Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Το άγονο τετ α τετ «Πυρήνων» και ΕΛ.ΑΣ. στη Νάουσα

Τους γνώρισαν υπάλληλοι σουπερμάρκετ, τους προσπέρασαν αστυνομικοί.Τμήμα του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται τα μέλη των «Πυρήνων» για τη ληστεία στον Βελβεντό και στο οποίο αναφέρεται και η «γκάφα» της ΕΛ.ΑΣ.Αστυνομικοί βρέθηκαν
πρόσωπο με πρόσωπο με καταζητούμενα μέλη των «Πυρήνων» στη Νάουσα, όμως τους άφησαν να φύγουν επειδή δεν αντιλήφθηκαν την ταυτότητά τους. Και αυτό μόλις δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους από την ΕΛ.ΑΣ. με την οποία ζητούσαν τη βοήθεια των πολιτών για τον εντοπισμό τους.

Αυτό το εντυπωσιακό περιστατικό, το οποίο καταδεικνύει την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να αποκριθεί σε «τετ α τετ» με ενόπλους, μέλη οργανώσεων αντάρτικου πόλης, περιέχεται στο βούλευμα για την υπόθεση της διπλής ληστείας στον Βελβεντό την 1η Φεβρουαρίου 2013 που αποκάλυψε προ τριών ημερών «Το Βήμα». Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς και σε άλλες περιπτώσεις «τετ α τετ» αστυνομικών με αντάρτες πόλης, όπως αυτές στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα το 1988, στη συμπλοκή στα Σεπόλια το 1991, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ το 1992 (με μέλη της 17Ν), στην Αργυρούπολη το 2009 (με μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα»), υπήρξε αδυναμία των διωκτικών αρχών να ανταποκριθούν και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Ψωνίζοντας στη Νάουσα
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακύπτουν από το δικαστικό έγγραφο, δύο από τους αντιεξουσιαστές που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό στην Κοζάνη μετά τη ληστεία στον Βελβεντό κατευθύνθηκαν στη Νάουσα, όπου έμειναν πιθανόν σε εγκαταλειμμένη κατοικία. Οπως αναφέρεται σε καταθέσεις μαρτύρων, οι δύο καταζητούμενοι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι συνελήφθησαν αργότερα από «μπλόκο» της Αντιτρομοκρατικής στη Νέα Φιλαδέλφεια, επισκέπτονταν συχνά σουπερμάρκετ της Νάουσας στην οδό Δημαρχίας.

Σε κατάθεση που έδωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2013, μια πελάτισσα του σουπερμάρκετ ανέφερε ότι δύο ημέρες νωρίτερα είχε δει τους δύο νεαρούς αντιεξουσιαστές στον πρώτο όροφο του καταστήματος να μιλούν χαμηλόφωνα και υπέθεσε ότι «ήθελαν να κλέψουν». Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε ότι «όταν κατέβηκε στο ισόγειο του καταστήματος και κατευθύνθηκε προς τα ταμεία, αντιλήφθηκε ότι είχε κατέλθει και ο δεύτερος περιγραφείς από την ίδια νεαρός, προσπέρασε τους πελάτες που ανέμεναν για να πληρώσουν, κατευθύνθηκε προς την έξοδο πίσω από τα ταμεία, πλησίασε τη ρεσεψιόν παραπλεύρως της εισόδου - εξόδου. Δίστασε να εξέλθει από το κατάστημα...».

Οπως προκύπτει, οι διστακτικές και «περίεργες» κινήσεις του αντιεξουσιαστή σχετίζονταν με την παρουσία αστυνομικών στο σημείο οι οποίοι δεν αντελήφθησαν οτιδήποτε. Στην κατάθεσή της η μάρτυρας αναφέρει: «Ο νεαρός επέστρεψε στο σημείο όπου ανέμεναν πελάτες για να πληρώσουν, προσπέρασε εκείνους που ανέμεναν μεταξύ του τρίτου και τέταρτου ταμείου και εξήλθε από το κατάστημα. Εξω από το κατάστημα ήταν σταθμευμένο περιπολικό της Αστυνομίας...».

Τους γνώρισε πελάτισσα
Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2013 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιούνταν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των δύο καταζητούμενων αντιεξουσιαστών για τη ληστεία στον Βελβεντό. Την ανακοίνωση αυτή είχε δει η συγκεκριμένη μάρτυρας που αναγνώρισε τους δύο νεαρούς «πελάτες» του σουπερμάρκετ αλλά όχι οι αστυνομικοί που είχαν βρεθεί εκεί. Σημειώνεται ότι τους νεαρούς είχε αναγνωρίσει και υπάλληλος του ίδιου σουπερμάρκετ, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάθεσή του για τις περίεργες κινήσεις τους την προηγούμενη ημέρα.

Πάντως στο δικαστικό βούλευμα για την υπόθεση του Βελβεντού σημειώνεται ότι οι δράστες της ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα με λεία 176.000 ευρώ φώναξαν: «Ληστεία γίνεται. Μόνο τα χρήματα θέλουμε, θα τα πάρουμε και θα φύγουμε. Δεν θα πειράξουμε κανέναν». Ομως, όπως συμπληρώνεται, «όταν κάποια πελάτισσα του υποκαταστήματος παραπονέθηκε ότι έχει ασθενή στην οικία της, επέτρεψαν σε όλους τους πελάτες να φύγουν από το υποκατάστημα». Ωστόσο στη ληστεία των ΕΛΤΑ στην ίδια πόλη από άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών, όπου η λεία ήταν 4.020 ευρώ, οι δράστες φέρεται να ενδιαφέρθηκαν μέχρι και για ένα ποσό 2.000 ευρώ σε κέρματα των δύο ευρώ που υπήρχε στο χρηματοκιβώτιο.

Αξια λόγου, τέλος, είναι η αναφορά στο βούλευμα για τη στάση ενός αντιεξουσιαστή. Οταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να προσπαθεί να κάψει ένα από τα οχήματα διαφυγής, τους φώναξε: «Μην πείτε στους άλλους ότι έβαλα φωτιά στο αυτοκίνητο μπροστά σας!..».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου