Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέα εντάλματα για τις μίζες - συνελήφθη ο Δ.Παπαχρήστος


Αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH2000 της WEGMANN κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης παρέλασης στο Σύνταγμα.Εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μάλλης.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός σε συνεργασία με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ζητεί τη σύλληψη τουλάχιστον δυο εμπλεκομένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που ομολόγησε ότι ελαβε για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, ο κ.Κάντας.

Συνελήφθη ο Δ.Παπαχρήστος
Ηδη έχει συλληφθεί στην Αθήνα ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα αδικήματα.

Για τον συγκεκριμένο, ο κ.Κάντας έχει αναφερθεί εκτενώς στην κατάθεσή του, όπως έγραψε το τελευταίο Εθνος της Κυριακής:


Ενα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο έλαβα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα ήταν ο κύριος Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη Γενικού Διευθυντή λόγω παραίτησης του κυρίου Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου Γενικού Διευθυντή, κυρίου Κολίρη.

Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της WEGMANN ο κύριος Ολαβ Εσλερ, συνοδευόμενος από τον κύριο Παπαχρήστο τον οποίο συνάντησα τότε για πρώτη φορά. Ο κύριος Παπαχρήστος με επισκέφθηκε και άλλες φορές. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της προσφοράς της WEGMANΝ από την επιτροπή που συνόδευε τότε τα στελέχη της WEGMANΝ. Σε κάποια από αυτές τις επισκέψεις στο γραφείο μου ο κύριος Παπαχρήστος μού είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης το οποίο ήταν περίπου 150.000.000 ευρώ.

Ο κύριος Παπαχρήστος δεν μου είπε σε ποια πρόσωπα της επιτροπής ή της ΓΔΕ ή του Στρατού είχε κάνει ανάλογη προσφορά, μου άφησε όμως να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά περίπου από ένα εξάμηνο μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBS Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002. Σε αυτό τον λογαριασμό ο κύριος Παπαχρήστος μέσω μιας εταιρείας OXYLOS ιδιοκτησίας του, κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μία άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε άλλες 100.000 ευρώ στην DRESDNER BANK στον λογαριασμό που μου είχε ανοίξει ο Λυγινός. Τα χρήματα νομίζω ότι ήρθαν και αυτά μέσω της OXYLOS και άλλες 100.000 ευρώ μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου.

Κατονομάζει πολλούς ακόμη
Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, στην τετραήμερη απολογία του, μίλησε για σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και κατονόμασε τους μεσάζοντες των εταιρειών οπλικών συστημάτων που τον δωροδόκησαν. Περιέγραψε, επίσης, τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» που εισέπραξε μέσω ενός πλέγματος τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες, καθώς και μίζες που πήρε σε μετρητά, με βαλίτσες και σακβουαγιάζ στα γραφεία των εμπλεκομένων, ακόμη και σε περιβόλους εκκλησιών, όπως στην Αγία Σκέπη.

Μεταξύ άλλων κατονόμασε τους:
Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που φέρεται ότι τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.
Φάνη Λυγινό, Ελβετό τραπεζίτη, για τους λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.
Σπύρο Μεταξά, που φέρεται ως ο δικηγόρος που έφτιαξε το πλέγμα των offshore.
Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας των Κornet εταιρείας KBP.
Παύλο Νικολαΐδη, «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από τον Δαφέρμο».
Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA, που φέρεται ότι τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK.
Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, από τον οποίο επίσης ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε.
Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης πήρε μίζα.
Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της Ericsson, που του κατέβαλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR.
Τον κ. Κομνόπουλο (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του Πολεμικού Ναυτικού.
Θωμά Λιακουνάκο, ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών, καθώς και τους δύο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου και Αρκουμανέα.
Παράλληλα εμπλέκει και τον Ελβετό τραπεζίτη D. Oswald ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Πρώτος αντέδρασε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της «ΑΧΟΝ» Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διαψεύδει ότι υπήρξε συνάντησή του με το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, ενώ καταλογίζει στον κ. Κάντα ότι «επιχειρείται μεταξύ άλλων ή κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας "ΑΧΟΝ", του προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της... με εμφανές κίνητρο την ελάφρυνση της θέσης του».

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «ουδέποτε ο πρόεδρος της ΑΧΟΝ κ. Θωμάς Λιακουνάκος συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρω και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην ελληνική επικράτεια».

Αναταραχή προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Κάντα και σε ξένες εταιρείες οπλικών συστημάτων και κυρίως σε γερμανικές εταιρείες, όπως γράφουν γερμανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι «η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου