Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Τέσσερα κτίρια της Αθήνας σε δημόσια διαβούλευση

Τέσσερα κτίρια της Αθήνας σε δημόσια διαβούλευση
Ο δήμος της Αθήνας καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής 8, του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού
Θεοτοκοπούλου 34, του Σεράφειου Κολυμβητηρίου και της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην οδό Φωκίωνος Νέγρη




Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ευρύτερη δημόσια συζήτηση γύρω από την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης, ο δήμος της Αθήνας καλεί τους πολίτες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας τεσσάρων δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Δημότες, κάτοικοι, οργανισμοί, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ιδέες τους έως τις 20 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα consultations.daem.gr.
Ηδη, το πρώτο σημαντικό βήμα της διαβούλευσης έγινε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου η διαδικασία εισήλθε ήδη στην επομένη φάση με την έκθεση των 470 περίπου πρώτων ιδεών από 200 δημότες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Αναλυτικά τα κτίρια:

Σεράφειο κολυμβητήριο – αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο



Υπήρξε για χρόνια κόμβος αθλητισμού και τόπος συνάντησης των Αθηναίων, των κατοίκων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, και όχι μόνον! Τα χρόνια πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν, οι υποδομές του κολυμβητήριου, που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 με χρήματα που κληροδότησε στο δήμο της Αθήνας ο ομογενής Αλκιβιάδης Σεράφης, άρχισαν να φανερώνουν τη φθορά και το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι που ο σεισμός του 1999 κατάφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στο άλλοτε δημοφιλές κολυμβητήριο, και η λειτουργία του σταμάτησε.Τώρα στη θέση του παλιού Σεράφειου Κολυμβητήριου ένας καινούργιος κόμβος, Αθλητισμού, Πολιτισμού και στήριξης της Απασχόλησης ξεκινά ένα νέο κύκλο ζωής, σε σύγχρονες υποδομές.

Το νέο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο διαθέτει μεγάλη πισίνα, παιδική πισίνα εκμάθησης, χώρους αποδυτηρίων, κερκίδες, αναψυκτήριο, υπόγειο χώρο στάθμευσης, διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο πρασίνου, χώρους για εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις, ενώ παράλληλα θα εντάξει και θα φιλοξενήσει στους τρεις ορόφους γραφείων που διαθέτει, θερμοκοιτίδες δημιουργικής βιομηχανίας και νέων κλάδων επιχειρηματικότητας.

Τι περιμένουμε από εσάς; Συγκεκριμένα:
  • Πώς φαντάζεστε να ζωντανεύουν οι χώροι του παλιού Σεραφείου;
  • Πώς προτείνετε να αξιοποιηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων και πολιτιστικών δράσεων 835 τμ. στο ισόγειο;
  • Ποιες δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες ταιριάζουν στις επιθυμίες και στα όνειρά σας;
  • Ποιους θα θέλατε να υποδεχθούν οι συνολικά 43 χώροι γραφείων με 2-3 θέσεις εργασίες σε κάθε χώρο, και 120 τ.μ. εκθεσιακό χώρο, οι οποίοι θα ανοίξουν τις πόρτες τους στη δημιουργική βιομηχανία;

Διατηρητέο κτίριο Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης



Όταν το 1937 ολοκληρώνεται η κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, επί δημαρχίας Κ. Κοτζιά, στόχος ήταν, με την παράλληλη λειτουργία άλλων νέων δέκα συνοικιακών αγορών, η αποσυμφόρηση της Κεντρικής Αγοράς, και η εγκατάσταση εκεί των μικροπωλητών του κέντρου. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, από το 1950 έως το 1970, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μεταβλήθηκε σταδιακά σ’ ένα ευρύτερο κέντρο κοινωνικής ζωής και κουλτούρας της Αθήνας. Αναδείχθηκε δηλαδή σ’ ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα της Κυψέλης. Τα επόμενα χρόνια η Δημοτική Αγορά γνώρισε και έγινε πεδίο απρόσμενων μεταστροφών της τύχης.

Το κτίριο μπορεί μεν να χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, «διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου, που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου». Υπέστη όμως φθορές, ζημιές και αλλοιώσεις. Τα χρόνια της κρίσης έμοιαζε σαν τον καθρέφτη της υποβαθμισμένης καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής.

Μορφή όμως και λειτουργικότητα έπρεπε να ξαναβρούν τη χαμένη συμμετρία τους, τη συμπληρωματική ισορροπία τους. Να ξαναγίνει η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αυτό που λέει και το όνομα της. Τόπος συνάντησης, συναναστροφής και επικοινωνίας του δήμου. Των πολιτών και των κατοίκων της γειτονιάς. Με αυτόν το στόχο η δημοτική αρχή προχώρησε στην καθολική, δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση της Αγοράς, χρηματοδοτώντας το έργο με ευρωπαϊκούς πόρους.

Τι περιμένουμε από εσάς; Συγκεκριμένα:
  • Πώς φαντάζεσαι το νέο πρόσωπο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης;
  • Ποιους φορείς ή δράσεις θα ήθελες να στεγάσει;

Διατηρητέο κτίριο οδού Θεοτοκοπούλου 34



Οι παλιότεροι σίγουρα θα το θυμούνται, έστω και φευγαλέα, άλλοι ίσως να έχουν περάσει όμορφες κινηματογραφικές βραδιές στο θερινό σινεμά που λειτούργησε εκεί επί 15 χρόνια, όλοι όμως θα συμφωνήσουν ότι το παλιό διατηρητέο της οδού Θεοτοκοπούλου 34, με το νεοκλασικό, δίπατο σπίτι, και τον κήπο 3,3 στρεμμάτων, αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.Και τώρα την έχει!

Ο δήμος Αθηναίων αποκαθιστά το όμορφο, αστικό κτίριο, χωρίς να πειράξει την κάτοψή του. Θα γίνει χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής, δίνοντας μια ανάσα ζωής, ομορφαίνοντας μια περιοχή της Αθήνας, στην 5η Δημοτική Κοινότητα, που πέρασε μια δύσκολη περίοδο.

Η κτιριακή αποκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους όρους που θέτει η απόφαση της κήρυξής του σπιτιού ως διατηρητέου, και οι επισκευές σεβάστηκαν την παλιά διαρρύθμισή, εκσυγχρονίζοντας ωστόσο τις παλιές εγκαταστάσεις και καθιστώντας παράλληλα το σπίτι προσβάσιμο σε όλες και όλους.

Χτισμένο την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα, σε έναν άνετο κήπο, το παλιό αστικό σπίτι έχει τη δική του ιστορία. Το ακίνητο ανήκε στην οικογένεια Τζαννή, κατέληξε ως προίκα στη θετή κόρη Αθηνά Γεωργίου, ο σύζυγος της οποίας, Αριστείδης Βιτάλης, δημιούργησε το 1967 το θερινό κινηματογράφο. Το 1982 ο κινηματογράφος έπαψε να λειτουργεί.

Τώρα, με τη δική σας συμμετοχή, τη φαντασία και τις ευρηματικές ιδέες των πολιτών, η Βίλα στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, ετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο γεγονότων και δράσεων, που θα συνδέσουν τον προηγούμενο με τον 21ο αιώνα, πλάθοντας μια όμορφη δημιουργική συνέχεια, ανάμεσα στο νοσταλγικό παρελθόν και σε ένα ελπιδοφόρο παρόν.

Τι περιμένουμε από εσάς; Συγκεκριμένα:
  • Ποιες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις θα δώσουν πνοή στην καταπληκτική αυτή βίλα; Μουσικές; Εικαστικά; Χορός; Εκπαιδευτικά Σεμινάρια;
  • Πώς θα διαμορφωθούν τα δύο στρέμματα κήπου που την περιβάλλουν;
  • Πώς θα απολαμβάνουν το στολίδι αυτό κάτοικοι και δημότες;
  • Πώς θα ξαναδώσουμε ζωή σε αυτόν τον υπέροχο χώρο;

Διατηρητέο κτίριο ΕΒΕΑ, οδού Αμερικής 8



Μέχρι χθες ήταν ένα από τα πολλά άδεια και αναξιοποίητα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Χτισμένο το 1925 από τον αρχιτέκτονα Αν. Μεταξά, το πενταόροφο διατηρητέο χαρακτηρίστηκε το 1982, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα».Μοναδική αρχιτεκτονική, υψηλή αστική αισθητική, και λειτουργικότητα: για ένα μεγάλο διάστημα το όμορφο νεοκλασικό έσφυζε από ζωή, δίνοντας ένα ξεχωριστό χαρακτήρα αρχοντιάς και ιστορικότητας στην πολυσύχναστη αυτή γωνιά του κέντρου της Αθήνας.

Εκεί στεγάστηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια το κτίριο νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ” αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum». Ωστόσο και εδώ ο σεισμός του 1999 προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές διατάραξε τη λειτουργία.Μέχρι που ανέλαβε δράση η δημοτική αρχή, στοχεύοντας στην επαναλειτουργία και εντάσσοντας την αποκατάσταση του κτιρίου στα έργα προτεραιότητας!

Με ποιόν τρόπο; η δημοτική αρχή συνήψε με το ΕΒΕΑ προγραμματική σύμβαση, με την οποία παραχωρήθηκε δωρεάν η χρήση του κτιρίου στο Δήμο για 12 χρόνια. Από πλευράς του, ο Δήμος ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης του διατηρητέου, με ένταξη της σχετικής χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης μέσα από την προώθηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στο ανακαινισμένο κτίριο θα στεγασθεί ένα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δυναμικό κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών (Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας).

Τι περιμένουμε από εσάς; Συγκεκριμένα:
  • Πώς θα θέλατε να διαμορφωθεί αυτό το Κέντρο;
  • Ποια πεδία να αναπτύξει;
  • Ποια αντικείμενα να επιλέξει;
  • Τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες να παρέχει;
  • Ποιες δικτυώσεις να διασφαλίζει;
  • Ποια ενημέρωση να προωθεί;
 Ανδρέας Γιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου