1. Γίνετε πρότυπο ευγνωμοσύνης για τα παιδιά σας.
Τα παιδιά σας μπορούν εύκολα να δουν αν είστε ευγνώμονες για τα πράγματα που έρχονται στη ζωή σας και αν εκφράζετε τις ευχαριστίες και τη χαρά σας με τους ανθρώπους που φέρνουν τα πράγματα στη ζωή σας. Έτσι, θα ενισχύσετε όχι μόνο αυτή τη συμπεριφορά αλλά και θα τονίσετε την σπουδαιότητα του να είστε ευγνώμονες.
2. Εισάγετε την ευγνωμοσύνη ως παιχνίδι στη σκέψη των παιδιών σας.
Επικεντρωθείτε σε μικρά πράγματα και παίξτε το παιχνίδι, όπου ο καθένας λέει ένα πράγμα για το οποίο είναι ευγνώμων. Μπορείτε να προσπαθήσετε ακόμα και στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας τα παιδιά σας στο σχολείο ή ακόμα και σε ένα δωμάτιο, όπου θα αφήσετε τα παιδιά σας να ονοματίζουν αντικείμενα για τα οποία νιώθουν ευγνώμονες. Το παιχνίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον, αν κάθε φορά απαιτείτε το κάθε αντικείμενο να ξεκινάει με ένα διαφορετικό γράμμα της αλφαβήτου. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά αναγνωρίζουν με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο τα πράγματα για τα οποία πρέπει να λένε ‘’ευχαριστώ’’.
3. Ζητήστε από τα παιδιά σας, να φτιάξουν μία λίστα.
Δημιουργώντας μια λίστα ευγνωμοσύνης ή ζωγραφίζοντας μία εικόνα με όλα όσα τους γεμίζουν χαρά, τα παιδιά θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα αντιληφθούν καλύτερα και πιο ουσιαστικά, τι τους κάνει να είναι ευγνώμονες.
4. Μη συνδέετε την ευγνωμοσύνη, μόνο με καλά πράγματα.
Για να διδάξετε στα παιδιά σας την ευγνωμοσύνη, θα πρέπει να τους εξηγήσετε πως μπορούν να τη νιώθουν και για πράγματα που δεν είναι πάντα ρόδινα. Μπορείτε να είστε ευγνώμονες μετά από ένα ατύχημα, όταν κανένας δεν έχει τραυματιστεί; Μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να πουν ευχαριστώ, ακόμα και σε μια βροχερή μέρα, επειδή οι καλλιέργειες και τα λαχανικά που θα καταναλώσουν, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν;
Η ευγνωμοσύνη είναι κομμάτι της προσωπικότητας και χρειάζεται χρόνο και τρόπο για να αναπτυχθεί και να εισχωρήσει καλά στη συνείδηση των παιδιών σας. Με τους παραπάνω τρόπους, θα μπορέσετε να μεταλαμπαδεύσετε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά σας και αυτά δεν έχουν παρά να σας πουν ‘’ευχαριστώ’’ για το καλό που τους προσφέρετε.

Γράφει η Ελεωνόρα- Βασιλική Πατρικαλάκη
Πηγή