Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Γεωργία: Το Κοινοβούλιο υπερψηφίζει νόμο περί εξωτερικής επιρροής - Άρση του βέτο της προέδρου

To Κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε άρση του βέτο που άσκησε η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τις ΜΚΟ ή τα ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που τον επικρίνουν, αποκαλώντας τον μάλιστα «ρωσικό νόμο», λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.



Μάλιστα, μαζικές διαδηλώσεις με χιλιάδες διαμαρτυρόμενους ενάντια σε αυτό το νόμο γίνονται στη Γεωργία από τον Απρίλιο.

Ωστόσο, παρά τις διαδηλώσεις που διαρκούν ήδη περίπου έναν μήνα και παρά τις προσπάθειες της φιλοευρωπαίας προέδρου να παύσει το νόμο, αυτός τέθηκε σε ισχύ σήμερα, Τρίτη (28/5), αναφέρει το Politico. Πιθανόν, η κίνηση αυτή θα επιφέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα περιορίσει τις πιθανότητες της Τιφλίδας να ενταχθεί στην ΕΕ.



Για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, καθώς ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμοςθα μπορούσε να καθορίσει ριζικά το μέλλον της Γεωργίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο νόμος έχει άμεση ισχύ, αλλά οι βασικές διατάξεις του αναμένεται να εφαρμοστούν 60 μέρες έπειτα από την ψήφισή του. Μέσα σε ένα μήνα μετά την περίοδο των 60 ημερών, που θα είναι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγραφούν ως «οργανώσεις που επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης επιρροής».

Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ



Ενώ τα δυτικά έθνη διαθέτουν νόμους για τον περιορισμό της ξένης επιρροής, όπως ο νόμος των FARA των ΗΠΑ, ο Γεωργιανός νόμος θα εφαρμόζεται σε όλους τους οργανισμούς που λαμβάνουν κεφάλαια από το εξωτερικό, είτε ενεργούν προς το συμφέρον ενός άλλου έθνους είτε όχι.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚΟ και των μέσων ενημέρωσης που θα επηρεάζονταν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Σουηδία, αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για τους ξένους πράκτορες θα αναστείλει την προγραμματισμένη πορεία της Γεωργίας προς την ένταξη στην ΕΕ, μόλις έξι μήνες αφότου παραχώρησε στην καυκάσια χώρα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε τον νόμο «ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αξίες» και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών της ΕΕ δήλωσαν ότι θα παγώσει ουσιαστικά την υποψηφιότητα της χώρας. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι πάνω από το 80% των Γεωργιανών επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Γεωργία, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την λήψη μεγάλης οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου