Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Γερμανία: «Οργιο» κατανάλωσης με δανεικά

Φωτό από την Deutsche Welle
Ενώ στη Γερμανία η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ανεργία μειώνεται, οι γερμανικές εισπρακτικές εταιρείες οφειλών «βλέπουν» κινδύνους στον ορίζοντα.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα έχει ευεργετικές συνέπειες στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και στην κατανάλωση. Επιχειρηματίες και καταναλωτές μπορούν να πάρουν δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προκειμένου να επενδύσουν ή να καταναλώσουν περισσότερα αγαθά. Από την άλλη πλευρά, και με σχεδόν μηδενικά επιτόκια η αποταμίευση θεωρείται ασύμφορη.

Θεαματική αύξηση των χρεολυτικών δανείων
Οι Γερμανοί προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα και να καταναλώνουν περισσότερα αγαθά. Για «όργιο κατανάλωσης, ακόμη και με δανεικά», κάνουν λόγο οι αναλυτές. Σύμφωνα με τη γερμανική διατραπεζική εταιρεία πληροφοριών για την οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών (Schufa), σήμερα στη Γερμανία καταγράφονται 17 εκατομμύρια χρεολυτικά δάνεια. Ο αριθμός τους είναι κατά 50% υψηλότερος σε σχέση με το 2003.

Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια εξυπηρετούνται τακτικά, υποστηρίζει ο Μίχαελ Μπρέντς, εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας Creditreform που δραστηριοποιείται στην συλλογή στοιχείων για την φερεγγυότητα προσώπων και επιχειρήσεων. «Η πληρωτική συμπεριφορά έχει βελτιωθεί. Την περασμένη χρονιά το 79% των λογαριασμών εξοφλήθηκε εντός 30 ημερών. Φέτος το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 83%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι διαγραφές κερδών εξαιτίας της χρεοκοπίας των πελατών ή των εταίρων μιας επιχείρησης. Έχει μειωθεί επίσης ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταγράφουν απώλειες», διευκρινίζει ο Μίχαελ Μπρέντς.

Mια ωρολογιακή βόμβα, που θα μπορούσε να εκραγεί σε μια ύφεση
Το 2013 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός πτωχεύσεων επιχειρήσεων των τελευταίων 14 ετών. Σημειώθηκε επίσης μείωση του αριθμού των καταναλωτών που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη οφειλέτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τον «Άλαντα Οφειλετών» της Creditreform, ο ένας στους δέκα ενήλικες –περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι- είναι αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα. Τα χρέη τους υπολογίζονται στις 33.000 ευρώ κατά κεφαλή.

Οι εταιρείες που έχουν τέτοιους πελάτες έχουν δύο επιλογές: η πρώτη είναι να κινηθούν με δικά τους μέσα για την είσπραξη των οφειλών. Η δεύτερη επιλογή είναι να επιφορτίσουν σχετικά μια εισπρακτική εταιρεία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στη Γερμανία υπάρχουν 560 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει και παγγερμανικό σύνδεσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να εισπράξουν τις οφειλές καταναλωτών προς επιχειρήσεις. Μόνο των 10% των περιπτώσεων αφορά χρέη επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις. Η αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών και των καταναλωτών ανησυχεί τις εταιρείες είσπραξης. Και όπως υπογραμμίζει ο Κάι Ούβε Μπεργκ εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Εισπρακτικών Εταιρειών: «Υπάρχει, υπό προϋποθέσεις, το σοβαρό ενεδεχόμενο να είναι εν λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα μπορούσε να εκραγεί όταν και εφόσον σημειώσει μικρή επιδείνωση η κατάσταση της οικονομίας».

Το ζοφερό αυτό ενδεχόμενο ευνοεί -σε πρώτη ανάγνωση- τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Ωστόσο, και όπως υπενθυμίζουν οι συνομιλητές μας, ζητούμενο για αυτούς είναι η είσπραξη και όχι η τιμωρία των αφερέγγυων. Και όταν ο οφειλέτης δεν έχει, δεν μπορεί και η εισπρακτική εταιρεία να εισπράξει. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», λέει ο Κάι Ούβε Μπεργκ.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου