Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Kαμπάνα» 322 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα βοσκοτόπια

«Kαμπάνα» 322 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα βοσκοτόπια
Νέα κοινοτικά πρόστιμα, ύψους 322 εκατ. ευρώ, οριστικοποιήθηκαν προ διημέρου για την Ελλάδα. Αφορούν «αμαρτίες» του παρελθόντος στη διαχείριση των βοσκότοπων για την
τριετία 2009 - 2011, όπως ανέφερε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, ακολουθεί νέος …πέλεκυς από τις ευρωπαϊκές αρχές για πρόστιμα αντίστοιχου ύψους, τα οποία θα αφορούν την περίοδο 2012 - 2014.




Το ζήτημα της διαχείρισης των βοσκότοπων αποτελεί παλιά «πληγή» για την αγροτική οικονομία της χώρας, καθώς λόγω κακών χειρισμών της Διοίκησης, πολλές επιλέξιμες εκτάσεις απορρίπτονταν από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους αλλά, αν έρθει και το νέο πρόστιμο, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ίσως υποχρεωθούν να πληρώσουν το ποσό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επιδοτήσεις για την κτηνοτροφία είναι 440 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται σε περίπου 90.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Την ίδια στιγμή, τα πρόστιμα φτάνουν τα 322 εκατ. ευρώ, με τάση διπλασιασμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θωμάς Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στα παράδοξα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις επιλέξιμες εκτάσεις για επιδότηση. Όπως τόνισε, υπήρχε κτηνοτρόφος που είχε κοπάδι στον Έβρο και δήλωνε βοσκοτόπια στην Εύβοια.

Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας έχουν καταγραφεί παρόμοια προβλήματα. Ο υπουργός περιγράφει έναν ατέλειωτο φαύλο κύκλο, «ο κτηνοτρόφος από την Κάρυστο έδινε μάχη για τα βοσκοτόπια της περιοχής του, τα οποία είχε πάρει άλλος από τη Μακεδονία και έτσι αναγκαζόταν εκείνος να αναζητήσει βοσκότοπο στη Θεσσαλία».

Όσον αφορά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κατανομή των βοσκότοπων, επισήμανε ότι η εφαρμογή της δεν πρόκειται να θίξει δικαιώματα που προϋπήρχαν, αντίθετα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τις επιλέξιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο, έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των προσωρινών σχεδίων βόσκησης, με στόχο έως το τέλος του έτους να κατανεμηθούν τα δικαιώματα στους κτηνοτρόφους.

Σήμερα οι επιλέξιμες εκτάσεις είναι 14,8 εκατ. στρέμματα και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Έχουν ήδη εγκριθεί επτά οριζόντια σχέδια, στα οποία θα καταγραφούν σε όλη την Ελλάδα τους βοσκότοπους που μπορούν να γίνουν επιλέξιμοι, με στόχο να στηριχθούν τοπικές πρακτικές και να ενταχθούν στους …χάρτες των επιλέξιμων εκτάσεων παραλίμνιες περιοχές, παραποτάμιες, με ξυλώδη βλάστηση κλπ.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και άλλα τοπικά σχέδια, με παράλληλη εκτίμηση κινδύνου, για σημαντικές περιοχές όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, υπολογίζουν ότι σε τρία χρόνια και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια η έκταση των επιλέξιμων βοσκότοπων μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. στρέμματα.

michanikos-online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου