Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Βρώμικο χτύπημα με «καθαρά όπλα»

Οι διωκτικές αρχές έχουν αποδυθεί στο κυνήγι των δραστών της επίθεσης στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη. Hρεμος ο Βόλφγκανγκ Ντολτ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι. Η
τρομοκρατική ενέργεια δεν επηρεάζει τις σχέσεις με Βερολίνο.
Βρώμικο χτύπημα με «καθαρά όπλα» «Καθαρά» ήταν τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τέσσερις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Οι κουκουλοφόροι «γάζωσαν» την κατοικία χρησιμοποιώντας δύο καλάσνικοφ και ολοκλήρωσαν την επίθεση σε 20 δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμάται πως είχαν και ομάδες υποστήριξης στην περιοχή.
Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 52 στο Χαλάνδρι, όπου μένει ο Γερμανός πρέσβης, οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν 60 κάλυκες, που αντιστοιχούν σε δύο γεμιστήρες. Δεκαπέντε βρέθηκαν σφηνωμένοι στη σιδερένια περίφραξη, 35 στους τοίχους του σπιτιού, δύο στο υπνοδωμάτιο της κόρης του πρέσβη, η οποία κοιμόταν εκείνη την ώρα και ένας κάλυκας σε σαλόνι παρακείμενης πολυκατοικίας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι τρομοκράτες δεν έβαλαν στο στόχαστρό τους καθόλου τον αστυνομικό φρουρό, αλλά σημάδεψαν μόνο τον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού.

Κλειδί για την υπόθεση θεωρείται η κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, κατοίκου της περιοχής, αλλά και του 25χρονου ειδικού φρουρού, ο οποίος φρουρεί την οικία του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ. Πηγές αναφέρουν ότι ο νεαρός αστυνομικός, ο οποίος έχει μόλις 4 χρόνια προϋπηρεσία, άκουσε πριν από την επίθεση να φωνάζουν «ρίξε γρήγορα» και αμέσως μετά τον ήχο των καλάσνικοφ.
Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη συνεργασία ποινικών με τρομοκράτες και στη χθεσινή επίθεση στο Χαλάνδρι
Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη συνεργασία ποινικών με τρομοκράτες και στη χθεσινή επίθεση στο Χαλάνδρι

Επίσης, φέρεται να κατάθεσε στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής ότι οι τέσσερις δράστες φορούσαν full face μάσκες και ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ενώ υπέδειξε την οδό Χίου ως «ορμητήριό» τους. Στη συνέχεια προσέγγισαν πεζή το σπίτι και όταν βρέθηκαν ακριβώς απέναντί του άνοιξαν πυρ.

Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι ο ένας εκ των δραστών βρέθηκε πιο κοντά προς το μέρος της οικίας, σε απόσταση μόλις 4-5 μέτρων. Μόλις άδειασαν τους γεμιστήρες των 60 σφαιρών των καλάσνικοφ, έφυγαν τρέχοντας και πάλι προς την οδό Χίο, όπου είχαν σταθμεύσει δύο μοτοσικλέτες διαφυγής. Από κει έγιναν «καπνός» προς την οδό Ι. Αποστολοπούλου.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι οι κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά της πρεσβευτικής οικίας αλλά και στο φυλάκιο του ειδικού φρουρού δεν έχουν καταγράψει με ευκρίνεια τις κινήσεις των δραστών. Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχουν μπει τώρα οι κάμερες παρακείμενων κτιρίων που ίσως να έχουν βιντεοσκοπήσει τους δράστες. Τα ευρήματα των αστυνομικών από το σημείο της επίθεσης εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ και διαπιστώθηκε ότι τα όπλα ήταν «καθαρά» και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές ή εγκληματικές ενέργειες.

Οπλοστάσιο
Το γεγονός πείθει ότι υπάρχει ανεξάντλητο οπλοστάσιο των ένοπλων οργανώσεων του αντάρτικου πόλεως. Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί μάλιστα σχεδόν βέβαιη τη συνεργασία ποινικών με τρομοκράτες και στη χθεσινή συμβολική επίθεση στο Χαλάνδρι.

Παράλληλα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκουν ομοιότητες με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού, για την οποία θεωρούσαν «εγκέφαλο» τον 42χρονο καταζητούμενο Ν. Μαζιώτη, αλλά την υπέγραψε η πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Φως στην υπόθεση και την «ταυτότητα» των δραστών αναμένεται να ρίξει η προκήρυξη την οποία οι αστυνομικοί αναμένουν άμεσα. Ακόμη ένα στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική είναι ότι οι δύο δράστες που κρατούσαν τα καλάσνικοφ είναι καλοί χειριστές των όπλων και καλοί σκοπευτές.

Ωστόσο, πηγή της Κατεχάκη ανέφερε στο «Εθνος» ότι όλα τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών είναι ανοιχτά. Και επισημαίνει: «Αρκετοί ύποπτοι ή κατηγορούμενοι που έχουν υπογράψει παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις κυκλοφορούν ελεύθεροι και θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον του Γερμανού πρέσβη». Τα έξι άτομα που προσήχθησαν νωρίς χθες δεν σχετίζονται τελικά με την υπόθεση.

Λευτέρης Μπιντέλας

message
Από τον Γιάννη Σαραντάκο

Ξεκάθαρος ο στόχος
Ως εχθροί της πατρίδας και μόνον ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα μέλη της ομάδας που χθες τα ξημερώματα έβαλαν με τα Καλάσνικοφ κατά της πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι. Ο στόχος τους ήταν ξεκάθαρος: να δημιουργήσουν μια «ομίχλη» αβεβαιότητας πάνω από τη χώρα τη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Είναι σαφές ότι δεν χωρούν πλέον «μισές καταδίκες» της τρομοκρατίας από το πολιτικό σύστημα. Η απομόνωσή τους είναι το βασικό βήμα που θα οδηγήσει στη σύλληψη και την προσαγωγή τους στη Δικαιοσύνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου