Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Δύο σούπερ τζάμπο συγκρούστηκαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια ελιγμών

Απίστευτο περιστατικό: Ένα Airbus A380 κι ένα Boeing 747-400 της αυστραλιανής Qantas ενεπλάκησαν στο περιστατικό – Δεν υπήρξαν θύματα καθώς τα αεροσκάφη ήταν άδεια.Μια σπάνια όσο και... τραγελαφική ως προς την εξέλιξή της σύγκρουση μεταξύ δύο αεροσκαφών σημειώθηκε την Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, προκαλώντας προς στιγμή πανικό αλλά και μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στο πρόγραμμα πτήσεων, καθώς και τα δύο τζάμπο που ενεπλάκησαν ανήκουν στην ίδια εταιρεία, στην αυστραλιανή Qantas!

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ένα Airbus A380 superjumbo της Qantas, ρυμουλκούμενο στον βοηθητικό διάδρομο του αεροδρομίου μπροστά από τα υπόστεγα συντήρησης των αεροσκαφών, έπεσε πάνω σε ένα σταθμευμένο Boeing 747-400 της ίδιας εταιρείας. Από τη σύγκρουση δεν υπήρξαν θύματα, αφού ούτως ή άλλως τα σκάφη ήταν κενά επιβατών, πλην όμως οι ζημίες που υπέστησαν ήταν σημαντικότατες, με τους ειδικούς να τις υπολογίζουν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια!

Πέραν αυτών η Qantas αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Αυστραλία, συγκεκριμένα τις πτήσεις QF94 από Λος Άντζελες προς Μελβούρνη και QF16 προς Μπρισμπέιν, τις οποίες θα εκτελούσαν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν και δεν αποκλείεται μάλιστα να συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά στο μέλλον, καθώς τα μεγέθη των αεροσκαφών μεγαλώνουν, την ώρα που οι εγκαταστάσεις των περισσοτέρων αεροδρομίων ανά τον κόσμο παραμένουν σχεδιασμένες για μεγέθη σκαφών κατά πολύ μικρότερων. Ενδεικτικό είναι πως τα άνοιγμα φτερών ενός A380 αγγίζει τα 80 μέτρα...

Τελευταία φορά που ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί, στην πίστα του αεροδρομίου της Μελβούρνης, ήταν τον περασμένο Αύγουστο όταν ένα Airbus της Virgin Australia, με 175 επιβάτες, συγκρούστηκε με ένα άδειο, σταθμευμένο αεροσκάφος της εταιρείας Jetstar κατά τη διάρκεια ελιγμών πριν την απογείωσή του. Και τότε κανείς δεν τραυματίστηκε αλλά οι ζημίες στα δύο αεροσκάφη ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου