Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Mάθετε στα παιδιά σας καλούς τρόπους συμπεριφοράς

Και επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει, είναι σίγουρο πως θα θέλετε να δείξετε στους φίλους και συγγενείς σας, πως τα παιδιά σας έχουν μάθει να συμπεριφέρονται ευγενικά και πως ξέρουν πώς να φερθούν.
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να πάρετε αρνητικές κριτικές για τη συμπεριφορά των παιδιών σας, τόσο από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, όσο και από τους φίλους σας.




Γι’ αυτό το λόγο, οι παρακάτω 5 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε καταστάσεις, όπως το ρέψιμο του παιδιού σας στο τραπέζι ή το να πάρουν τα παιδιά δώρα και να τα ανοίξουν αμέσως, χωρίς καν να πουν ένα ευχαριστώ στους καλεσμένους σας.
  1. Εξηγήστε στα παιδιά σας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μπροστά σε κόσμο.
Όπως φαίνεται, κανείς μας δεν θέλει τα παιδιά του να φαίνονται σαν παλιόπαιδα και να είναι αγενή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για την επίσκεψη στα σπίτια συγγενών και φίλων. Λένε, πως η σωστή προετοιμασία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να ρεζιλευτείτε μπροστά στον κόσμο. Αν έχετε προετοιμαστεί, τότε σίγουρα οι ενέργειες των παιδιών σας, δεν θα είναι έκπληξη. Μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας για μια καλή δουλειά, αν πράγματι συμπεριφέρθηκαν όπως έπρεπε.
Ξεκινήστε μαθαίνοντας στα παιδιά σας πως στα σπίτια άλλων ανθρώπων υπάρχουν περισσότερα όρια απ’ ότι για παράδειγμα στο δικό σας. ‘’Πρέπει να μείνετε στην θέση σας, απλά να καθίσετε, όχι να στέκεστε ή να γλιστράτε προς τα κάτω. Όχι φωνές, και να σέβονται τους άλλους γύρω τους.’’
  1. Το να επικεντρωθείτε στα ήθη είναι αρκετά σημαντικό.
Οικογενειακά τραπέζια, επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, ανταλλαγή δώρων είναι ευκαιρίες για να μάθετε στα παιδιά σας καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Να ακούν προσεχτικά, να μην διακόπτουν τους άλλους όταν μιλούν, να λένε ευχαριστώ όταν τους προσφέρεται ένα δώρο, να φέρονται με σεβασμό στους μεγαλύτερους είναι μερικοί από τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Δεν περιμένουμε να συμπεριφέρονται σαν ενήλικοι, απλά να μάθουν να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες.
  1. Προσφέρετε κίνητρα.
Οι μαμάδες, μερικές φορές, χρειάζεται να είναι δημιουργικές για να πείσουν ή να εμπνεύσουν τους καλούς τρόπους. Τα κίνητρα για μια καλή συμπεριφορά στις γιορτές, αποτελούν μια αποδεδειγμένη τακτική που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ορισμένες μαμάδες είναι αρκετά αυστηρές, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να περιμένουν και πολλά από τα παιδιά τους γιατί μπορούν εύκολα να αντιδράσουν. Αν φανείτε πιο ελαστικές και αφήσετε στα παιδιά σας ορισμένες μέρες της βδομάδας να είναι απλά ο εαυτός τους, θα δείτε πως μετά οι επιθυμίες σας θα έχουν αντίκτυπο και θα πραγματοποιούνται πιο εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα κινήσετε και ταυτόχρονα να τα δελεάσετε, λέγοντας τους πως αν κάνουν κάτι καλό, μπορεί και να τους αγοράσετε τελικά το παιχνίδι που θέλουν.
  1. Διδάξτε ευγνωμοσύνη
Δεν υπάρχει πιο ντροπιαστικό πράγμα από το να μας προσφέρουν δώρο και να μην πούμε ευχαριστώ, ακόμα και αν δεν είναι το δώρο που θέλουμε. Μάθετε στα παιδιά σας να είναι ευγνώμονες με αυτά που έχουν και αυτά που τους προσφέρονται. Εξηγήστε τους, επίσης, πως αυτή η απλή λέξη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.
Ποιοι είναι οι δικοί σας κανόνες για καλούς τρόπους συμπεριφοράς στις γιορτές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου