Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τελειώνει η βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλ. Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Χρηματιστηρίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο, αλλάζοντας την εικόνα ενός σημαντικού τμήματος του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.




“Είναι ένα έργο που σημαδεύει την πόλη και αλλάζει τη φυσιογνωμία της” ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, στην παρουσίαση του έργου, που έγινε το πρωί, στο κτίριο της αρμόδιας αντιδημαρχίας.
“Δεν θα επιτρέψουμε να συνθλιβεί η χρήση του δημόσιου χώρου” είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη, ο Δήμος να ενθαρρύνει τη χρήση ποδηλάτων και δικύκλων στο κέντρο έναντι των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Τα 2/3 των εργασιών της Πλατείας Χρηματιστηρίου, με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την επιβλέπουσα του έργου Καλλιόπη Παπαγεωργίου, ενώ η ανάπλαση της περιοχής, που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Παπαγεωργίου, αυτό το διάστημα οι εργασίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας του “παγώματος” του ΕΣΠΑ.
Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων στοιχείων, όπως εγκατάσταση ανεμιστήρων, νεροκουρτίνες και πίδακες νερού για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, αλλά και υπόγειους κάδους ανακύκλωσης, παγκάκια, ζαρτινιέρες, stand ποδηλάτων, νέα φωτιστικά και δημιουργία δικτύου κίνησης ΑμεΑ.
Στόχος είναι, με αυτές τις βιοκλιματικές λύσεις, η υπό ανάπλαση περιοχή να αποτελέσει καταφύγιο για κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, τις ημέρες που θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το πράσινο θα αυξηθεί κατά περίπου 125%, ενώ τα νέα δέντρα θα καλύψουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 2000 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου