Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Τα καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων


Το νέο έτος βρίσκεται ήδη εδώ και σύσσωμος ο αυτοκινητικός κόσμος αναμένει με ανυπομονησία τις νέες τετράτροχες πρεμιέρες και τις νέες εμπορικές αφίξεις. Εσείς, πίσω από το τιμόνι ποιανού αυτοκινητού θα θέλατε να περάσετε το νέο έτος;Το 2021 μας είπε «αντίο» και σύσσωμος ο πλανήτης ευελπιστεί πως το νέο έτος θα μας απαλλάξει από τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία. Αντίστοιχες ευχές στον… Άγιο Βασίλη καταθέτει και ο αυτοκινητικός κόσμος, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος των ημιαγωγών, που έχει δυσχεράνει την αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου.
Ενόσω ελπίζουμε ότι ευχές μας θα εισακουστούν, ας ατενίσουμε το μέλλον με την αισιοδοξία, και ας καταπιαστούμε με ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της αυτοκίνησης. Το οποίο δεν είναι άλλο, από τις νέες γνωριμίες που μας επιφυλάσσει το νέος έτος, τα καινούρια, δηλαδή, μοντέλα που θα μαγνητίσουν τα βλέμματα στους δρόμους και θα γίνουν «πρωτοσέλιδα» στον αυτοκινητικό Τύπο.

Alfa Romeo



Όσο μεγάλη είναι η προσμονή για το νέο έτος, άλλο τόσο ευχάριστη είναι η αγωνία για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Tonale. Μετά από διαδοχικές αναβολές, το μικρομεσαίο SUV θα συστηθεί στο κοινό μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, φέροντας επιβλητική εμφάνιση, σύγχρονες τεχνολογίες και μια μεγάλη γκάμα κινητήρων diesel και βενζίνης. Πρωταγωνίστρια, βέβαια, θα είναι η plug-in υβριδική έκδοση των 240 ίππων.

Audi



Ο σάκος του Άγιου Βασίλη θα στοιβαχτεί με όχι ένα και δύο, αλλά τέσσερα μοντέλα για την εταιρεία από το Ίνγκολσταντ. Η ανανεωμένη εκδοχή της υπερπολυτελούς λιμουζίνας και τεχνολογικής βιτρίνας της Audi, A8, ήδη παρουσιάστηκε και γοητεύει με τις κορυφαίες ανέσεις που παρέχει σε κάθε επιβαίνοντα. Θα λανσαριστεί μέσα στον χειμώνα, για να παραδώσει τη σκυτάλη στα ανανεωμένα Audi e-tron.

Η τρίτη κατά σειρά πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το επόμενο φθινόπωρο και θα αφορά την περιπετειώδη εκδοχή του Audi A3 (A3 All Street ή Allroad), για να πέσει η αυλαία με το αμιγώς ηλεκτρικό Q6 e-tron (τέλη του έτους) που θα βασίζεται στην πλατφόρμα PPE και θα προβάλει ως το πιο γήινο αδελφάκι της επερχόμενης μηδενικών ρύπων Macan.

BMW



Ασφυκτικά γεμάτη είναι η ατζέντα της BMW για το 2022, δεδομένου ότι ετοιμάζει μια σωρεία μοντέλων, με αφετηρία (Ιανουάριος/Φεβρουάριος) την ανανεωμένη έκδοση της super premium «8άρας». Το καλοκαίρι θα λανσαριστεί η εκρηκτική ηλεκτρική iX M60 με ισχύ πάνω από 610 PS, για να αναλάβει στη συνέχεια δράση το τμήμα “M” που συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής.

Στον χορό των επιδόσεων μεταξύ άλλων θα εισέλθει η έκδοση παραγωγής (Αυγουστος) της πρωτότυπης XM που θα συνιστά το ισχυρότερο μοντέλο των Βαυαρών, για να πάρει σειρά η νέα M2, και από το Φθινόπωρο η πανίσχυρη BMW M4 CSL με εκτιμώμενη ισχύ πάνω από 550 PS.

Ενδιαφέρον, επίσης, συγκεντρώνει η νέα γενιά της X1, (Νοέμβριος) η οποία θα προσφέρεται και ως αμιγώς ηλεκτρική με την ονομασία iX1, όπως και το νέο κεφάλαιο της 7άρας η οποία θα καλωσορίσει την αμιγώς ηλεκτροκίνητη i7 (Νοέμβριος).

Chevrolet



Κρότο προς το τέλος του 2022 θα προκαλέσει και Chevrolet μέσω του λανσαρίσματος της Corvette Z06 με το επιθετικό bodykit, κάτω από το οποίο βρίσκει θέση ο ολοκαίνουργιος ατμοσφαιρικός V8 των 5,5L (LT6), με τους 680 ίππους.

Citroen/DS



Ευοίωνο προβάλλει το 2022 και για τις Citroen/DS, με το ποδαρικό να γίνεται μέσω του Citroen C5X (Μάρτιος), ενός κομψού μοντέλου με sedan, SUV και station wagon στοιχεία, premium διάκοσμο και plug-in υβριδική τεχνολογία.

Νέα μέρα ξημερώνει και για άλλα μοντέλα των δύο εταιρειών, όπως τα DS7 Crossback (Ιούνιος), C5 Aircross (Ιούνιος), DS3 Crossback (Νοέμβριος) και C4 C-Cross που θα υποβληθούν σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις.

Cupra



Η Cupra δεν θα μας κρατήσει για πολύ σε αγωνία, μιας και ήδη από τον Φεβρουάριο ετοιμάζει την εμπορική διάθεση δύο κορυφαίων – για διαφορετικούς λόγους- μοντέλων της. Το Cupra Born σηματοδοτεί την είσοδο της μάρκας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και το Formentor VZ5 των 390 ίππων καθρεφτίζει την απόλυτα σπορ φιλοσοφία του brand.

Ferrari



Εντός του 2022 αναμένεται το επίσημο ντεμπούτο της Purosangue, του πρωτεργάτη της Ferrari στην κατηγορία των SUV. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα αποτελεί τη σύγχρονη ερμηνεία της GTC4 Lusso, η παραγωγή της οποίας διακόπηκε το 2020. Η Purosangue θα προσφέρεται σε ως υβριδική – ίσως και ως plug-in υβριδική – αλλά και ως αμιγώς βενζινοκίνητη με έναν V8 των 3,9 λίτρων, απόδοσης 650 ίππων.

Ford



Η νέα γενιά του Ford Ranger είναι εδώ. Ή μάλλον, θα είναι από τα τέλη του 2022, προβάλλοντας πιο σύγχρονο και ικανό από ποτέ. Για το πρώτο σκέλος φροντίζουν τα high-tech συστήματα συνδεσιμότητας και ασφαλείας, και για το δεύτερο το αναβαθμισμένο πλαίσιο τύπου σκάλας, όπως και ο V6 diesel των 3.000 κ.εκ.

Genesis



Ο premium βραχίονας της Hyundai έχει εγκαινιάσει την ευρωπαϊκή του επέλαση, αποφασισμένος να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη. Η πιθανή δραστηριοποίησή της μάρκας και επί ελληνικής ασφάλτου θα μας επέτρεπε να συστηθούμε με το premium μεγάλο ηλεκτρικό sedan Electrified G80 που έχει τετρακίνητη υπόσταση χάρη σε δυο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής απόδοσης 365 PS.

Αρκετούς Ευρωπαίους οπαδούς θα αποκτήσει και το αμιγώς ηλεκτρικό coupe SUV της Genesis GV60, με την εκλεπτυσμένη εμφάνιση και τους 435 ίππους στην κορυφαία, τετρακίνητη έκδοση. Προ των πυλών είναι και το GV70, ένα μοντέλο που αναμφίβολα θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην κατηγορία των compact premium SUV.

Honda



Στις πιο θορυβώδεις εμπορικές πρεμιέρες του 2022 θα συγκαταλέγεται και το νέο Honda Civic. Στην Ευρώπη θα φτάσει το επόμενο Φθινόπωρο, αποκλειστικά ως υβριδικό και συγκεκριμένα με έναν ατμοσφαιρικό i-VTEC 1,5 λτ. των 131 PS/253 Nm.

Hyundai



Από τον χορό των εμπορικών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η Hyundai, που αναμένεται να προσφέρει σύντομα στη χώρα μας το Ioniq 5. Αυτό βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP και συνδυάζει ισχυρές ηλεκτρικές επιδόσεις, με κομψότητα και τελευταίας γενιάς τεχνολογίες.

Jeep



Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φρεσκάρισμα περιμένει και τα Jeep Compass και Renegade, με σημαντικότερη αλλαγή την πλαισίωση των θερμικών κινητήρων τους από ήπια υβριδική τεχνολογία. Βροντερό «παρών» στην ελληνική αγορά –ενδεχομένως την Άνοιξη- θα δώσει και το νέο Jeep Grand Cherokee που διατίθεται για πρώτη φορά σε plug-in υβριδική έκδοση.

Kia



Εντυπωσιακή είναι η πρόοδος της Kia κάθε χρόνο. Και το 2022 δύσκολα θα αποτελέσει εξαίρεση. Εχέγγυο αποτελεί η πολυαναμενόμενη άφιξη του ολοκαίνουριου Sportage, με όπλα στη φαρέτρα του τον μοντέρνο και ψηφιακό διάκοσμο, αλλά και την εξελιγμένη γκάμα κινητήρων, με κορυφαία έκδοση την plug-in υβριδική.

Στη χώρα μας αναμένεται σύντομα και το Kia EV6, ένα ηλεκτρικό crossover με φουτουριστική εμφάνιση που πετάει το γάντι σε πιο premium κατασκευαστές. Ειδικά στην έκδοση GT των 585 ίππων.

Lexus



Η ολιστική αναβάθμιση των Lexus NX και UX, προδιαγράφει το μέλλον του μεσαίου SUV, RX, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σε extreme makeover. Η γνωριμία μας μαζί του θα γίνει τον Αύγουστο, για να πάρει σειρά το αμιγώς ηλεκτρικό RZ που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα e-TNGA του Toyota bZ4X και θα ορίζει νέα στάνταρ στους τομείς της πολυτέλειας και της τεχνολογικής αρτιότητας.

Maserati



Η πρόταση της Maserati στην κατηγορία των compact premium SUV, Grecale, ήταν να παρουσιαστεί στις 16 Νοεμβρίου, αλλά η κρίση των ημιαγωγών «χάλασε» τα σχέδια του ιταλικού brand. Σύντομα, ωστόσο, θα αποβάλει τον καμουφλαρισμένο μανδύα του και θα αποκαλυφθεί στο κοινό, τροφοδοτούμενη από τα κινητήρα σύνολα των Ghibli, Levante και MC20.

Περί MC20 ο λόγος, από τον Σεπτέμβριο του 2022, το κεντρομήχανο sportscar θα προσφέρεται και σε κάμπριο έκδοση. Ντεμπούτο (Δεκέμβριος) και για την Maserati Gran Turismo τόσο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσο και ως 100% ηλεκτρική.

Mazda



Μετά την ανανέωση των MX-5 και Mazda2, η ιαπωνική εταιρεία επικεντρώνεται στο λανσάρισμα της φρεσκαρισμένης έκδοσης του compact SUV, CX-5 (Φεβρουάριος), η οποία φέρνει πλουσιότερα πακέτα εξοπλισμού και μια διευρυμένη δέσμη χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Εντός του νέου έτους είναι πολύ πιθανόν να γνωρίσουμε και τα δύο νέα SUV της Mazda – το 7θέσιο CX-80 και το 5θεσιο CX-60- όπως και μια νέα έκδοση του πρώτου ηλεκτρικού μαζικής παραγωγής της εταιρείας, του MX-30. Αυτή θα χρησιμοποιεί τον μοναδικό περιστροφικό κινητήρα της Mazda ως γεννήτρια.

Mercedes/ smart



Αισθητή την παρουσία της εντός του 2022 θα κάνει και η Mercedes, με αφετηρία το λανσάρισμα της ολοκαίνουριας AMG SL (Απρίλιος), η οποία έχει τετρακίνητη υπόσταση, μαλακή οροφή και 2+2 καθίσματα.

Ένα μήνα αργότερα, τα φώτα θα κλέψει η αμιγώς ηλεκτρική EQE με τον αεροδυναμικό συντελεστή-ρεκόρ (0,20) και τον high-tech διάκοσμο, ενώ τον Ιούνιο σε πρωταγωνίστρια θα αναδειχθεί η ακραία εκδρομικά ικανή Mercedes G-Class Squared.

Εντός του καλοκαιριού θα δει το φως του ηλίου η AMG C43 η οποία θα καλύπτει το κενό μεταξύ των απλών C-Class και της σκληροπυρηνικής C63, για να επισκιαστεί στη συνέχεια από την AMG One, ένα hypercar με κινητήρα μονοθεσίου της F1.

Τον Σεπτέμβριο θα αποκαλυφθεί η νέα γενιά της GLC και έναν μήνα αργότερα θα λανσαριστεί η νέα ναυαρχίδα των ηλεκτρικών SUV της εταιρείας από τη Στουτγάρδη, η απαράμιλλα πολυτελής EQS SUV.

Μέσα στον χειμώνα θα ντεμπουτάρουν οι ανανεωμένες εκδοχές των A-Class και Β-Class, για να αποχαιρετίσουμε το 2022 με τo παρθενικό SUV της smart.

Mitsubishi



Κάτι καλό… ετοιμάζει και η Mitsubishi, η οποία έδωσε εξηλεκτρισμένη πνοή στο Outlander. To plug-in υβριδικό Outlander θα εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν εμπρός/έναν πίσω) οι οποίοι θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των επιδόσεων αλλά και στη βέλτιστη κατανομή της ροπής μεταξύ των μπροστινών και πίσω τροχών, βάσει των εκάστοτε συνθηκών.

Nissan



Η νέα γενιά του Qashqai φιγουράρει πιο ολοκληρωμένη από ποτέ και ήδη είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά με ήπια υβριδική τεχνολογία. Μέσα στον Απρίλιο, όμως, θα αφιχθεί και η full hybrid έκδοση e-Power με έναν 1.500αρη βενζινοκινητήρα των 156 PS και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW, που συνδυαστικά παράγουν 190 PS / 330 Nm.

Ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο θα προκαλέσει εντός των θερινών μηνών το αμιγώς ηλεκτρικό Ariya με τη φουτουριστική εμφάνιση και τη διαθέσιμότητά του σε πισωκίνητες και σε τετρακίνητες εκδόσεις, είτε με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 63 kWh είτε των 87 kWh.

Προς το τέλος του καλοκαιριού θα λανσαριστεί και η τέταρτη γενιά του X-Trail που θα ενσωματώνει πιο προηγμένα συστήματα, θα έχει βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και θα κερδίζει επιπλέον πόντους με το επικαιροποιημένο παρουσιαστικό του.

Opel



Ποδαρικό για την Opel θα κάνει το Rocks-E, ένα λιλιπούτειο (2,41 μ.) μοντέλο των 471 κιλών που σε κάποιες χώρες της ΕΕ μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και από άτομα ηλικίας 16 ετών με δίπλωμα μοτοποδηλάτου.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ολοκαίνουριο Opel Astra (Φεβρουάριος) που ακολουθεί τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας, εξοπλίζεται με προηγμένες τεχνολογίες και ενδίδει στα plug-in υβριδικά κινητήρια σύνολα (από Οκτώβριο 2022). Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και η πιο πρακτική εκδοχή του Astra, το Sports Tourer, όπου η χωρητικότητα του πορτπαγκάζ φτάνει τα 608 λίτρα.

Peugeot



Πονοκεφάλους στον ανταγωνισμό θα προκαλέσει και το «αδελφό», ολοκαίνουριο 308 (Ιανουάριος) με το ρηξικέλευθο design του, την premium καμπίνα του και τη μεγάλη γκάμα κινητήρων, όπου πρωταγωνιστούν οι plug-in υβριδικές εκδόσεις. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και το εξίσου κομψό, αλλά εμφανώς πιο ευρύχωρο station wagon, για να πέσει η αυλαία με το 308 X, μια crossover παραλλαγή του γαλλικού μικρομεσαίου.

Porsche



Μεγάλα σχέδια για το 2022 έχει και η Porsche τα οποία θα ξεδιπλωθούν χωρίς χρονοτριβές. Τον Φεβρουάριο θα λανσαριστεί το τρίτο μέλος της οικογένειας Taycan, η Taycan Sport Turismo η οποία έχει οικογενειακό προσανατολισμό, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις off-road εξορμήσεις όπως η Cross Turismo.

Τον Μάρτιο έρχεται η σκληροπυρηνική 718 Cayman GT4 RS με έναν ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο των 500 ίππων και εξωφρενικές επιδόσεις (0-100 σε 3,4 δλ.). Τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμη και η 911 Sport Classic, και ο Νοέμβριος θα ανήκει ολοκληρωτικά στη νέα 911 GT3 RS.

Renault/Dacia



Για τη Renault ο Φλεβάρης μονοπωλείται από το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό Megane E-Tech με τη σαγηνευτική εμφάνιση, την πολυτελή καμπίνα και τα 470 χλμ. αυτονομίας. Τον ίδιο μήνα θα διεξαχθεί η εμπορική πρεμιέρα και του νέου προσιτού μοντέλου της Dacia, του 7θέσιο Jogger που κλείνει το μάτι στις οικογένειες.

Το επόμενο βήμα του ομίλου Renault είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο και αφορά τον διάδοχο του Kadjar, το ολοκαίνουριο Austral, ενώ δεν αποκλείεται να ντεμπουτάρει το Dacia Bigster, το οποίο εγκαινιάζει τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας.

Φυσικά, με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται και το αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring, η τιμή του οποίου θα βρίσκεται αρκετά κάτω από τα 20.000 ευρώ.

Skoda



Μέσα στον Φεβρουάριο θα ενημερωθούμε αναλυτικά για τις τιμές της νέας Skoda Fabia, που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 και εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες αυτοκινητικές επιταγές, εστιάζοντας το τρίπτυχο «τεχνολογίες – εμφάνιση – ευρυχωρία». Την ίδια συνταγή ακολουθεί και το ανανεωμένο Skoda Karoq (Απρίλιος), το οποίο διεκδικεί με ανανεωμένο οπλοστάσιο την προσοχή του αγοραστικού κοινού.

Τον Μάιο το γνώριμο αμιγώς ηλεκτρικό Enyaq iV θα αποκτήσει και coupe αδελφάκι, με κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή και δυναμική σιλουέτα.

Subaru



Στη Subaru, άπαντες γιορτάζουν την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού στην ιστορία της μάρκας. Αυτό είναι το Solterra, ένα μηδενικών ρύπων SUV με τετρακίνητο χαρακτήρα, και ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι από τον Ιούλιο.

Toyota Toyota bZ4X

Από την άνοιξη του 2022 –και για μόλις δύο χρόνια– η Toyota θα προσφέρει στην Ευρώπη το ποθητό σπορ πισωκίνητο κουπέ GR86, που αντλεί κίνηση από έναν ατμοσφαιρικό 4τετακύλινδρο boxer των 2,4 λίτρων απόδοσης 230 ίππων στις 7.000 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής.

Μεγάλη είναι η προσμονή και για το bZ4x (Ιούλιος), το πρώτο ηλεκτρικό της εταιρείας. Η βάση του είναι το πλαίσιο e-TNGA, (η μπαταρία αποτελεί φέρον στοιχείο), και η αυτονομία του υπερβαίνει τα 450 χλμ.

Αναμφίβολα, λίγη από την λάμψη των παραπάνω θα κλέψει και η Corolla Cross, που θα τοποθετείται πάνω από τα C-HR και Yaris Cross και φυσικά θα ενσωματώνει ένα υβριδικό κινητήριο σύνολο.

Volvo/Polestar



To μεγάλο SUV Polestar 3 δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί στους φίλους της premium αισθητικής, κάτι το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2022. Θεωρείται βέβαιο πως θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 και θα συγκεντρώνει επιφωνήματα ενθουσιασμού με την καλλίγραμμη σιλουέτα του και το υπερπολυτελές σαλόνι του.

Μέσα στο επόμενο έτος (όχι πριν τον Σεπτέμβριο) θα παρουσιαστεί και το ολοκαίνουριο Volvo XC90 το οποίο θα υιοθετεί μια ολοκαίνουρια ονομασία, ενώ θα προσφέρεται και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Volkswagen



Η VW ανακάτεψε την τράπουλα στο segment των μικρών SUV, αλλά δείχνει να μην… έχει φρένο. Επόμενο βήμα της το λανσάρισμα του ανανεωμένου T-Roc (Φεβρουάριος) που έχει υποβληθεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις στο πεδίο της συνδεσιμότητας, και φέρει ακόμα πιο νεανική εμφάνιση.

Εντός του Απριλίου αναμένεται η άφιξη του αμιγώς ηλεκτρικού ID.5 που προβάλλει ως η coupe εκδοχή του ID.4, και μέσα στο φθινόπωρο θα συστηθούμε με το ολοκαίνουριο VW Amarok, που χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανικά μέρη με το νέο Ranger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου