Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αποζημίωση από πτώση δέντρου επικύρωσε ο Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία υποχρέωσε το Δήμο Ηλιούπολης να καταβάλλει σε πέντε πολίτες το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον τραυματισμό
δύο εξ αυτών από την πτώση δένδρου και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005, ένα μεγάλο πεύκο ξεριζώθηκε και έπεσε σε δύο αυτοκίνητα και σε μία μάντρα, προκαλώντας ζημιές, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και της κατοικίας που χάλασε η μάντρα, όπως και τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, από το 1995 είχε δοθεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία άδεια κοπής του επίμαχου πεύκου, ενώ ο Δήμος ενημέρωσε το Νοέμβριο του 2001 τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα κοπής του πεύκου. Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούσαν με την κοπή και για το λόγο αυτό το δένδρο όχι μόνο δεν κόπηκε, αλλά ούτε κλαδεύτηκε ποτέ, λόγω έλλειψης κατάλληλου μηχανήματος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».

Κατόπιν αυτών, επιδικάστηκε το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ υπέρ των «θυμάτων» της πτώσης του πεύκου για αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των δύο πολιτών που τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου