Η δημιουργία του Τοίχου της Καλοσύνης στην Λάρισα αποδεικνύει πως δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά για να προσφέρεις βοήθεια σε ανθρώπους οι οποίοι σ’ έχουν ανάγκη.
Ένας τοίχος, μια κρεμάστρα και ένα πιάτο φαγητό. Ακόμα και μ’ αυτό, που εσένα δεν θα σου κοστίσει τίποτα, άνθρωποι άποροι και άστεγοι θα λάβουν ένα σημαντικό κομμάτι βοήθειας στον Γολγοθά που περνούν καθημερινά.
Κάπως έτσι αποφάσισε η ομάδα που ξεκίνησε τον Τοίχο της Καλοσύνης «να σηκωθεί από τον καναπέ», όπως λένε τα μέλη της και να «προσφέρουν λίγη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Άρθρο: Αφροδίτη Πρέβεζα
Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση στην σελίδα στο Facebook:
Ένας τοίχος, μια κρεμάστρα και ένα πιάτο φαγητό. Ακόμα και μ’ αυτό, που εσένα δεν θα σου κοστίσει τίποτα, άνθρωποι άποροι και άστεγοι θα λάβουν ένα σημαντικό κομμάτι βοήθειας στον Γολγοθά που περνούν καθημερινά.
Κάπως έτσι αποφάσισε η ομάδα που ξεκίνησε τον Τοίχο της Καλοσύνης «να σηκωθεί από τον καναπέ», όπως λένε τα μέλη της και να «προσφέρουν λίγη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
- Πότε αποφασίσατε την δημιουργία του Τοίχου της Καλοσύνης και ποια ήταν η αφορμή;
- Ξεκινήσαμε στο τέλος του Δεκέμβρη, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Αποφασίσαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ και την βόλεψη μας και να κάνουμε κάτι ως παρέα για να προσφέρουμε λίγη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Φτιάξαμε μια σελίδα στο Facebook και ταυτόχρονα ψάχναμε υλικά για να κατασκευάσουμε τις κρεμάστρες μας. Η παρέα μεγάλωσε γρήγορα, έγινε η πρώτη συνάντηση, μπήκαν και άλλοι στην παρέα μας και συνεχίζουν να μπαίνουν μέχρι και σήμερα. Το συναίσθημα να βρίσκεσαι με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες και τον ίδιο ανιδιοτελή στόχο με σένα άπλα δεν περιγράφεται. Η αφορμή για τη δημιουργία του Τοίχου της Καλοσύνης ήταν οι σακούλες με «καθαρό φαγητό» που κρέμονταν από τους κάδους των σκουπιδιών. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο αξιοπρεπές να κρέμονται σε μια κρεμάστρα κάπου εκεί κοντά. Ένα άρθρο για τους Τοίχους της Καλοσύνης που ξεκίνησε ο κόσμος του Ιράν, κρεμώντας ρούχα για τους άπορους και άστεγους μας έδωσε την ιδέα. Εμείς την τροποποιήσαμε σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης μας.
- Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας;
- Αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ανθρωπιά. Να φύγουν οι σακούλες από τους κάδους των σκουπιδιών, να ενεργοποιηθεί και πάλι η αξία της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, και να μην πάει ούτε μπουκιά φαγητού χαμένη στα σκουπίδια. Περάσαμε εποχές ασυδοσίας και ατομικισμού. Ο καθένας νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του και για το πως θα αποκτήσει περισσότερα. Καιρός να αναθεωρήσουμε και να επανέλθουμε στις παλιές πανανθρώπινες αξίες.
- Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον δικό του Τοίχο Καλοσύνης;
- Αν κάποιος θέλει να βάλει μια κρεμάστρα στη γειτονιά του, στέλνει ένα μήνυμα στην σελίδα της πόλης του και γίνεται η συνεννόηση. Στη Λάρισα συνήθως τις κρεμάμε εμείς ως ομάδα σε μέρος που θα μας υποδείξει ο «ανάδοχος» της κρεμάστρας. Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει στην πόλη του κάτι παρόμοιο μπορεί αν θέλει να στείλει μήνυμα στη σελίδα και εμείς του προτείνουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και τη φιλοσοφία που μας διέπει ως ομάδα Λάρισας. Στη συνέχεια, ο καθένας μπορεί να αναλάβει ο ίδιος να το υλοποιήσει στον τόπο του, όπως αυτός νομίζει και έχοντας την πλήρη ευθύνη.
Από την άλλη οποιοσδήποτε μπορεί, χωρίς να ειδοποιήσει κανένα, να βάλει τη δική του κρεμάστρα κάπου που πιστεύει ότι χρειάζεται. Είναι καθαρά στην ελεύθερη βούληση του καθενός. Δεν δεσμεύουμε κανένα, ούτε και επιβάλουμε τίποτα σε κανένα. Άλλωστε η προσπάθεια μας έχει παρεϊστικο χαρακτήρα.
- Και τι υποχρεώσεις έχει;
- Εμείς λέμε στους ανθρώπους να ελέγχουν πού και πού την κρεμάστρα τους, ώστε να αποφεύγουμε όσο γίνεται κάτι που μπορεί να έχει χαλάσει. Επίσης τους παροτρύνουμε να μιλήσουν στους γείτονες τους και να τους εξηγήσουν το σκοπό της κρεμάστρας. Όλα αυτά είναι προαιρετικά. Το τι θα κάνει ο καθένας είναι προσωπική του ευθύνη. Βασιζόμαστε στην καλή θέληση και στις αγνές προθέσεις.
- Τι είδους πράγματα μπορεί ν’ αφήσει κανείς στον Τοίχο Καλοσύνης;
- Κυρίως φαγητό. Καθαρό φαγητό και όχι αποφάγια. Όμορφα μέσα σε καθαρή σακουλίτσα, ίσως και σε ένα δοχείο φαγητού μιας χρήσης. Πάντα λέμε να γράφουν την ημερομηνία απ’ έξω. Έχουμε δει όμως να αφήνουν και ρούχα, φρούτα και συσκευασμένα τρόφιμα. Μια κυρία άφησε μια ολόκληρη συσκευασία με πάνες για μωρό και μια άλλη μια μεγάλη σακούλα με μωρουδιακά ρούχα. Έγραψε απ’ έξω «να σας ζήσει». Φοβερό !!!!
- Τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε κι άλλες ομάδες με Τοίχους Καλοσύνης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είστε σε συνεργασία;
- Είμαστε σε φιλική σχέση. Είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο στην πόλη τους και μπράβο τους. Αν μας ζητήσουν βοήθεια ευχαρίστως θα το κάνουμε. Στο Ναύπλιο, για παράδειγμα, η κοπέλα που το ξεκίνησε δυσκολεύτηκε να φτιάξει κρεμάστρες. Λέμε να της στείλουμε εμείς από εδώ με το ΚΤΕΛ. Κατά τα άλλα ο καθένας λειτουργεί με δική του ευθύνη και σύμφωνα με τις δυνατότητες του.
- Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου;
- Στη Λάρισα οι Τοίχοι αδειάζουν και γεμίζουν συνεχώς. Κάθε μέρα. Περνάμε και τους βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν 15 κρεμάστρες και εκκρεμούν γύρω στα 30 αιτήματα για νέες. Δεν προλαβαίνουμε, αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζει χαρά όλο αυτό. Συγκινητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ξεκίνησαν και άλλες πόλεις το ίδιο. Συνολικά σε 10 πόλεις. Δεν είναι και λίγο.
- Έχετε στο μυαλό σας τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να πάτε ένα βήμα παραπέρα την ιδέα;
- Η ιδέα πάει από μόνη της. Όσο υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και προσφέρει, θα εξαπλώνεται περισσότερο. Η αλληλεγγύη δεν χρειάζεται σχεδιασμό. Περνάμε πολύ καλά σαν παρέα και νοιώθουμε ότι προσφέρουμε κάτι όλοι μαζί. Αυτό μας είναι αρκετό.
Άρθρο: Αφροδίτη Πρέβεζα
Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση στην σελίδα στο Facebook:
Προσπάθεια που χρειάζεται να τήν αγκαλιάσουν όλοι
ΑπάντησηΔιαγραφή