Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ιρλανδία: Αναγνωρίζει επίσημα παλαιστινιακό κράτος – Ανοίγει πλήρη πρεσβεία στη Ραμάλα

Στην επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προχώρησε η Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που αψήφισε πλήρως την καταδίκη του Ισραήλ για τη συγκεκριμένη απόφαση. Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί.
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Δουβλίνο και την Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Δουβλίνο θα ορίσει πρεσβευτή στο Κράτος της Παλαιστίνης, μαζί με την εγκατάσταση πλήρους Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ραμάλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.







«Να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης»



Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης.

«Στόχος αυτής της απόφασης της Ιρλανδίας είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης. Προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή της οποίας είμαστε μάρτυρες στην Γάζα»

Σθεναρή απάντηση στις επιθέσεις της ισραηλινής διπλωματίας προαναγγέλλουν Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Πάντως, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.






«Θα δώσουμε μια απάντηση (...) συντονισμένη με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, οι οποίες στοχοποιούνται από το ίδιο είδος αποτρόπαιης παραπληροφόρησης και επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», μια απάντηση «σθεναρή και ήρεμη» στις «προκλήσεις» αυτές, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες σε δημοσιογράφους.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει (...) Δεν κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική αντιδρώντας σε tweets, έχουμε ξεκάθαρες ιδέες για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε», πρόσθεσε. Η απάντηση, διευκρίνισε, θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή.

Παράλληλα, ο Άλμπαρες κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να μιλάμε αναρτήσεις στο Χ παρά για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έδωσε εντολή στο Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

Επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ισπανία

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας υιοθέτησε επισήμως σήμερα το διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανέφερε ότι η αναγνώριση είναι απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ενώ αποτελεί και ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού (...), με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση», σημείωσε επίσης και υπογράμμισε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντανακλά «την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών».





Οι ισραηλινές αρχές αντέδρασαν κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι γίνεται «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού», σε μήνυμα που ανήρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, κάνοντας αναφορά στην αναγνώριση από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά και στις επίμαχες δηλώσεις της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης, της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Την Κυριακή, η Νορβηγία επέδωσε προφορική διακοίνωση στον Παλαιστίνιο νέο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου