Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ο χουντικός Ντερτιλής σκότωσε τον Μυρογιάννη και υπερηφανευόταν: «Με τη μία, με παραδέχεσαι;»

Σαν σήμερα το 2013 πέθανε ο σκληρός χουντικός στρατιωτικός Νικόλαος Ντερτιλής, ίσως το πιο σκληρό πρόσωπο της χούντας μετά τον Παπαδόπουλο…Ίσως το πιο σκληρό πρόσωπο της Χούντας! Σκληρός, ωμός, απάνθρωπος, αμετανόητος. Ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο οποίος σαν σήμερα το 2013 πέθανε, όχι απλά πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αλλά ήταν και ένας στυγνός δολοφόνος. Ο ίδιος πυροβόλησε και σκότωσε τον φοιτητή Μυρογιάννη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και περηφανεύονταν στον οδηγό του μάλιστα για την… επίδοσή του. Σα να μην είχε συμβεί τίποτα, έδινε εντολές σε αστυνομία και στρατό: «Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν; Τι φοβάστε ρε; Βαράτε, εγώ έκανα την αρχή»!
«Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους»

Ο Ντερτιλής διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών. Ήταν επικεφαλής της μηχανοκίνητης στρατιωτικής μονάδος 530 ατόμων με έδρα την Αγία Παρασκευή και κατέλαβε 19 κρίσιμες υπηρεσίες. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου 1967 ο Ντερτιλής και το τάγμα του ανέλαβαν τον έλεγχο 28 σημείων-«στόχων»: «Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους, αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», είχε πει.
Η δολοφονία του Μυρογιάννη



Μετά τη μεταπολίτευση, ο Ντερτιλής ήταν ένας από τους κατηγορούμενους για εγκλήματα κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη στις 18 Νοεμβρίου του 1973 στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Κατέθεσαν δεκατρείς μάρτυρες και ένας λοχίας που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας την ημέρα εκείνη κατέθεσε ότι είδε κάποιον που κατόπιν έμαθε ότι ήταν ο Ντερτιλής, «εξαγριωμένο να φωνάζει "Βαράτε στο ψαχνό".» Ένοικοι της πολυκατοικίας στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη, ανάμεσα στους οποίους ο θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος, κατέθεσαν ότι είχαν δει έναν αξιωματικό να βγαίνει από ένα τζιπ και να πυροβολεί το Μυρογιάννη.
«Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο»

Καθοριστική και καταδικαστική ήταν όμως η κατάθεση του οδηγού του. Του στρατιώτη Αγριτέλη: «Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό. Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες. Τότε ο Ντερτιλής, που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο, έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί. Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο. Έμεινε επί τόπου ακριβώς στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα, προς την πλευρά της Ομόνοιας.


«Με παραδέχεσαι ρε; Με τη μία στο κεφάλι»

Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά, κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός. Μετά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε “με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι”».
«Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή»



Βάσει των όσων επιπλέον είπε ο Αγριτέλης, μετά τη δολοφονία ο Ντερτιλής συνέχισε τις εφόδους του στο κέντρο της Αθήνας, παρακινώντας αστυνομία και στρατό να ανοίξει πυρ. «Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν; Τι φοβάστε ρε; Βαράτε, εγώ έκανα την αρχή», ήταν κάποιες από τις προτροπές που έκανε σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής, σύμφωνα με τον οδηγό του τζιπ. «Στην περιοχή του ΟΤΕ έβγαλε το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί χωρίς να μπορώ να διαπιστώσω αν χτυπήθηκε κανείς», συμπλήρωνε ο Αγριτέλης.
Τα Dunhill και ο αναπτήρας που τον «έκαψαν»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντερτιλή υποστήριζε ότι ο Αγριτέλης, δεν υπήρξε ποτέ οδηγός του Ντερτιλή και λίγο καιρό μετά το συμβάν, ο οδηγός είχε εκδιωχθεί με δυσμενή μετάθεση στο Πολύκαστρο. Τα στοιχεία που έδωσε ωστόσο στο δικαστήριο ο Αγριτέλης για να αποδείξει ότι γνώριζε τον Ντερτιλή ήταν τελικά αυτά που τον «έκαψαν».
Δήλωσε ότι ο Ντερτιλής τον έστελνε να του αγοράζει τσιγάρα Dunhill και να επισκευάζει τον αναπτήρα του, μάρκας Ronson, σε ένα κατάστημα στη Βουκουρεστίου. Ύστερα από έρευνα στο εν λόγω κατάστημα, εντοπίστηκε απόδειξη επισκευής στο όνομα «Νίκος Ντερτιλής».
Ισόβια κάθειρξη



Μετά από ακροαματική διαδικασία δυόμισι μηνών και διάσκεψη 6 ημερών το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 απόφαση σύμφωνα με την οποία «απεδείχθη πλήρως και το δικαστήριον επείσθη» ότι ο Ντερτιλής είχε δολοφονήσει το Μυρογιάννη με το υπηρεσιακό του περίστροφο, τον κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Επιπλέον, καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στο στρατιωτικό κίνημα σε 20ετή κάθειρξη, ύστερα από μήνυση του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου
«Μένω στη φυλακή για μια τιμή»

Μιλώντας στον Στέφανο Χίο είχε πει μεταξύ άλλων, αμετανόητος; «Τους φτύνω... και τους περιφρονώ. Τους έχω γραμμένους κάτω από τις μπότες μου τις παλαιές. Από το 1974, μέχρι σήμερα, το δήλωσα εγγράφως ότι όλες οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν είναι παράνομες και δεν δέχομαι τις αποφάσεις τους. Χίλιες φορές περισσότερο θα έκανα ότι έκανα. Εγώ δεν είμαι οπαδός της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Καθόλου. Τα πολιτικά κόμματα τα θεωρώ καταστροφή της πατρίδας. Οι Έλληνες δεν διοικούνται με αυτές τις φαυλότητες. Τα κόμματα δεν έχουν άλλο σκοπό παρά πώς θα πάρει την καρέκλα ο ένας από τον άλλο. Τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουνε. Κατάλαβες; Το Δημόσιο χρήμα. Εγώ να υποβάλλω χάρη; Καλύτερα να πεθάνω 151 φορές. Εγώ μένω στη φυλακή για μια τιμή. Εγώ τα σέβομαι τα γαλόνια μου».
Εγκεφαλικό μετά τον θάνατο του γιου του

Παρέμεινε κρατούμενος επί 38 χρόνια στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, αρνούμενος να υπογράψει αίτημα αποφυλακίσεως καθώς δεν αναγνώριζε τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις 6 Δεκεμβρίου 2012 υπέστη οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαιτίας, σύμφωνα με δήλωση των οικείων του, της ψυχολογικής πίεσης που του επέφερε ο θάνατος του γιου του, που πέθανε σε ηλικία 62 ετών από εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2013 στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου