Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Από το «φαστ φουντ» στο «φαστ γκουντ»

 
Ντονέρ μεν, αλλά με... άρωμα υψηλής κουζίνας. Το παρισινό ψητοπωλείο «Grille'». Αλλαγές συγκλονίζουν την γρήγορη εστίαση στο Παρίσι. Κοσμογονικές αλλαγές «συγκλονίζουν» τον
κόσμο της γρήγορης εστίασης στο Παρίσι, σύμφωνα με τον «Monde». Επί καιρό συνώνυμο με το στρες των πόλεων, την χαμηλή τιμή και το κακής ποιότητας φαγητό, το φαστ φουντ δεν εξαιρείται σήμερα από τη γενικότερη μονομανία με το καλό φαγητό.


Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι ότι η έκφραση «φαστ φουντ» (γρήγορο φαγητό) επανήλθε στο προσκήνιο ενώ είχε κοντέψει να περάσει στην αχρηστία από τον όρο «τζανκ φουντ» (σκουπιδοφαγητό).


Παράδειγμα το εστιατόριο «Grille'» που σερβίρει γύρο και κεμπάμπ υψηλής γαστρονομίας - σε σχετικά προσιτές τιμές αλλά και πάλι αρκετά ακριβότερα από τις απλές πίτες με γύρο που πωλούνται στο Παρίσι: κοστίζουν 8,50 ευρώ η πίτα. «Η ιδέα μου ήρθε όταν δοκίμασα εξαιρετικά κεμπάμπ στη Μέση Ανατολή», είπε στη γαλλική εφημερίδα ο συνιδιοκτήτης Φρεντ Πενό ο οποίος, για παράδειγμα, αντίθετα με την κλασική συνταγή για τα παραδοσιακά κεμπάμπ, μαρινάρει το κρέας πριν το ψήσει.


Το κεμπάμπ πολυτελείας είναι η τελευταία προσθήκη στη γαστρονομική αυτή επανάσταση. Την αρχή έκανε το χάμπουργκερ πριν από δυο χρόνια χάρη σε δυο καντίνες, τις «Le camion qui fume» και «Cantine California», που αναβάθμισαν το αμερικανικό αυτό έδεσμα.


Σύντομα εξαπλώθηκαν οι ανταγωνιστές του McDonald's. Σήμερα, αν και έχει περάσει η πρώτη υστερία με τα χάμπουργκερ υψηλής γαστριμαργίας, οι ουρές παραμένουν μεγάλες έξω από τα εστιατόρια «Bioburger», «Blend» και «Big Fernand» _ το οποίο για παράδειγμα σερβίρει χάμπουργκερ με κατσικάκι γάλακτος, ψητή μελιτζάνα και κόλιανδρο. Το «Big Fernand» έχει και υποκατάστημα, το «Little Fernand», που ειδικεύεται στα γκουρμέ χοτ-ντογκ.


Πλέον δεν περνάει εβδομάδα στο Παρίσι που να μην ανοίξει κάποιο νέο εστιατόριο «φαστ γκουντ» που ταΐζει γρήγορα αλλά με γούστο και τιμή ελαφρώς τσιμπημένη, ειδικευόμενο στα μπέιγκελ, στα σάντουιτς, στα ραβιόλια, στις πίτσες με το κομμάτι και άλλα.


Οι πίτσες γενικώς τείνουν να φύγουν από τα καθιστά εστιατόρια και να αναδειχθούν σε «στριτ φουντ», δηλαδή φαγητό που τρώγεται στα όρθια στον δρόμο. Παράδειγμα «υψηλής πίτσας» το «Di Loretta» που την πουλάει με το κομμάτι με εξαιρετική ζύμη και υλικά όπως πατάτα, δενδρολίβανο και λάδι τρούφας.


Η πλήρης εξειδίκευση είναι άλλη μία νέα τάση στο Παρίσι όπου ανοίγουν εστιατόρια που πωλούν μόνο ένα φαγητό σε παραλλαγές. Παράδειγμα το «Balls» που σερβίρει μόνο κεφτέδες διαφόρων ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου