Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Περιφέρεια Αττικής - 5,5 Εκατομμύρια Ευρώ για τις νησίδες

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, η σύμβαση για το έργο «ΣΠ-01/12 Συντήρηση, βελτίωση και εγκατάσταση πρασίνου στις νησίδες οδών
αρμοδιότητας ΔΚΕΣΟ». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες, (και επιπρόσθετα δύο μήνες για εργασίες επιτήρησης/άρσης επικινδυνότητας) έχει προϋπολογισμό 5,5 Εκατομμύρια Ευρώ, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορά συνολικά περίπου 600 χιλιόμετρα νησίδων στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες του Νομού Αττικής.

Η διαδικασία συντήρησης αφορά κλαδέματα, δίκτυα ποτίσματος, συντήρηση των φυτών και φύτεμα νέων, καθαρισμούς, αποκομιδή και μεταφορά των κλαδιών και των σκουπιδιών, φυτοπροστασία, λίπανση, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αποψιλώσεις ξερών χόρτων, απομάκρυνση πεσμένων δέντρων, κλπ. Στόχος είναι να αναμορφωθούν ριζικά οι νησίδες και να επιτευχθεί πλήρης αντιστροφή της εικόνας που αυτές παρουσιάζουν σήμερα, εικόνα για την οποία η Περιφέρεια Αττικής, όπως επισημαίνει, δεν φέρει καμία ευθύνη!

Στην Περιφέρεια Αττικής μεταφέρθηκαν από τον «Καλλικράτη» πρόσθετες αρμοδιότητες που αφορούν στο οδικό δίκτυο, μεταξύ των οποίων και η συντήρηση του πρασίνου των νησίδων, χωρίς όμως η μεταφορά αυτή να συνοδευθεί από την κατανομή των ανάλογων πιστώσεων.

Παρ’ όλα αυτά η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε ένα συνολικό διαγωνισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση εγκατάσταση αναδόχου στο έργο. Η διαδικασία όμως καθυστέρησε αναιτιολόγητα κατά τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «νεκρό διάστημα», κατά το οποίο δεν υπήρχε ανάδοχος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά:
«Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση και αύριο ξεκινάμε τη δουλειά. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Θέλω να τονίσω όμως ότι πρέπει όλοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια που γίνεται και κυρίως να γίνουμε λίγο πιο αποτελεσματικοί και πολύ πιο υπεύθυνοι! Θεωρώ απαράδεκτο εν έτη 2013 να ρυπαίνονται οι νησίδες από διερχόμενους οδηγούς, περαστικούς αλλά και κατοίκους, να προκαλούνται πυρκαγιές σε αυτές από αποτσίγαρα, να χρησιμοποιούνται ως σκουπιδοτενεκέδες και χωματερές από όλους εμάς! Ο χρόνος ανοχής για όλους μας έχει τελειώσει. Αν δεν συνετιστούμε σύντομα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων! Ας δείξουμε λοιπόν όλοι το καλό μας πρόσωπο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και ας αποτελέσουμε με τις πράξεις μας παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου