Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο μηχανικός που έδωσε τη μίζα των 750.000 ευρώ

Οι διασυνδέσεις του επιχειρηματία Δημήτρη Παπαχρήστου, το πάρτι με τα εξοπλιστικά και οι αποκαλύψεις.Η σύλληψη του 78χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Παπαχρήστου δεν ήταν
αναμενόμενη. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγόρος του είχε απευθυνθεί στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή και είχε εκδηλώσει την επιθυμία να εμφανιστεί και να καταθέσει όσα γνώριζε.Τελικά, όταν η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα, εκείνος έκρινε ότι έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα και έτσι συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας.Ποιος είναι όμως ο επιχειρηματίας το όνομα του οποίου ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς και φυσικά δεν έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη προηγουμένως;

Ο συγκεκριμένος είναι μηχανικός το επάγγελμα, γερμανοτραφής και αντιπρόσωπος της εταιρείας Wegmann (KMW) την επίμαχη περίοδο, όταν δηλαδή το Γενικό Επιτελείο Στρατού εισηγήθηκε την προμήθεια συγκεκριμένου αριθμού αυτοκινούμενων πυροβόλων. Το όπλο αυτό μοιάζει με ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο άρμα μάχης, καθώς διαθέτει πυργίσκο ο οποίος προστατεύει το πενταμελές πλήρωμα που χειρίζεται την κάννη πυροβόλου όπλου 155 mm. Του δόθηκε η αντιπροσωπεία με μεσολάβηση ενός άλλου φίλου του από τα νεανικά τους χρόνια, μηχανικού και στελέχους της γερμανικής εταιρείας.

Συνεταιρικό «κάρφωμα»
Για το ευρύτερο κοινό το όνομα Παπαχρήστος δεν είναι γνωστό. Αλλωστε η μοναδική προμήθεια που έκανε για τον Ελληνικό Στρατό είναι η επίμαχη, ύψους 150.000.000 ευρώ, η οποία αποκαλύφθηκε λόγω της αντιδικίας του Δ. Παπαχρήστου με τον συνεταίρο του Δαλαμάγκα. Μάλιστα, σύμφωνα με την απολογία Κάντα η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε στο ΣΔΟΕ με εξώδικο που είχε σταλεί από τον Δαλαμάγκα, ο οποίος «κάρφωνε» τον άλλοτε συνεταίρο του διότι δεν τα βρήκαν στα κέρδη.

Η αλήθεια είναι ότι οι εισαγγελείς έψαχναν από καιρό τον Δ. Παπαχρήστο. Μάλιστα είχαν υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο και στην Ελβετία. Η απολογία Κάντα «κούμπωσε» με τα στοιχεία που ήρθαν από τις δύο χώρες και αποκάλυψαν πώς διακινήθηκε η μίζα των 750.000 ευρώ, η οποία δόθηκε από τον Δ. Παπαχρήστο στον τότε αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα για την επίμαχη προμήθεια του προγράμματος. Η πορεία ήταν κοινή και με άλλα «μαύρα»· άλλα δόθηκαν μετρητά και άλλα μέσω Κύπρου και της υπεράκτιας Oxylos σε δύο λογαριασμούς του Κάντα στην Ελβετία.

Αυτή ήταν και η πρώτη και τελευταία προμήθεια του επιχειρηματία. Στη συνέχεια την αντιπροσωπεία ανέλαβε ο Πάνος Ευσταθίου, άσπονδος συνάδελφός του, ο οποίος επίσης κατονομάστηκε από τον Κάντα ότι δωροδόκησε για τα υποβρύχια και τα συστήματα Asrad, γερμανικής προέλευσης.

Χαμηλό προφίλ
Ο Δ. Παπαχρήστος, παντρεμένος, με έναν γιο δικηγόρο, εμφανίζεται ως άνθρωπος χαμηλού προφίλ. Μάλιστα οι σχέσεις του με το υπουργείο Αμυνας δεν ήταν ιδιαίτερα στενές, αφού η πρώτη του γνωριμία με τον Κάντα έγινε πράγματι με την παρουσία του τότε αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρείας Ολαφ Εσλερ. Ο τελευταίος είχε έρθει στη χώρα μας ειδικά για να συναντήσει όσους έπρεπε για να προωθήσει την προμήθεια των 150.000.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας του.

Είναι εντυπωσιακό πώς περιγράφει την πρώτη αυτή επίσκεψη στο γραφείο του ο Αντ. Κάντας, σαν να ήταν απολύτως φυσικό οι έμποροι οπλικών συστημάτων να πηγαινοέρχονταν μέσα στο υπουργείο Αμυνας. Οι σκηνές όπως περιγράφονται από τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών καταγγέλλονταν πριν από 15 χρόνια από δημοσιογράφους, αλλά δεν γίνονταν πιστευτές.

Τελικά η μίζα που συμφωνήθηκε ήταν σε ποσοστό 0,5%. Δόθηκαν πράγματι τα 750.000 ευρώ, αλλά η δουλειά «χάλασε» όταν ο συνεταίρος του άρχισε να απαιτεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το κέρδος και η υπόθεση φαινόταν ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη Δικαιοσύνη. Ο Δαλαμάγκας μάλιστα έστειλε και εξώδικο στον αποδέκτη της μίζας Κάντα για να επιστρέψει μέρος των χρημάτων που είχε πάρει. Εκείνος ύστερα από συμβουλές και δικηγόρων του απάντησε ότι δεν είχε πάρει κανένα χρηματικό ποσό. Το πουλόβερ όμως άρχισε να ξηλώνεται μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης της Siemens με τα χρήματα που εξήγαγαν στην Ελβετία οι ελβετοί τραπεζίτες οι οποίοι διαχειρίζονταν και τα χρήματα του Πρόδρομου Μαυρίδη.

Ο Δ. Παπαχρήστος πρόκειται να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης, θα πάρει προθεσμία και όπως όλα δείχνουν η απολογία του θα είναι σημαντική, αφού και εκείνος είναι αποφασισμένος να ανοίξει το στόμα του και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τις μίζες και το πάρτι στις προμήθειες των εξοπλιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου