Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η αεροπορική βάση Έντουαρντς ανέφερε ότι το “Raider συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο για του στόλο της USAF”.

Ακόμα και κατά την παρθενική πτήση του υπερσύγχρονου βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο του 2023, δεν δημοσιεύθηκαν επίσημες φωτογραφίες, πιθανώς για να διατηρηθούν μυστικές οι τεχνικές λεπτομέρειες του αεροσκάφους, το οποίο αναπτύσσει η αμυντική εταιρεία Northrop Grumman.

Τώρα, καθώς συνεχίζονται οι πτητικές δοκιμές, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσιοποιούν φωτογραφίες του βομβαρδιστικού, χωρίς να αποκαλύπτουν τεχνικές λεπτομέρειες.

Το Β-21 Raider προορίζεται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF. Μια ματιά στο βελτιωμένο B-21 αποκαλύπτει ότι η πλάγια όψη του θυμίζει το B2-Spirit, με το ρύγχος του B-21 να είναι πολύ πιο λεπτό. Τα μικρά, τραπεζοειδή παράθυρα του κόκπιτ και το επίπεδο παρμπρίζ πιθανώς περιορίζουν το οπτικό πεδίο των πιλότων, όπως αναφέρει το περιοδικό “Flugrevue”.


Το σχήμα και η επίστρωση του καθιστούν σχεδόν αόρατο το βομβαρδιστικό. Το μοντέλο δοκιμής, με κωδικό AF 0001, διαθέτει πτερύγια στην κορυφή που κατευθύνουν τον αέρα στους κινητήρες, ενώ αυτά βρίσκονται βαθιά στην άτρακτο, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευσή τους από τα εχθρικά ραντάρ.
Το B-21 σχεδιάστηκε ως βομβαρδιστικό “stealth” με ειδική εξωτερική επίστρωση που δυσχεραίνει τον εντοπισμό του. Οι επιφάνειες του βομβαρδιστικού έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι δέσμες ραντάρ να μην αντανακλούν σχεδόν καθόλου, επιτρέποντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις και αναγνωριστικές πτήσεις απαρατήρητα.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του “Aviation Week”, το βομβαρδιστικό B-21 θα έχει άνοιγμα φτερών 40 μέτρων, μήκος 16 μέτρων, θα μπορεί να φέρει φορτίο όπλων βάρους 9.100 κιλών και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 1.000 χλμ/ώρα.

Ένα ενημερωτικό δελτίο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το B-21 Raider έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί “σε περιβάλλον υψηλής απειλής” και μπορεί να ρίξει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά. Η USAF σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το B-21 στα “μέσα της δεκαετίας του 2020”, με τουλάχιστον 100 τέτοια βομβαρδιστικά να αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου