Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Καναδάς: Βίντεο δείχνει τον πιστολέρο να προσεύχεται προτού επιτεθεί στο κοινοβούλιο

Καναδάς: Βίντεο δείχνει τον πιστολέρο να προσεύχεται προτού επιτεθεί στο κοινοβούλιο
Ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό έφτιαξε το σύντομο βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις στην Οτάβα, την 22η Οκτωβρίου.
Ο ένοπλος ο οποίος είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν στρατιώτη στην πρωτεύουσα του Καναδά τον περασμένο Οκτώβριο πριν επιτεθεί στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου έπεσε νεκρός, είχε προσευχηθεί στα αραβικά πριν από τις επιθέσεις, ζητώντας τη βοήθεια του θεού, σύμφωνα με αποσπάσματα ενός βίντεο το οποίο έφτιαξε ο ίδιος και δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα.




Ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό έφτιαξε το σύντομο βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις στην Οτάβα, την 22η Οκτωβρίου. Το ανεπεξέργαστο βίντεο δημοσιοποιήθηκε από την αστυνομία χθες Παρασκευή.

Καναδός προσήλυτος στο Ισλάμ, ο Ζεχάφ-Μπιμπό έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομιών και φρουρών ασφαλείας λίγη ώρα αφότου εισέβαλε στο κτίριο του καναδικού κοινοβουλίου.
Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο του Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ήδη δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, εκτός από περίπου 18 δευτερόλεπτα που η αστυνομία δεν έσωσε στη δημοσιότητα για επιχειρησιακούς λόγους, όπως ανέφερε.

Το πλήρες βίντεο ανοίγει με τον Ζεχάφ-Μπιμπό, ο οποίος ήταν 32 ετών, να προσεύχεται στα αραβικά.

Το βίντεο κλείνει με τον άνδρα να λέει: “Κύριε δέξου με και ειρήνη σε εσένα και στους μουτζαχεντίν. Είθε ο Αλλάχ να σας καταραστεί”.



Η καναδική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πίστευε πως τα 18'' τα οποία είχε αφαιρέσει από την προηγούμενη εκδοχή του βίντεο θα μπορούσαν να συμβάλουν να καθοριστούν οι αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης του Ζεχάφ-Μπιμπό. Πρόσθεσε ότι χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τη γλώσσα που χρησιμοποίησε.

Στο τμήμα του βίντεο που είχε ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε αναφέρει πως οι ενέργειές του έγιναν σε αντίποινα για την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων του Καναδά στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

“Το βίντεο αυτό μας υπενθυμίζει με οξύ τόπο την ανάγκη να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά Στίβεν Μπλέινι σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό πραγματοποίησε την επίθεσή του τρεις εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να στείλει δυνάμεις στο Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση του Καναδά επεξέτεινε έκτοτε την αποστολή για έναν χρόνο, ενώ πλέον συμμετέχει επίσης στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Δύο ημέρες πριν ο Ζεχάφ-Μπιμπό εξαπολύσει τις επιθέσεις, ένας άλλος μουσουλμάνος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε έναν στρατιώτη στο Κεμπέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου