Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ένοχος ο Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Ένοχος για το κακούργημα του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και για 33 ακόμη κατηγορίες κρίθηκε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ.Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της Ντάνιελς, ώστε να μην μιλήσει δημόσια για τη σχέση του μαζί της.
Καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο πρώην εξ απορρήτων και νυν μεγάλος εχθρός του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατέβαλε (όπως κατέθεσε στο δικαστήριο) το ποσό των 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς προκειμένου εκείνη να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την ερωτική επαφή (που επίσης η ίδια κατέθεσε) πως είχε με τον Τραμπ μία δεκαετία νωρίτερα

Οι ένορκοί έφτασαν στην απόφαση της ενοχής του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ καθώς διαπίστωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Τραμπ παραποίησε ή προκάλεσε την παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων «με πρόθεση να εξαπατήσει», αλλά και ότι το έπραξε με πρόθεση να διαπράξει ή να αποκρύψει άλλο έγκλημα. Αυτό το δεύτερο στοιχείο -η πρόθεση διάπραξης ή απόκρυψης άλλου εγκλήματος- είναι που αναβαθμίζει τις κατηγορίες σε κακουργήματα.

Τραμπ: Είμαι αθώος, ντροπιαστική απόφαση

«Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», αναφερόμενος στις εκλογές.

«Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον Μπάιντεν.

«Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο».
Λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών, στην πολύκροτη δίκη Τραμπ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αυτοχαρακτηρίστηκε… Μητέρα Τερέζα, διαμηνύοντας πως είναι αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας εμπνευσμένης από τους αντιπάλους του. Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να κατηγορεί δικαστή πως είναι χρηματοδότης του Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν άφησε στο... απυρόβλητο, ούτε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Αντιμέτωπος με ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκισης

Εναπόκειται στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να αποφασίσει εάν η τιμωρία του θα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης. Κάθε μία εκ των 34 κατηγοριών επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τέσσερα έτη, ωστόσο γενική εκτίμηση νομικών και αναλυτών είναι ότι ο δικαστής δεν θα εκδώσει απόφαση για τη φυλάκιση του Τραμπ, δεδομένης της φύσης των κατηγοριών που εμπίπτουν στην χαμηλότερη βαθμίδα κακουργήματος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, του γεγονότος ότι διαθέτει καθαρό ποινικό μητρώο, της ηλικίας του, και σαφώς λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις της φυλάκισης ενός πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Ειδικοί εκτιμούν πως η ποινή είτε θα είναι με αναστολή, είτε θα αφορά στην καταβολή προστίμου, είτε θα περιλαμβάνει κοινωνική εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

Είναι βέβαιο πως ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση και θα ξεσπάσει κατά πάντων με νέους όρκους για «εκδίκηση» στη δεύτερη θητεία στην οποία προσβλέπει μεταξύ άλλων για να αποκρούσει και τις ακόμη πιο σημαντικές ποινικές δίκες που τον περιμένουν, ενώ το επιτελείο Μπάιντεν θα επιμείνει ακόμη περισσότερο πως η αμερικανική Δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο.

Η καταδίκη του Τραμπ, ακόμα και με φυλάκιση, σε κάθε περίπτωση δεν θα έφρασε το δρόμο του Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία, γράφουν τα αμερικανικά μέσα.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου, στις 10:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην εισαγγελία για να ανταπαντήσει.

Η ημερομηνία είναι κοντά στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.

Μπάιντεν: Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου

Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, το πρώτο σχόλιο της πλευράς Μπάιντεν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Μάικλ Τάιλερ ανέφερε: «Σήμερα στη Νέα Υόρκη, είδαμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος. Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη.

Καταδικασμένος ή όχι, ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος.

Η απειλή που θέτει ο Τραμπ για τη δημοκρατία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Διεξάγει μια ολοένα και πιο απρόσκοπτη εκστρατεία εκδίκησης και ανταπόδοσης, υποσχόμενος ότι θα είναι δικτάτορας «την πρώτη μέρα» και ζητώντας να «τερματιστεί» το σύνταγμά μας, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει και κρατήστε την εξουσία.

Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, καταστροφή των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτόν τον Νοέμβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου