Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πολωνία: Συνελήφθη ένας άνδρας που φέρεται να επιδίωκε να λάβει πληροφορίες για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν έναν άνδρα που φέρεται να προσπαθούσε να φωτογραφίσει στρατιωτικά οχήματα που διασχίζουν τα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά υποθέσεων κατασκοπείας.

Ο 26χρονος Ουκρανός φέρεται να προέτρεψε έναν Πολωνό πολίτη να μοιραστούν τις φωτογραφίες και να «λάβει μέρος στις δραστηριότητες μίας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών εναντίον της Δημοκρατίας της Πολωνίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Πολωνία υποστηρίζει πως ο ρόλος της ως κόμβου παροχής προμηθειών στην Ουκρανία την έχει κάνει στόχο Ρώσων κατασκόπων που προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου και να εμπλακούν σε πράξεις δολιοφθοράς.

Ο Ουκρανός, που κατονομάστηκε ως Ολεξάντρ Ντ., έστειλε μηνύματα σε έναν Πολωνό πολίτη προτρέποντάς τον να βοηθήσει μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γιάτσεκ Ντομπρζίνσκι, εκπρόσωπος του υπουργού που συντονίζει τις ειδικές υπηρεσίες.

«Η δραστηριότητα αυτή συνίστατο στον διαμοιρασμό φωτογραφιών στρατιωτικών οχημάτων που σκοπός τους ήταν η βοήθεια στην Ουκρανία και διέσχιζαν τα ρωσοουκρανικά σύνορα», είπε ο Ντομπρζίνσκι.

«Σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που θα έδινε, ο Πολωνός πολίτης θα ελάμβανε αμοιβή 15.000 ευρώ».

Δικαστήριο αποδέχθηκε αίτημα του εισαγγελέα για τρίμηνη προφυλάκιση του υπόπτου πριν από τη δίκη του. Αν κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου