Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός στην Αστυνομία για τη «μόδα» των απαγωγών

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ μετά την απόπειρα απαγωγής του 33χρονου εφοπλιστή Ανδρέα-Ιωάννη (Κίκου) Μαρτίνου. Η επιλογή του προσώπου, της περιοχής, αλλά και της μεθόδου που έδρασαν οι επίδοξοι απαγωγείς παραπέμπουν τους αστυνομικούς σε «έμπειρους» του είδους, που δεν αποκλείεται να διατηρούν υπόγειες διασυνδέσεις με ομάδες αντάρτικου πόλης.

Η απόπειρα απαγωγής του Κίκου Μαρτίνου στη Βούλα έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ και η υπόθεση παρακολουθείται στενά από την Αντιτρομοκρατική

Για τον λόγο αυτόν, ήδη τα μέτρα προστασίας σε πρόσωπα και κτίρια-στόχους έχουν αυξηθεί, με περιπολίες και φύλαξη σε 24ωρη βάση, ενώ σε «κόκκινες» περιοχές οι κάτοικοι υποχρεώνονται να δείχνουν ακόμη και την ταυτότητά τους για να μπορέσουν να περάσουν. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών.

Η απόπειρα απαγωγής του Κίκου Μαρτίνου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βούλα. Ο 33χρονος εφοπλιστής κατάφερε να διαφύγει από τον κλοιό των δραστών χάρη σε ελιγμό που έκανε με το αυτοκίνητό του. Αναφέρεται ότι πληροφορίες για σχέδιο απαγωγής μέλους της ίδιας οικογένειας είχαν διαρρεύσει στην ΕΛ.ΑΣ και κατά τους πρώτους μήνες του 2010.

Πηγές του «Εθνους» ανέφεραν ότι ως «εμπνευστής» του σχεδίου απαγωγής πριν από τρία χρόνια είχε θεωρηθεί τότε ο καταζητούμενος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας. Το 2008, ο ίδιος με τη συνεργασία αντιεξουσιαστών είχε απαγάγει τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Ως λύτρα είχε λάβει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων δεν έχει βρεθεί.

Στον Βασίλη Παλαιοκώστα, που έχει σχετιστεί και άλλες φορές με τη δράση των ομάδων νεοτρομοκρατίας, παρέπεμπαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας από τεχνικά -και όχι μόνο- μέσα. Οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει κινήσεις παρακολούθησης μελών της εφοπλιστικής οικογένειας στα νότια προάστια.

Για τις ανησυχίες των Αρχών είχαν ενημερωθεί τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας και είχαν λάβει εκπαίδευση για τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσουν σε αντίστοιχη περίπτωση. Η γνώση αυτή, αλλά κυρίως η ψυχραιμία που επέδειξε προχθές ο Κίκος Μαρτίνος, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα του περιστατικού δεν αποκλείουν ο ίδιος καταζητούμενος δραπέτης να θέλησε να πραγματοποιήσει τελικά το σχέδιο που δεν είχε τότε γίνει πράξη. Με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας αναζητούν το πρόσωπο που κίνησε τα νήματα της απαγωγής, αλλά και τους ίδιους τους δράστες.

Την ίδια στιγμή, όμως, ερευνάται και το ενδεχόμενο η επιχείρηση να έχει αμιγώς ποινικό υπόβαθρο και να έχει οργανωθεί μέσα από τη φυλακή, αναφέροντας ως χαρακτηριστική περίπτωση την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου για την οποία έχει κατηγορηθεί ο φυλακισμένος Παναγιώτης Βλαστός.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ έχει αυξήσει τους αστυνομικούς που φυλάνε πρόσωπα και θεσμούς που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί από τις ομάδες αντάρτικου πόλης, οι οποίες έχουν πυκνώσει τη δράση τους ξανά το τελευταίο διάστημα.

Περιπολίες σε ακαθόριστες ώρες, 24ωρη επιτήρηση άλλοτε διακριτική και συχνά πιο εμφανής, καθώς και στενός «κλοιό» σε περιοχές αποτελούν μερικά από τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία.

ΕΛ.ΑΣ
Εντατικές έρευνες για τους δράστες

Τους δράστες, την ομάδα υποστήριξης αλλά και τον «εγκέφαλο» της απαγωγής αναζητούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση. Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει τεθεί το οπτικό υλικό από τις κάμερες της Τροχαίας, αλλά και από αυτές σε επιχειρήσεις και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Βούλας. Οι αστυνομικοί είναι σίγουροι ότι κατά το προηγούμενο διάστημα θα υπήρχε παρακολούθηση του 33χρονου Κίκου Μαρτίνου από τους δράστες. Επίσης αναζητούν τυχόν επισυνδέσεις τηλεφώνων από την περιοχή που -έστω και κωδικοποιημένα- μετέφεραν πληροφορίες για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι δράστες της απόπειρας απαγωγής ήταν τουλάχιστον τέσσερις και προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τον 33χρονο χρησιμοποιώντας δύο οχήματα, ένα Citroen C1 και ένα λευκό βαν Mitsubishi. Η απόπειρα απαγωγής έγινε τη στιγμή που έβγαινε από το πάρκινγκ της ναυτιλιακής εταιρείας Minerva Marine.

Κουκουλοφόροι
Από το βαν αποβιβάστηκαν δύο κουκουλοφόροι, που σύμφωνα με πληροφορίες κρατούσαν καλάσνικοφ, οι οποίοι κινήθηκαν προς το παράθυρο του αυτοκινήτου του 33χρονου. Προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι του αυτοκινήτου Audi RS6, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τότε ο εφοπλιστής κινούμενος με την όπισθεν εμβόλισε το Citroen, το οποίο ανεφλέγη, και στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατέφυγε στον χώρο στάθμευσης της εταιρείας. Λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο και το βαν. Για τα δύο οχήματα δεν είχε δηλωθεί κλοπή, γι' αυτό εκτιμάται ότι οι δράστες είχαν κατασκευάσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ίδιου τύπου και χρώματος αυτοκίνητα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην επιχείρηση ενεπλάκη και τρίτο όχημα, τύπου τζιπ, του οποίου η πινακίδα έχει κλαπεί το 2008.

Μ. ΨΑΡΑ- Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου