Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Σκληρό μήνυμα της Αθήνας: Τα Τίρανα να επιστρέψουν στο σεβασμό της νομιμότητας

Σύννεφα έχουν δημιουργηθεί στις Eλληνο-Aλβανικές σχέσεις με αφορμή την πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.
Μετά την ρηματική διακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης που ζητούσε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χάρτες των θαλασσίων οικοπέδων του Ιονίου όπου η Ελλάδα σκοπεύει να ερευνήσει για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επανήλθε σήμερα ανατροφοδοτώντας τις απόψεις ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» είπε ο κ. Ράμα και συνέχισε: «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας κάλεσε τα Τίρανα να επιστρέψουν στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου