Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σχεδιαστές κοσμημάτων εμπνέονται από τα 6.000 ελληνικά νησιά

Σχεδιαστές κοσμημάτων εμπνέονται από τα 6.000 ελληνικά νησιάΕλληνες και ξένοι σχεδιαστές κοσμημάτων καλούνται να σχεδιάσουν ένα μοναδικό κόσμημα εμπνευσμένο από τα 6.000 ελληνικά νησιά.
Για δεύτερη φορά στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Εικαστικού Κοσμήματος “The After-Joya Effect“ με θέμα “6000 Fragments - The Floating Islands” η οποία έχει σαν βάση τη Διεθνή Έκθεση Εικαστικού Κοσμήματος Joya στη Βαρκελώνη.




Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές κοσμημάτων ταξιδεύουν και συναντιούνται ξανά στο Popeye Loves Olive, στην Αθήνα. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η διάδραση και η ανάδειξη της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι συμμετέχοντες είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς στο χώρο του εικαστικού κοσμήματος, με συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις και διοργανώσεις. Μια από αυτές τις εκθέσεις είναι και η Joya στη Βαρκελώνη.



Η συνάντηση για μια ακόμη φορά θα γίνει στο Popeye Loves Olive - Art Space, ένα χώρο αφιερωμένο στο εικαστικό κόσμημα και την τέχνη του τατουάζ, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, δίπλα στην πιο «ζωντανή» πλατεία της Αθήνας, την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Φέτος, οι συμμετέχοντες θα εμπνευστούν από το θέμα "6000 Fragments - The Floating Islands" και θα σχεδιάσουν ένα μοναδικό κόσμημα. Κατά την διάρκεια της έκθεσης, το κοινό θα ψηφίσει για τον αγαπημένο του σχεδιαστή, ο οποίος στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση.



"6000 Fragments - The Floating Islands"
Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Τα ιερά αυτά θαλάσσια τοπία συνδέουν πνευματικά, ψυχικά και υλικά τους κατοίκους της μέσα από τις εικόνες που τροφοδοτούν τις αισθήσεις. Οι πέντε βασικές σωματικές αισθήσεις του ανθρώπου είναι: αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση και όραση. Αυτές οι αισθήσεις αποτελούν αναμφίβολα τη βάση για τη δημιουργία ενός εικαστικού έργου. Καθημερινά προσπερνάμε μυρωδιές και εικόνες, αδιαφορούμε για ήχους και γεύσεις. η σύγχρονη καθημερινότητα επιτίθεται στις αισθήσεις μας. Σαν αντίδραση ο οργανισμός μας θέτει σε εφαρμογή τον μόνο μηχανισμό άμυνας που διαθέτει: αδιαφορία απέναντι στα ερεθίσματα που δέχεται. Έτσι, λοιπόν, περιορίζεται τόσο η αντίληψη όσο και η ευχαρίστηση που αντλούμε από τις αισθήσεις μας.



Οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τις ανθρώπινες αισθήσεις ως «παράθυρα της ψυχής». Οι αισθήσεις σε συνάρτηση με την λειτουργία του νου και της σκέψης, παρέχουν πληροφορίες, δημιουργώντας έτσι μια αντανάκλαση και αντίληψη του κόσμου.Μέσα από την προσωπική σας αντίληψη καλείστε να εξερευνήσετε και να καταγράψετε την αίσθηση που ενεργοποιείται μέσω της έρευνα σας πάνω στα Ελληνικά νησιά, μεταφέροντας έτσι πληροφορίες από τον φυσικό κόσμο σε αυτόν του νου. Η δεύτερη έκθεση “The After-Joya Effect”, εμπνέεται από τη μοναδικότητα της σωματικής εμπειρίας σε 6000 θραύσματα.



Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 19.00. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου.
Το Popeye Loves Olive βρίσκεται στην οδό Λιμπονά 5, δίπλα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης
Το Σάββατο 23 Μαΐου στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με την παρουσία της Yannick Mur, επίτιμης καλλιτέχνης της Joya Barcelona 2014


Δημήτρης Βαρελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου