Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δημιουργείται Συνεταιριστική Τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κορμό το δίκτυο των 13 λειτουργούντων Συνεταιριστικών Τραπεζών ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Ν. Μυρτάκης και οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάςκαι της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Οπως έγινε γνωστό ο ρόλος της νέας τράπεζας δεν θα είναι ανταγωνιστικός αλλά επικουρικός στη λειτουργία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βασική της δραστηριότητα θα είναι η παροχή «μικροδανείων» ύψους 10-25000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχει γίνει σαποδεκτό από τον πρωθυπουργό κ.Αντ. Σαμαρά, ο οποίος το έχει αναθέσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη, από τον επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ - ο οποίος πρότεινε ως μοντέλο λειτουργίας της τις γαλλικές συνεταιριστικές τράπεζες - και καταρχήν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο ο οποίος θεωρεί ότι η μετατροπή των συνεταιριστικών τραπεζών σε ειδικού σκοπού είναι η βάση για τη σωτηρία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι δυνατόν το νέο σχήμα να αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο. 

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ περιγράφοντας την κακή κατάσταση στην αγορά είπε πως τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο ανέρχονται σε 48,6 δισ. ευρώ και περί τα 80 δισ. είναι η συνολική αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών και των ανοικτών πιστώσεων. 

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε επίσης πως το 78% των πελατών των συνεταιριστικών τραπεζών είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών αριθμεί συνολικά 178 καταστήματα ενώ την επόμενη διετία θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου