Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Κίνα: Σε σκληρό αλλά… μυστικό lockdown πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι κοντά στο Πεκίνο

Μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν περιοριστικά μέτρα, μετά την εμφάνιση 5 κρουσμάτων – Το lockdown επιβλήθηκε μυστικά, χωρίς ανακοινώσεις – Στόχος να προλάβουν εξάρσεις της πανδημίας Σε μια απροσδόκητη ενέργεια προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, που έδωσαν εντολή να τεθούν σε καθεστώς lockdown πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες κοντά στο Πεκίνο, μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων κορωνοϊού και μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.



Πλέον, περίπου 1,2 κάτοικοι της νέας περιοχής Σιονγκ, μιας οικονομικής ζώνης νοτιοδυτικά του Πεκίνου, δεν επιτρέπεται να μπαίνουν ή να μπαίνουν ή να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, επιβεβαίωσαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.




Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ τα πρόσφατα lockdown ανακοινώθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που έκαναν και αρκετά ρεπορτάζ, οι περιορισμοί στην Σιονγκ δεν δημοσιοποιήθηκαν, δημιουργώντας σύγχυση μεταξύ κατοίκων της περιοχής. Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές ευελπιστούν ότι το lockdown θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ωστόσο ο ακριβής χρόνος είναι αβέβαιος.











Τα πέντε κρούσματα έφεραν το lockdown

Οι περιορισμοί εισήχθησαν την Τρίτη, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι αρχές έχουν προσπαθήσει να εξαλείψουν ενδεχόμενες εστίες μετάδοσης σε μεγάλες πόλεις, όπως και στο Πεκίνο. Ήδη, σε καθεστώς σκληρού lockdown έχουν τεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες δύο μεγάλες πόλεις, η Σιάν και η Ανιάνγκ, με τους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι μέχρι τη διεξαγωγή πολλαπλών τεστ.

Κάποιοι χρήστες του Weibo, του κινεζικού twitter, εκτιμούν ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους για την κινεζική πρωτοχρονιά, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι απειροελάχιστος έναντι άλλων χωρών.



Η Σιαν είχε τεθεί σε Lockdown για ένα μήνα, καθώς είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.100 κρούσματα, που είναι και η μεγαλύτερη έξαρση που έχει καταγράψει η Κίνα εδώ και μήνες. Ωστόσο οι περιορισμοί καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Εξάρσεις παρατηρούνται μεταξύ άλλων στο Πεκίνο και στο κοντινό λιμάνι της πόλης Τιαντζίν. Την Παρασκευή η Κίνα ανακοίνωσε 39 εγχώρια κρούσματα.






Σε κλειστή φούσκα όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους αποφεύγουν κάποιες χώρες της Δύσης, λόγω των καταγγελιών για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα διεξαχθούν σε μια «αυστηρή κλειστή φούσκα» στην οποία θα βρίσκονται όσοι μετέχουν στους Αγώνες.

Σύμφωνα με τους κανόνες, χιλιάδες αθλητές, δημοσιογράφοι και προπονητικό προσωπικό που φτάνουν από το εξωτερικό, θα πρέπει να απομονωθούν από το κοινό για όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Όποιος φτάνει από το εξωτερικό μπαίνει σε ειδικά οχήματα και οδηγείται σε ένα ξενοδοχείο που γύρω υπάρχουν οδοφράγματα και απομακρύνουν τους αθλητές από το κοινό. Συντάκτης του Associated Press ανέφερε ότι η μόνη εμπειρία που θα ζήσει από το Πεκίνο είναι οι εικόνες που θα δει από το παράθυρο του λεωφορείου και το δωμάτιό του.

Συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων

Όλοι όσοι ταξιδεύουν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό στο αεροδρόμιο πριν μεταφερθούν στα ξενοδοχεία, όπου οι πόρτες προστατεύονται από φρουρούς. Όλοι ελέγχονται καθημερινά. Αν κάποιος δεν κάνει τεστ, δεν θα μπορεί να βγει εκτός ξενοδοχείου την επομένη.

Μέχρι στιγμής, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν 129 θετικά τεστ μεταξύ 4.046 ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Κίνα για τους αγώνες. Εξ αυτών, δύο είναι αθλητές ή αξιωματούχοι των αγώνων. Οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες κατηγορίες, όπως δημοσιογράφοι. Όσοι εντοπίζονται θετικοί, μεταφέρονται σε νοσοκομείο εάν έχουν συμπτώματα ή σε ξενοδοχείο καραντίνας, αν δεν έχουν.

Ακόμη και για τη μετάβαση στην Κίνα απαιτούνται πολλαπλά αρνητικά τεστ, που εισάγονται σε εφαρμογή από την οποία προκύπτει η κατάσταση της υγείας. Μάλιστα, ορισμένοι μιλούν για μια τρομακτική κατάσταση.

Η Κίνα έχει υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, ενώ διεξάγει συνεχώς τεστ για να βρουν πιθανούς φορείς και να τους απομονώσουν.



Ποιοι θα μεταβούν στην Κίνα


Την ίδια ώρα η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα από επισκέπτες αξιωματούχους που θα μεταβούν στη χώρα, όπως οι ηγέτες της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Πάντως, πολλές χώρες της Δύσης έχουν ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάζ, ως διαμαρτυρία για την πολιτική καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στην καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ που έκαναν λόγο για γενοκτονία.

Το Πεκίνο θέλει να κερδίσει διεθνή στήριξη για τους Αγώνες, που είναι και οι πλέον πολιτικοποιημένοι στην πρόσφατη μνήμη. Το κρατικό κανάλι CCTV δημοσίευσε μια ανανεωμένη λίστα με καλεσμένους για την επίσημη τελετή έναρξης, που περιλαμβάνει γείτονες της Κίνας, κάποιους γαλαζοαίματους και ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων. Μεταξύ των αξιωματούχων είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του. Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, το διπλωματικό μποϊκοτάζ γίνεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Δανία. Η Ολλανδία αρνείται να στείλει αξιωματούχους, κάνοντας λόγο για πολύ αυστηρούς ταξιδιωτικούς ελέγχους.

Από την Ευρώπη θα παραστούν ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσικ. Παράλληλα, στην Κίνα θα βρεθεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου