Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Συνεχίζεται η προσπάθεια να σωθεί η φάλαινα στον Άλιμο

Πολύ σοβαρή κρίνεται η κατάστασή της
Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία - Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.- Φέρει και σοβαρή κάκωση στην κάτω γνάθο Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων, η κατάσταση της υγείας της φάλαινας που εκβράστηκε νωρίς το πρωί στα αβαθή της παραλίας του Αλίμου.



Από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.














Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.







Στο σημείο από νωρίς το πρωί έχει σπεύσει το λιμενικό, το οποίο αναζητά τρόπους για να την απομακρύνουν και να την σπρώξουν προς τα μέσα σε μεγάλο βάθος, καθώς κινδυνεύει όσο μένει έξω. Το λιμενικό ειδοποίησε ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών. Όπως αναφέρουν είναι τραυματισμένη, ίσως από προπέλα, καθώς φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της.

Όπως μάλιστα τόνισε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, πρόκειται για μία μικρού μήκους φάλαινα, ένα εντελώς άκακο ζώο

Το λιμενικό ειδοποίησε και την επιστημονική υπεύθυνη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Αρίων» και στο σημείο έσπευσε ειδικός νοσηλευτής από το Αττικό Πάρκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε βγει στα ρηχά από χθες, ωστόσο, είχαν καταφέρει να την βάλουν και πάλι μέσα ούτως ώστε να απεγκλωβιστεί. Σήμερα όμως βγήκε και πάλι στα ρηχά. Στην περιοχή βρίσκονται δύτες και κτηνίατρος προκειμένου να περιθάλψουν τη μικρή φάλαινα.

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ' ότι φαίνεται η φάλαινα έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου