Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Βόρεια Κορέα: Σε αστοχία του κινητήρα οφείλεται η συντριβή του πυραύλου που μετέφερε κατασκοπευτικό δορυφόρο

 Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι η προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο απέτυχε, αφού ο πύραυλος που τον μετέφερε εξερράγη κατά την πρώτη φάση της πτήσης.Ο πύραυλος που μετέφερε τον αναγνωριστικό στρατιωτικό δορυφόρο Malligyong-1-1 «εξερράγη κατά την πρώτη φάση της πτήσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αεροδιαστημικής Διοίκησης που μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Το ατύχημα συνδέεται με κάποιο πρόβλημα «αξιοπιστίας του κινητήρα υγροποιημένου οξυγόνου και κηροζίνης», μιας πρόσφατης τεχνολογικής εξέλιξης, πρόσθεσε. Ωστόσο, ερευνώνται και τυχόν άλλα αίτια.

Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας ΝΗΚ είχε μεταδώσει πλάνα στα οποία διακρινόταν ένας πύραυλος στον νυχτερινό ουρανό να τυλίγεται στις φλόγες. Διευκρίνισε ότι το βίντεο τραβήχτηκε από τη βορειοανατολική Κίνα, τη στιγμή της εκτόξευσης.

Η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει νωρίτερα την Ιαπωνία ότι σκόπευε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο, μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του περασμένου Νοεμβρίου αλλά και δύο αποτυχημένες, στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Από τη Σεούλ, το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι ο στρατός εντόπισε πολλά συντρίμμια του πυραύλου στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας και ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ερευνούν το θέμα. Η εκτόξευση «είναι μια πρόκληση που παραβιάζει ξεκάθαρα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την οποία απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων» από την Πιονγκγιάνγκ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου