Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οσομπούκο

Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι. Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι
πλαισιώνεται από τρυφερά κομμάτια κρέατος. Θέλει ώρες μαγείρεμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!


Οσομπούκο στο φούρνο με κρεμμυδάκια  Υλικά για 4 άτομα: 4 φέτες κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο) 1½ κιλό περίπου
500γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
3 φύλλα δάφνης
850ml ζωμό βοδινού
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
λίγο αλεύρι
200ml άσπρο κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
•    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά.
•    Τυλίγετε τα κομμάτια του μοσχαριού στο αλεύρι και τα βάζετε στο τηγάνι λίγα λίγα κάθε φορά. Τα σοτάρετε για 4 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο ταψί ή γάστρα.
•    Ζεσταίνετε και το επιπλέον λάδι στο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
•    Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό βοδινού, το κρασί και το χυμό λεμονιού στο ταψί με το κρέας και τα σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο.
•    Ψήνετε για 1½ ώρα. Γυρίζετε τα κομμάτια μοσχαριού κι από την άλλη πλευρά και τα ψήνετε ξεσκέπαστα για 30 λεπτά επιπλέον.
•    Σερβίρετε το οσομπούκο σε πιάτα συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου