Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Καραβάτζιο: Επιστρέφει στο Μουσείο Πράδο ο πίνακας που παραλίγο να πουληθεί για 1500 ευρώ

Στο μουσείο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται πλέον ο πίνακας του Καραβάτζιο, ο οποίος παραλίγο να πωληθεί μόλις 1500 ευρώ σε δημοπρασία, μια πώληση που οι υπεύθυνοι του μουσείου κατάφεραν να μπλοκάρουν στις 8 Απριλίου του 2021.Ο πίνακας φέρει τον τίτλο με τίτλο «Ecce Homo» (μετάφραση: «Ιδού ο άνθρωπος») και απεικονίζει τον Χριστό, τον οποίο περιφέρουν το αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι του, αφού έχει μαστιγωθεί.
Δημιουργήθηκε από τον Καραβάτζιο περίπου 4 αιώνες πριν και απασχόλησε τα ΜΜΕ και την καλλιτεχνική κοινότητα παγκοσμίως, αφού οι ειδικοί του μουσείου Πράδο τον εντόπισαν σε έναν κατάλογο δημοπρασίας και τηλεφώνησαν στο υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, αναφέρει ο Guardian.

Παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως έργο του κύκλου του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Χοσέ Ριμπέρα, οι ειδικοί ήταν αρκετά σίγουροι ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για έργο του Μικελάντζελο Μερίτζι Ντα Καραβάτζιο.



Αφού το υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής του έργου, οι ειδικοί ανέλαβαν μια σχολαστική εξέταση και αποκατάσταση του πίνακα και νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το έργο πιστοποιήθηκε τελικά ως Καραβάτζιο και το Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας - ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον κατείχε επί γενιές από έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι αδιευκρίνιστου ποσού - θα εκτεθεί στο μουσείο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου