Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πομπέο: Πρόκληση της Τουρκίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

 Βασικός ομιλητής στη δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, ήταν ο Μάικ Πομπέο.Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ μίλησε, σύμφωνα με το orthodoxtimes.gr, για την επαφή που είχε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άσκησε κριτική στην Τουρκία και τον Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Συγκεκριμένα, ο Πομπέο, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του με την ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντησή του με τον Βαρθολομαίο, παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».

Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».



Στο σχόλιό του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «είναι ένα ιερό μέρος, ένα ιστορικό μέρος, ένα μοναδικό μνημείο της UNESCO. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό» και πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου