Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Shiba Inu: 9 άγνωστα πράγματα για τους υπέροχους σκύλους από την Ιαπωνία



Γνωστα την εμφάνισή του που θυμίζει έντονα αλεπού, την ευκινησία του, που είναι σαν αυτή της γάτας, την ισχυρή του θέληση, τις άτακτες αστείες κινήσεις του και την πίστη και αφοσίωση στην οικογένειά του, το Shiba Inu είναι ένα υπέροχο πλάσμα και το πιο εμβληματικό σκυλί της Ιαπωνίας,

Το όνομα Shiba Inu είναι ιαπωνικό. Shiba μπορεί να σημαίνει είτε “μικρό” είτε ”φρύγανα”, που είναι ένας τύπος θάμνου. Κάποιοι πιστεύουν ότι το όνομα είναι μια αναφορά στο μέγεθος του σκύλου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι περιγράφει το κόκκινο τρίχωμα της φυλής που μοιάζει με τα πεσμένα φύλα από τα φρύγανα το Φθινόπωρο. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα υπέροχα ιαπωνικά σκυλιά είτε Shiba Inu είτε Shiba Ken.


Οι σκύλοι Shiba Inu υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φυλές της Ιαπωνίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ζωντανοί εθνικοί θησαυροί.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερο για αυτή την πραγματικά μοναδική φυλή σκύλου, δείτε 9 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζετε.

1. Τα Shiba Inu εκτρέφονταν για να είναι κυνηγετικά σκυλιά

Το Shiba Inu έχει μια ιστορία που χρονολογείται από την περίοδο Jomon (Η πρώτη αναγνωρίσιμη περίοδος στην ιαπωνική ιστορία, 14. 500 π. Χ. έως 300 π. Χ. ). Τα πρώτα Shiba τα είχαν αρχικά ως κυνηγετικά σκυλιά για την έντονη όσφρησή τους και την πολύ καλή ακοή τους. Ένα Shiba Inu θα μπορούσε να πιάσει μικρά ζώα, όπως πουλιά και κουνέλια, και να βοηθήσει στο κυνήγι αγριόχοιρων και αρκούδων.

2. Είναι μία από τις 6 επίσημες αυτόχθονες φυλές της Ιαπωνίας


Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται το Shiba Inu ως τον εθνικό σκύλο της Ιαπωνίας, αλλά η χώρα έχει και άλλες πέντε παρόμοιες αυτόχθονες φυλές που είναι οι: Akita, Hokkaido, Shikoku, Kishu και Kai. Όλες αναγνωρίζονται επίσημα ως αυτόχθονες φυλές από τον Nihon Ken Hozonkai, τον επίσημο ιαπωνικό οργανισμό για τη διατήρηση των ιαπωνικών φυλών σκύλων.

Το Shiba Inu λέγεται ότι είναι μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς και από τις έξι φυλές. Αποτελούν δε περίπου το 80% του πληθυσμού των ιθαγενών σκύλων.

3. Κάποια στιγμή σχεδόν εξαφανίστηκαν

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο πληθυσμός των Shiba Inu είχε αρχίσει να μειώνεται. Η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά πέθαναν σε βομβιστικές επιδρομές ή λόγω έλλειψης τροφίμων στην Ιαπωνία ή από μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή λοίμωξη των σκύλων. Τα προγράμματα αναπαραγωγής που ξεκίνησαν μετά τον πόλεμο βοήθησαν τη φυλή να ανακάμψει.

4. Τα βρίσκουμε σε 4 διαφορετικά χρώματα


Εκτός από το παραδοσιακό κόκκινο Shiba Inu που έχετε συνηθίσει να βλέπετε, οι σκύλοι αυτοί μπορούν επίσης να είναι λευκοί, μαύροι και μαύροι-κόκκινοι.

5. Μοιάζουν στο χαρακτήρα με γάτα

Οι σκύλοι λέγεται ότι έχουν χαρακτήρα που μοιάζει με αυτόν μιας τυπικής γάτας. Σε αντίθεση με άλλους σκύλους, οι Shiba Inu τείνουν να είναι πιο ανεξάρτητοι, απόμακροι, πεισματάρηδες και πολύ καθαροί. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ πιστοί στους κηδεμόνες τους.

6. Ο πιο μεγάλος σκύλος Shiba Inu ήταν 26 ετών και 8 μηνών

Ο σκύλος Pusuke, ο οποίος ανήκε σε μια γυναίκα, τη Yumiko Shinohara, κατείχε το 2011 παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως ο μακροβιότερος εν ζωή σκύλος Shiba. Έζησε 26 χρόνια και οκτώ μήνες, που είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση διάρκεια ζωής ενός Shiba Inu.

7. Το 1936 η φυλή αυτή αναγνωρίστηκε ως εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα περισσότερα σκυλιά στην Ιαπωνία ήταν διασταυρώσεις με μη ιθαγενή σκυλιά. Μετά από μια προσπάθεια από ένα άντρα, τον Nihon Ken Hozonkai, το καθαρόαιμο Shiba Inu βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της φυλής ως ζωντανού εθνικού θησαυρού της Ιαπωνίας έγινε τον Δεκέμβριο του 1936.






10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα εντυπωσιακά Ακίτα

No 4. Τα Akitas είναι εθνικοί θησαυροί στην Ιαπωνία


8. Η ”κραυγή Shiba”

Ένα λιγότερο γνωστό αλλά σίγουρα μοναδικό χαρακτηριστικό του Shiba Inus είναι η λεγόμενη “Shiba Scream” (”Κραυγή Shiba” ) κραυγή του. Οι σκύλοι αυτής της φυλής μπορούν να κάνουν μια κραυγή υψηλού τόνου όταν είναι εξαιρετικά χαρούμενοι ή αγχωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι συνηθισμένη μεταξύ άλλων φυλών και μπορεί να αφήσει έκπληκτους όσους δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με αυτή.

9. Μια σκυλίτσα Shiba έσωσε την οικογένειά της σε σεισμό

Το 2004, ένας σεισμός έπληξε το χωριό Yamakoshi στην Ιαπωνία. Όταν το σπίτι μιας οικογένειας κατέρρευσε, μια σκυλίτσα ράτσας Shiba Inu με το όνομα Mari ανέλαβε δράση για να σώσει τα κουτάβια της και τον ηλικιωμένο κηδεμόνα της. Μετέφερε τα κουτάβια της σε ασφαλές μέρος και στη συνέχεια βρήκε και ξύπνησε τον κηδεμόνα της, ο οποίος είχε παγιδευτεί κάτω από ένα πεσμένο ντουλάπι. Εκείνος κατάφερε να απελευθερωθεί και τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή με ελικόπτερο. Αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τη Mari και τα κουτάβια της, αλλά όταν επέστρεψε δύο εβδομάδες αργότερα, διαπίστωσε ότι ήταν όλα ζωντανά. Η ιστορία της Mari έγινε ιαπωνική ταινία με τίτλο “A Tale of Mari and Her Three Puppies”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου