Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αθηνά Ωνάση - Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα έκλεισαν το deal για τον Σκορπιό

Ο επίμονος ήχος από το τηλέφωνο του καπετάν Αχιλλέα -προϊστάμενου στον Σκορπιό- έσπασε τη σιωπή στο μικρό διευθυντήριο του νησιού. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η
γραμματέας γνωστού δικηγορικού γραφείου των Αθηνών που τον καλούσε να έρθει στην πρωτεύουσα.

Ο αυστηρός τόνος στη φωνή της πρόδιδε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ σοβαρό. «Λέτε να πουλήθηκε ο Σκορπιός;», αναρωτήθηκε αργότερα στους συναδέλφους του ο καπετάνιος.

Την περασμένη Δευτέρα το πρωί βρισκόταν στα γραφεία του δικηγορικού γραφείου το οποίο στεγάζεται στην Ακαδημίας αρκετά κοντά στο Σύνταγμα.

Στη σύντομη επαφή που είχε ο άλλοτε λοστρόμος της θαλαμηγού «Χριστίνα» ενημερώθηκε από τον γνωστό δικηγόρο ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν κάποιες εργασίες στον Σκορπιό. «Το μόνο που δεν θα πειραχτεί είναι τα 30 στρέμματα των τάφων και της εκκλησίας», του είπε χαρακτηριστικά.



Ο ηλικιωμένος άνδρας ρώτησε να μάθει λεπτομέρειες, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν τόσο ξεκάθαρη που δεν άφηνε περιθώρια για ερωτήσεις: «Οταν έρθει η ώρα θα ενημερωθείτε επίσημα για το τι πρόκειται να γίνει». Ο καπετάνιος έφυγε από την πολύβουη πρωτεύουσα και επέστρεψε στην ηρεμία και την ασφάλεια που του προσφέρει ο Σκορπιός. O επίγειος παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση πουλήθηκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ναι, είναι αυτός που κατείχε το 10% της Τράπεζας Κύπρου και του οποίου το όνομα τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε έντονα, μια και η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να τον πείσει να μπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τοποθετώντας 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο εκείνος να το δεχτεί - αυτές τις ημέρες σε Κύπρο, Ελλάδα, Γενεύη και Αγία Πετρούπολη ετοιμάζονται τα χαρτιά πώλησης του Σκορπιού με τιμή που ξεπερνά τα 110 εκατ. δολάρια, ποσό αρκετά μικρό για το πορτοφόλι του κ. Ριμπολόβλεφ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια έβγαλε από τον οικογενειακό κορβανά 88 εκατ. δολάρια για να αγοράσει στη μεγαλύτερή του κόρη Εκατερίνα το ακριβότερο διαμέρισμα στο κέντρο του Μανχάταν. Είναι γνωστό πως η Αθηνά Ωνάση, η μοναδική χρυσή κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, θέλει διακαώς να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης του νησιού, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει το 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Ηταν το 1963 όταν ο Σκορπιός, ένα νησάκι 800 στρεμμάτων απέναντι από το καταπράσινο Νυδρί και δίπλα από το γραφικό Μεγανήσι, πουλήθηκε στον Ωνάση.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας πλήρωσε για την αγορά του στους ιδιοκτήτες -που καλλιεργούσαν εκεί ελαιόδεντρα- το τεράστιο για την εποχή ποσό των 3 εκατ. δραχμών. Οπως λένε παλιοί κάτοικοι, ο Ωνάσης αναγκάστηκε να φέρει με υποβρύχιους αγωγούς νερό από το Νυδρί, αφού δεν είχαν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις. Για να ανταμείψει μάλιστα τους κατοίκους-γείτονές του έφερε τη Μαρία Κάλλας να τραγουδήσει στο Φεστιβάλ της Λευκάδας τον Αύγουστο του 1966.
Σε αυτό το νησί ο Ωνάσης πέρασε τα καλοκαίρια του με την Κάλλας, ενώ στις 29 Οκτωβρίου του 1968 παντρεύτηκε εκεί την Τζάκι Κένεντι. Σε αντίθεση με τον παππού της, η Αθηνά Ωνάση δεν έχει πατήσει το πόδι της στο νησί από τότε που ενηλικιώθηκε και παντρεύτηκε τον Αλβάρο Ντε Μιράντα.



