Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε έβδομο πύραυλο μέσα σ΄ένα μήνα - Ο ισχυρότερος από το 2017


Η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μέσα στον Ιανουάριο τις περισσότερες σε αριθμό δοκιμές στο πυραυλικό της πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει νέες δυνατότητες παρά τις αυστηρές κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Στην έβδομη πυραυλική δοκιμή μέσα σ΄ένα μήνα προχώρησε σήμερα το καθεστώς της Πιόνγιανγκ στη Βόρεια Κορέα με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν την εκτόξευση.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, και είναι ο μεγαλύτερος από την δοκιμή του 2017.

Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν «πιθανό βαλλιστικό πύραυλο», ενώ το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανέφερε την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.




Με αυτήν τη δοκιμή, η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μέσα στον Ιανουάριο τις περισσότερες σε αριθμό δοκιμές στο πυραυλικό της πρόγραμμα, το οποίο αναλυτές σημειώνουν ότι επεκτείνει και αναπτύσσει νέες δυνατότητες παρά τις αυστηρές κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη χώρα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.



Υπενθυμίζεται ότι, σε ομιλία του ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να ενισχυθεί ο στρατός με τεχνολογία αιχμής σε μια περίοδο που οι συνομιλίες μεταξύ Πιόνγιανγκ, Σεούλ και Ουάσιγκτον έχουν αδρανήσει.

Αντέδρασαν άμεσα οι ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ που έσπευσαν να καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσαν την Πιόνγιανγκ να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Διοίκηση Ινδίας-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στη δήλωση διευκρινίζεται ότι η διοίκηση εκτιμά πως η δοκιμή δεν δημιούργησε άμεση απειλή για την αμερικανική επικράτεια, το αμερικανικό προσωπικό ή συμμάχους.



Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τη Σεούλ, η οποία εκτιμά πως η Πιόνγιανγκ μπορεί σύντομα να θέσει σε εφαρμογή την απειλή της να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές της ή δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Η προηγούμενη φορά που η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει τόσες εκτοξεύσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν το 2019, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Για τη Νότιο Κορέα, το καθεστώς της Βορείου Κορέας ακολουθεί «έναν δρόμο παρόμοιο» με εκείνον του 2017, όταν οι εντάσεις είχαν κορυφωθεί στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Πιόνγιανγκ βρίσκεται κοντά στο να εγκαταλείψει το μορατόριο που η ίδια έχει επιβάλει στις πυρηνικές δοκιμές και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

Το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα τα χαράματα πως «εντόπισε ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε με υψηλή γωνία προς ανατολάς». Μια εκτόξευση με υψηλή γωνία σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν φθάνει το μέγιστο βεληνεκές του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου