“Πριν από 12 χρόνια οι γονείς μας, μας έκαναν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει γονιός στο παιδί του. Αυτό ήταν η μικρή μας αδερφή Μελιώ. Προτρέχω, λέγοντας πως δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για μία σκυλίτσα, και λέω μικρή αδερφή γιατί με την αδερφή μου τη μεγάλη αποκτήσαμε άλλη μία αδελφούλα που όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι μικρή διότι θα συμπεριφέρεται πάντα σαν μωρό, όντας πλήρως εξαρτημένη από τη δική μας καθημερινή φροντίδα και στοργή. 




Σε αυτά τα 12 χρόνια ως παιδί και αργότερα ως ενήλικη πήρα σημαντικά μαθήματα ζωής, και όλα αυτά από ένα σκύλο. Έμαθα να είμαι υπεύθυνη για τη σωστή περιποίηση και φροντίδα ενός άλλου όντος στοχεύοντας στην ευζωία του, παραμερίζοντας πολλές φορές τις δικές μου ανάγκες. Η απεριόριστη αγάπη που τρέφω για αυτό το πλάσμα είναι αλτρουιστική και αμόλυντη. Σαν παιδιά αυτή είναι η αγάπη που τρέφουμε για τους γύρω μας. Δυστυχώς όμως, τις μετέπειτα σχέσεις μας μπορεί να τις κρίνουμε περισσότερο συμφεροντολογικά. Νιώθω λοιπόν το λιγότερο τυχερή που μέσω ενός σκύλου γνώρισα τη διαφορά.”
Μέσω ενός ζώου συντροφιάς, σαν παιδί μαθαίνεις να αγαπάς και να σέβεσαι τα ζώα και τη φύση γύρω σου. Συνάμα συνειδητοποιείς πως οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο χωρίς ζώα. Κάθε ζώο σε κάνει να ξανασκεφτείς και εν τέλει να απεμπολήσεις την εγωκεντρικότητα της ανθρώπινης φύσης. Η φιλοζωία και η φιλευσπλαχνία είναι συναισθήματα που κάθε παιδί πρέπει να εξερευνήσει και να κατανοήσει. Επιπρόσθετα ο σκύλος στο σπίτι διδάσκει το παιδί τον κύκλο της ζωής. Από τη γέννηση έως το θάνατο το παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με επίπονες καταστάσεις που τα προετοιμάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι σκύλοι χαρακτηρίζονται ως οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Είναι τεράστιο όταν αναγνωρίζουν τη μυρωδιά σου από μακρυά και σε περιμένουν μπροστά στην πόρτα περίχαροι δείχνοντάς σου την απεριόριστη χαρά τους που επέστρεψες. Και το τρελό είναι πως αυτό συμβαίνει είτε λείπεις 4 ώρες είτε 10 λεπτά. Η χαρά του ζώου-φίλου σου είναι συγκλονιστική. Έρευνες μάλιστα αποκαλύπτουν πως η συναναστροφή μας με ζώα οδηγεί στην έκκριση οξυτοκίνης (της ορμόνης της αγάπης, του κοινωνικού συνδέσμου και της ευχαρίστησης). Συνεπώς τα σκυλιά σε αυτήν την περίπτωση δρούν ως “φάρμακα” κατά της κατάθλιψης.
Εκτός όμως από τα ψυχολογικά οφέλη, ο σκύλος μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο του παιδιού σας στη διατήρηση της καλής του υγείας. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά άνω των 6 μηνών που μεγάλωσαν με σκύλο εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους πολύ λιγότερες αλλεργίες. Παράλληλα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη μελετώντας περισσότερα από 1.100 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών απέδειξαν ότι τα παιδιά με σκύλο είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν γυμνάζονταν συστηματικά.
Τα σκυλιά γεννούν μονάχα θετικά συναισθήματα στην ψυχή ενός παιδιού εφοδιάζοντάς τα με όπλα για την υπόλοιπη ζωή τους! Γι” αυτό την επομένη φορά που το παιδάκι σας θα σας ζητήσει σκύλο σκεφτείτε το καλύτερα πριν του δώσετε την τελική σας απάντηση.

Γράφει η Νάγια Νούσα