Τα τελευταία χρόνια οι φήμες περί πώλησης του νησιού διαδίδονται παγκόσμια με φρενήρεις ρυθμούς. Μονάχα το 2009 όταν έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκεί στη βίλα της Αθηνάς, η χρυσή κληρονόμος αναγκάστηκε μέσω του κουμπάρου της κ. Κωνσταντίνου Κοτρωνάκη να διαψεύσει την είδηση. «Κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή ακούμε συνέχεια για την πώληση του Σκορπιού. Πριν από μερικά χρόνια είχε πουληθεί αντί 120 εκατ. δολαρίων στον Εμίρη του Κατάρ. Πέρυσι ήταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς που γινόταν ο νέος ιδιοκτήτης», λέει ο δήμαρχος Μεγανήσου κ. Ευστάθιος Ζαβιτσάνος.

Η επίσκεψη του καπετάν Αχιλλέα σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, που συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία του Ανδρέα Νεοκλέους - είναι ο άνθρωπος που κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας- στην Κύπρο, ενισχύει ακόμη περισσότερο την είδηση ότι ο Σκορπιός αλλάζει σελίδα. Ηταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νησί ερχόταν στην Αθήνα για να ενημερωθεί.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο ο δικηγορικός όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που δραστηριοποιείται στα ναυτιλιακά θέματα, στην ακίνητη ιδιοκτησία, σε τραπεζικά θέματα και σε πολλούς άλλους τομείς, βρίσκεται σε οργασμό εργασίας μια και ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες στις συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης του Σκορπιού. Αλλά πώς και αποφάσισε η Αθηνά να προχωρήσει σε αυτό το deal με τον Ρώσο μεγιστάνα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Αθηνά Ωνάση πήρε μέρος στους αγώνες ιππασίας του Valkenswaard στην Ολλανδία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η πριγκίπισσα Σαρλότ Κασιράγκι, η Μαρτίνα Χίνγκις, η Μάρτα Ορτέγκα Περέζ, κληρονόμος των γνωστών Zara, η Ηλέκτρα Νιάρχου και φυσικά η Εκατερίνα (Κάτια) Ριμπολόβλεβα.

Τα δύο κορίτσια «κόλλησαν» σχεδόν αμέσως ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τα άλογά τους. Οπως έγραψαν ξένα δημοσιεύματα, η Αθηνά έκανε αρκετή παρέα με την Εκατερίνα, η οποία πληροφορήθηκε για τον Σκορπιό. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε για διακοπές στην Ελλάδα με τη θαλαμηγό του «Anna», αξίας 111 εκατ. δολαρίων.



Πέρασε από το Ιόνιο και σταμάτησε στον Σκορπιό για να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα. Το καταπληκτικό μέρος, τα γκριζοπράσινα νερά και η άσπρη παραλία, εκεί όπου κάποτε η Τζάκι Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης έκαναν το μπάνιο τους, μάγεψαν τον Ρώσο κροίσο, ο οποίος θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για το νησί. Η κόρη του Εκατερίνα τον ενημέρωσε για την Αθηνά και εκείνος κανόνισε μια συνάντηση με την Ελληνίδα κληρονόμο στη βίλα της στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η συμφωνία δεν άργησε να κλείσει μέσω επιφωνημάτων από την Εκατερίνα και άφθονης σαμπάνιας Cristal.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σκορπιός δεν πουλήθηκε αλλά παραχωρήθηκε με μακροχρόνια μίσθωση και αυτό γιατί υπήρχε, όπως λένε, το άρθρο 9 της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, σύμφωνα με το οποίο ο Σκορπιός δεν μπορεί να πουληθεί από τους κληρονόμους του παρά μόνο να μεταβιβαστεί σε μέλη της οικογένειας. Επίσης, επισημαίνεται ότι εάν οι κληρονόμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης του νησιού -εκτός από τον Σκορπιό είναι και το νησάκι Σπάρτη-, να παραχωρηθούν ο Σκορπιός στο Ελληνικό Δημόσιο και το νησί Σπάρτη στην Ολυμπιακή Αεροπορία για να φιλοξενήσει κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων. Στη διαθήκη αναφέρεται επίσης πως ακόμη και αν ο Σκορπιός πουληθεί, τα 30 στρέμματα στα οποία βρίσκονται οι τάφοι των μελών της οικογένειας δεν θα περάσουν στην κυριότητα του νέου ιδιοκτήτη. Οπως όλα δείχνουν, με την τελική συμφωνία να πραγματοποιείται, ο σκόπελος αυτός ξεπεράστηκε, με τα δικηγορικά γραφεία των δύο πλευρών να βρίσκουν τη λύση της πώλησης για μερικούς ή της μακροχρόνιας παραχώρησης κατ’ άλλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal έκλεισε ενώ άλλαξαν και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών «Αριστοτέλης» και «Αριστείδης» που ελέγχουν τις εταιρείες «Μυκήνες» και «Αγαμέμνων» στις οποίες ανήκουν ο Σκορπιός και το μικρό νησάκι Τσοκάρι, το οποίο πέρασε και αυτό στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα νέα διοικητικά συμβούλια είναι συνεργάτες του Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ταξίδεψε αρκετές φορές στη Γενεύη και την Αθήνα για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.


Ο γιατρός με τα 10 δισ. $ που πέρασε από τη φυλακήΜε περιουσία που αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια φιγουράρει στην 80ή θέση της λίστας του «Forbes» και στην 9η στη Ρωσία. Ο 46χρονος ολιγάρχης, όμως, για να φτάσει τόσο ψηλά πέρασε από σαράντα κύματα. Μπήκε φυλακή ως κατηγορούμενος για φόνο, ξόδεψε αμύθητα ποσά σε σπίτια, διαμερίσματα, θαλαμηγούς και αεροσκάφη, ενώ πριν από την Τράπεζα Κύπρου είχε επενδύσει και στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό.



Ο ίδιος -καθώς είναι χαμηλών τόνων- αποφεύγει τις συνεντεύξεις: μέχρι σήμερα έχει δώσει μόλις πέντε! Γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στα Ουράλια της Ρωσίας, σχεδόν 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δεν ήταν μεν σκληρά, αλλά ούτε και τόσο εύκολα. Σύμφωνα με το «Forbes» (στο οποίο το 2008 έδωσε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του), οι γονείς του ήταν γνωστοί γιατροί στο Περμ και η πορεία του αμούστακου αγοριού φαινόταν προκαθορισμένη: θα ακολουθούσε την Ιατρική. Το 1990 αποφοιτώντας με τιμητικές διακρίσεις από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Περμ, με ειδίκευση στην Καρδιολογία, άρχισε να εργάζεται στο καρδιολογικό τμήμα εντατικής θεραπείας.

Στα φοιτητικά του χρόνια γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη συμφοιτήτριά του Ελένα, την οποία παντρεύεται λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους. Το 1989 έρχεται ο καρπός του φλογερού τους έρωτα, η Εκατερίνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 στην ΕΣΣΔ έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, ανεργία, αύξηση εγκληματικότητας, φτωχικοί μισθοί και πείνα για την τότε Ρωσία αποτελούσαν συνηθισμένα φαινόμενα. Σε τέτοιες συνθήκες οι περισσότεροι προτιμούσαν να κρατηθούν στις δουλειές τους με χαμηλούς μισθούς, προσπαθώντας να επιβιώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε να συντηρεί την οικογένειά του με τον πολύ χαμηλό μισθό του νεαρού γιατρού, αλλά δεν είχε διάθεση να ζήσει στη φτώχεια και τη στέρηση.


ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΜαζί με τον πατέρα του, καθηγητή της Ιατρικής, Γιεβγκένι Ριμπολόβλεφ, ιδρύουν τη Magnetics, η οποία δραστηριοποιούνταν στη μαγνητοθεραπεία.

Κερδίζοντας σταδιακά τα πρώτα κεφάλαια, ο Ριμπολόβλεφ διεύρυνε το πεδίο των επιχειρηματικών του ενδιαφερόντων. Τις περισσότερες φορές οι μεγάλες εταιρείες δεν πλήρωναν την εταιρεία του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για τη θεραπεία των εργαζομένων τους σε χρήματα, αλλά με προϊόντα σε μειωμένες τιμές, και αυτός αναγκαζόταν να βρίσκει από μόνος του αγοραστές των προϊόντων αυτών. Ακριβώς σε αυτό τον τομέα, όπως έγραφε το «Forbes», το 1992 ο Ριμπολόβλεφ κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια. Με τα πρώτα μικρά κεφάλαια πηγαίνει στη Μόσχα και σπουδάζει Οικονομικά, συγκεκριμένα γίνεται χρηματιστής.


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑΣύμφωνα με το περιοδικό, από τα σχολικά του χρόνια ο Ριμπολόβλεφ έδειξε ενδιαφέρον για θέματα χρηματιστηρίου. Το 1992 άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα, απέκτησε τις μετοχές μερικών βιομηχανιών του Περμ και συμμετείχε στα διοικητικά τους συμβούλια. Το 1995 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πήρε την επόμενη δύσκολη απόφαση, η οποία αποδείχτηκε στρατηγικά ορθή. Πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του στις διάφορες βιομηχανίες, ενοποίησε τις επενδύσεις του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη βιομηχανία καλίου και ειδικότερα στην εταιρεία Uralkali και όχι σε εταιρείες πετρελαίου ή στρατιωτικής βιομηχανίας, οι οποίες εκείνο τον καιρό θεωρούνταν από τους περισσότερους επενδυτές ως πιο κερδοφόρες. Τη δεκαετία του 1990 οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επιχειρήσεις στη Ρωσία ήταν πραγματικά επικίνδυνη υπόθεση. Τον πίεζαν εγκληματικά κυκλώματα και ανταγωνιστές, γι’ αυτό και κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο και σωματοφύλακες. Ανησυχώντας για την ασφάλεια της οικογένειάς του, το 1995 έστειλε τη σύζυγό του και την οκτάχρονη τότε Εκατερίνα στην Ελβετία, ενώ ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται στη Ρωσία με κίνδυνο της ζωής του.

Οπως έγραφαν, μάλιστα, οι εφημερίδες της πόλης Περμ, είχαν γίνει τότε σχέδια για τη δολοφονία του, που έπεσαν στο κενό. Οι αντίπαλοί του όμως, επιστράτευσαν, άλλες τακτικές: τον Μάιο του 1996 ο Ριμπολόβλεφ κατηγορήθηκε για τον φόνο του γενικού διευθυντή της JSC Neftechimik Γιεβγκένι Παντελεϊμόνοφ. Ο Ριμπολόβλεφ φυλακίστηκε για 11 μήνες και γιόρτασε εκεί τα 30ά γενέθλιά του. Στη φυλακή δεχόταν πιέσεις να πουλήσει τις μετοχές της Uralkali για πολλά χρήματα με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Αυτός όμως αρνήθηκε και ήταν έτοιμος να παλέψει για το δίκιο του μέχρι το τέλος. «Ημουν έτοιμος να περάσω στη φυλακή 10 χρόνια», είχε πει στη συνέντευξή του στο «Forbes», «αλλά δεν ήμουν διατεθειμένος να αποξενωθώ από την περιουσία μου». Το πρώτο εξάμηνο του 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Uralkali ήταν μια διεθνής εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της έφτασε μέχρι και τα 35 δισ. δολάρια. Απέκτησε και τα «απαραίτητα» του κάθε σύγχρονου δισεκατομμυριούχου, όπως ένα πολυτελές σκάφος, στο οποίο έδωσε το όνομα «Anna», κόστους 111 εκατ.
δολαρίων, το προσωπικό του αεροπλάνο και εκλεκτά ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Οσον αφορά στη μεγάλη του αγάπη, αυτή μοιράζεται στις δύο κόρες του, την Εκατερίνα και την Αννα. Η πρώτη σπουδάζει στην Αμερική και ασχολείται με την ιππασία, ενώ η 12χρονη Αννα πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο. Το όνομα της Εκατερίνα έγινε γνωστό και στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης όταν ο πατέρας της ξόδεψε 88 εκατ. δολάρια για να της αγοράσει το ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου