Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική κινδυνεύουν από διαβήτη και άλλα σοβαρά νοσήματα

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική κινδυνεύουν πιο πολύ από διαβήτη και άλλα σοβαρά νοσήματα
Στην Ελλάδα, σχεδόν μία στις δύο γεννήσεις γίνονται με καισαρική
Έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, γαστρεντερίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη τύπου 1, αλλά κι από
παιδική λευχαιμία, νευροβλάστωμα και καρκίνο των όρχεων, λέει στο protothema.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαλαμίτση-Πούχνερ.
Ολοένα και περισσότερες Ελληνίδες μητέρες, με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια διεθνώς εκφράζονται επιστημονικές απόψεις που τονίζουν πως ο μη κολπικός τοκετός ενδέχεται να επηρεάζει το παιδί ποικιλοτρόπως, στην Ελλάδα τα ποσοστά της καισαρικής τομής είναι πολύ αυξημένα.




Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αριάδνη Μαλαμίτση-Πούχνερ, μίλησε στο protothema.gr κι εξήγησε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία προγραμματισμένη καισαρική τομή στο νεογνό κι αργότερα στο παιδί-ενήλικα.

«Στη σύγχρονη Ελλάδα παρατηρείται κατάχρηση της καισαρικής τομής, η οποία ουσιαστικά θα έπρεπε να επιφυλάσσεται για περιπτώσεις, όπου υπάρχουν αμιγώς ιατρικοί λόγοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)  το 15% των τοκετών έχει ένδειξη ΚΤ (σ.σ.: καισαρική τομή), ενώ ο αριθμός αυτός τετραπλασιάστηκε διεθνώς μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια. Στη χώρα μας, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ειδική Επιτροπή Περιγεννητικής Φροντίδας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το 2008 τα ποσοστά αυτά ανέρχονταν σε 42.51% σε δημόσια μαιευτήρια-νοσοκομεία και σε 54.54% σε ιδιωτικά. Το 2009, μάλιστα, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 44.10% στα δημόσια και σε 55.65% στα ιδιωτικά  μαιευτήρια-νοσοκομεία», σημειώνει η καθηγήτρια Μαλαμίτση-Πούχνερ.



Στη χώρα μας, όπως και σε άλλα θέματα, έτσι και στη μητρότητα, θα μπορούσε να πει κανείς πως παρατηρείται μία τεράστια έλλειψη ενημέρωσης ως προς το τι επιπτώσεις ενδέχεται να προκληθούν στο νεογνό κι αργότερα παιδί-ενήλικα από την προγραμματισμένη ή επιλεκτική καισαρική τομή. Η καθηγήτρια Μαλαμίτση-Πούχνερ σχετικά με τις επιπτώσεις αυτές σημειώνει τα εξής: «Η προγραμματισμένη καισαρική τομή πριν τις 39 εβδομάδες κύησης έχει σοβαρούς κινδύνους για το νεογνό, που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό του σύστημα κι οδηγούν μερικές φορές ακόμα και σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του- κι οι επίτοκες που επιθυμούν καισαρική τομή πρέπει να ενημερώνονται σχετικά.  Επιπλέον, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά κι ενήλικες γεννημένοι με καισαρική τομή έναντι εκείνων που έχουν γεννηθεί με κολπικό (σ.σ.: φυσιολογικό ή φυσικό) τοκετό, έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, γαστρεντερίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη τύπου 1, αλλά κι από παιδική λευχαιμία, νευροβλάστωμα και καρκίνο των όρχεων».

«Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού πέρα από το γεγονός ότι προετοιμάζει την επίτοκο, ευθύνεται και για την ομαλή μετάβαση του εμβρύου-νεογνού από την εξαρτημένη ενδομήτρια στην ανεξάρτητη εξωμήτρια ζωή, μέσω της απελευθέρωσης των ορμονών του στρες. Αυτές στην καισαρική τομή δεν απελευθερώνονται και το μωρό μεταβαίνει απότομα και χωρίς προετοιμασία στην εξωμήτρια ζωή. Το γεγονός ότι το μωρό δεν περνάει από τον κόλπο, του στερεί τον αποικισμό του με τα “καλά” βακτήρια από τον γεννητικό σωλήνα και την περιοχή του σφιγκτήρα (σ.σ.: φυσιολογική χλωρίδα) της μητέρας. Έτσι, τα νεογνά με καισαρική τομή, που γίνεται πριν την έναρξη των ωδίνων, αποικίζονται κυρίως με μικρόβια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Η απουσία επαφής του μωρού με τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα της μητέρας έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με επιρρέπεια σε γρίπη και σε μετάδοση ρετροϊού, αλλά και με διάφορες νόσους που μπορεί να εκδηλωθούν στο παιδί, όπως ο αυτισμός, ο γαστρικός καρκίνος κι ο καρκίνος του παχέος εντέρου», τονίζει ακόμη.

«Επομένως, οι νέες μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονται για όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τον τοκετό με καισαρική τομή από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο τους και σε συνεργασία μαζί του να αποφασίζουν να κάνουν καισαρική, όταν υπάρχουν αμιγώς ιατρικοί λόγοι που την επιβάλλουν», καταλήγει η καθηγήτρια Μαλαμίτση-Πούχνερ.

Δυστυχώς, όμως, εάν κανείς σκεφτεί ότι ακόμη και σήμερα ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται «ταμπού» κι ότι μόλις τον τελευταίο καιρό οι Ελληνίδες αρχίζουν δειλά-δειλά να επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό κι όχι να δίνουν στο μωρό τους ξένο γάλα, τότε μάλλον θα αργήσει πολύ να αλλάξει αυτή η νοοτροπία γύρω από τη γέννα με… ραντεβού, που φαίνεται να έχει εμποτίσει τους Έλληνες μαιευτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου