά της Νέας Υόρκης και πήδηξε στο κενό.Η προσωπική του περιουσία ανερχόταν σε περίπου 800 εκατ. δολάρια. Όπως είχε εμπιστευτεί σε δικούς του ανθρώπους την είχε παραχωρήσει ολόκληρη σε περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και του είχαν απομείνει “μόλις” 100 εκατομμύρια, τα οποία ήταν δεσμευμένα σε επενδύσεις.

Κατοικούσε στο υπερπολυτελές 16όροφο μέγαρο Σαν Ρέμο στο Μανχάταν με θέα στο Central Park και οι γείτονές του ήταν μερικοί από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο: ο Μπόνο, ο Τάιγκερ Γουντς, ο Ντόντο Αλ Φαγιέντ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Μπρους Γουίλις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, ο Wilson άφησε ένα σημείωμα στο σημείο από όπου πήδηξε στις 23 Δεκεμβρίου. Λίγους μήνες πριν είχε υποστεί το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως ανέφεραν άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον ο Wilson είχε δείξει σημάδια ότι θα έκανε κάτι δραματικό, καθώς μόλις έναν μήνα νωρίτερα είχε υποστεί ένα οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο που τον καταρράκωσε. “Πάντοτε έλεγε πως δεν ήθελε να υποφέρει και πως όταν θα ερχόταν η ώρα του, εκείνος θα ήταν έτοιμος”, δήλωσε στη New York Post ο στενός του φίλος Stephen Viscusi.

Διάφοροι μεγαλοεπενδυτές άρχισαν να τον αποκαλούν “θρύλο” μετά την απόφασή του να χαρίσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς λίγα χρόνια πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Τα τελευταία 100 εκατ. δολάρια τα χάρισε στον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό Enviromental Defense Fund (EDF). Για τον μεγαλύτερο ευεργέτη του Οργανισμού, ο Fred Krupp, πρόεδρος του EDF, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο Robert Wilson ήταν ένας θρύλος της Wall Street που όμως ξεχώρισε ως φιλάνθρωπος”. Και πρόσθεσε: “Ο Bob είχε ένα πάθος να κάνει πράγματα για τον κόσμο. Όντας ευλογημένος με ευρεία γνώση και οξύ πνεύμα, είχε την ικανότητα να προβλέπει που πηγαίνει ο κόσμος, ένα ταλέντο που τροφοδοτούσε τις επενδύσεις του και με τον καιρό, το φιλανθρωπικό του έργο”.

Η ιδέα να σώσει το περιβάλλον ήταν κάτι για το οποίο είχε μιλήσει σε μια συνέντευξή του το 2011 στους Financial Times. Δώρισε απευθείας 600 εκατ. δολ. Σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ένας άλλος τομέας που τον “άγγιζε” βαθιά ήταν τα καθολικά σχολεία της Νέας Υόρκης. Όπως είχε πει κάποτε: “Είμαι ένας άθεος , αλλά νομίζω ότι αυτά τα σχολεία κάνουν πολύ καλή δουλειά”.

Μεγάλη αδυναμία είχε και στο διαμέρισμά του το οποίο απέκτησε το 1978. Λέγεται ότι το είχε διακοσμήσει με μεγάλη αγάπη και προσοχή, ενώ περιέχει και σπουδαία έργα τέχνης. Η αρχική του τιμή που εκτιμάται στα 300.000 δολάρια το 2011 είχε εκτοξευθεί στα 20 εκατ. δολάρια.

Τη μέρα του απροσδόκητου θανάτου του, η καριέρα του Wilson στην Wall Street μετρούσε ήδη πέντε δεκαετίες. Η μεγάλη περιουσία του άρχισε να χτίζεται από τη Wilson & Associates, ένα hedge fund που ίδρυσε το 1969, έχοντας στο μεταξύ εργαστεί ως αναλυτής μετοχών. Αποσύρθηκε το 1986 και έως το 2000 η καθαρή του αξία είχε εκτοξευτεί στα περίπου 800 εκατ. δολάρια.

Ο Robert Warne Wilson γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1926 στο Ντιτρόιτ. Αποφοίτησε με ειδικές τιμές και ένα πτυχίο στα οικονομικά από το Amherst College και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές επίσης στα οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1947.Στη συνέχεια ακολούθησαν τα νομικά στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από όπου έφυγε δύο χρόνια αργότερα με προορισμό τη Wall Street. Το 1949, o Wilson βρήκε την πρώτη του δουλειά στη Νέα Υόρκη, ως εκπαιδευόμενος στη First Boston Group, που αργότερα εξαγοράστηκε από τον όμιλο Credit Suisse. Κατετάγη στον αμερικανικό στρατό το 1951 και επέστρεψε στην First Boston το 1953. Την ίδια χρονιά, επέστρεψε στη γενέτειρά του για να γίνει αναλυτής μετοχών σε μονάδα της Εθνικής Τράπεζας του Ντιτρόιτ. Το 1958 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη να εργάζεται ως αναλυτής. Τελικά αναλαμβάνει ι τη θέση του αντιπροέδρου στο επενδυτικό τραστ General American Investors. Τέσσερα χρόνια μετά μεταφέρθηκε στην AG Becker & Co, όπου παρέμεινε μέχρι να ιδρύσει το fund του.

Η καριέρα του Wilson ως επενδυτή κινδύνεψε σοβαρά το 1978, εξαιτίας αυτού που το Forbes αποκάλεσε "το πιο καταστροφικό σορτάρισμα της σύγχρονης εποχής". Τον Μάιο του ίδιου έτους, Ο Wilson δημιούργησε μια θέση short σε 200.000 μετοχές της Resorts International στη μέση τιμή των 15 δολαρίων έκαστη. Η εταιρεία είχε μόλις ανοίξει το πρώτο της καζίνο στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ και ο Wilson ανέμενε ότι η μετοχή θα υποχωρήσει. Αντ΄αυτού, η μετοχή "αναρριχήθηκε" στα 20 δολάρια. "Με σταυρώνουν, αλλά ίσως σορτάρω κι άλλο", φέρεται να δήλωσε ο Wilson, σύμφωνα με το Forbes. Ο ίδιος αποφάσισε τότε να φύγει έξι μήνες διακοπές, γυρίζοντας ανά την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Η μετοχή συνέχισε να αυξάνεται και έως το Σεπτέμβριο -όταν ο Wilson βρισκόταν στο Ταϊπέι- είχε φτάσει τα 190 δολάρια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κάλυπτε τη short θέση του, επαναγοράζοντας τη μετοχή σε ανατιμημένα επίπεδα, κάτι που επέφερε ζημιές πολλών εκατ. δολαρίων.

Ο Wilson υπηρέτησε ως πρόεδρος της Όπερας της Νέας Υόρκης, ενώ συμμετείχε και στα συμβούλια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Whitney και της Metropolitan Opera. Μετά από 35 χρόνια έγγαμου βίου πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του Μέριλιν. Δεν απέκτησε ποτέ του παιδιά.

Πηγή: Μεγιστάνας της Wall Street χάρισε 800 εκατ. δολάρια και πήδηξε στο κενό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/34527/megistanas-tis-wall-street-harise-800-ekat-dolaria-kai-pidixe-sto-keno#ixzz2p4vObXeG


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου