Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ έχει ενημερώσει τον Μπάιντεν για το σχέδιο εκκένωσης της Ράφας, λέει το Politico

 Ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την κυβέρνηση Μπάιντεν για το σχέδιό του να αρχίσει την απομάκρυνση των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας από τη Ράφα πριν προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και δύο άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν στο Politico.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν, οι IDF τόνισαν ότι είχαν αναπτύξει ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη Ράφα, τον κύριο ανθρωπιστικό κόμβο του θύλακα, και τη μεταφορά τους στο αλ-Μαβάσι, μια μικρή λωρίδα γης στη νότια ακτή της Γάζας. Οι IDF έστειλαν αυτή την εβδομάδα έναν χάρτη της περιοχής στους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, αντίγραφο του οποίου βρέθηκε στη διάθεση του Politico.



Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα παροτρύνει το Ισραήλ να αποφύγει την εισβολή στη Ράφα, εκτός αν έχει σχέδιο για την προστασία των αμάχων που έχουν βρει και συνεχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Οι IDF είπαν, ακόμα, στις ομάδες παροχής ανθρωπστικής βοήθειας ότι η εισβολή στη Ράφα θα ξεκινήσει «σύντομα», αλλά δεν έδωσαν συγκεκριμένη ημερομηνία, είπαν οι δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή.



Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι το «τελικό», αλλά μάλλον «κάποια από τις τελευταίες σκέψεις τους». Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν γνωρίζει για κάποια επικείμενη εισβολή και ότι εξακολουθεί να περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες από το Ισραήλ για το πώς ακριβώς θα μετακινήσει τους ανθρώπους από τη Ράφα.

Στο μεταξύ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε δει ακόμα κάποια ένδειξη ότι το Ισραήλ διέθετε σχέδιο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του πληθυσμού της Ράφα.



Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είχε ενημερωθεί για το σχέδιο, ενώ μετά τη διαρροή των συγκεκριμένων πληροφοριών, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν λάβει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο από τους Ισραηλινούς σχετικά με το πώς θα απομακρύνουν τους κατοίκους της Γάζας από τη Ράφα. Πιεζόμενη για λεπτομέρειες, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον σχεδιασμό του Ισραήλ, αλλά αναγνώρισε πως ο Λευκός Οίκος είχε αρκετές συνομιλίες με το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, μερικές από τις οποίες άγγιζαν το θέμα της Ράφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου