Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ θα «κοστίσουν» τα αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης

 
Το επιπλέον ποσό αφορά τους 13 σταθμούς στο κέντρο της πόλης Αυξάνεται η δαπάνη για
την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών -για τις οποίες έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 82 εκατ. ευρώ- μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ θα «κοστίσουν» τα αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της δαπάνης των ανασκαφών -οι οποίες έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα 82 εκατ. ευρώ-από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα χρονοδιαγράμματα και στο προσωπικό που ζήτησαν οι εφορείες αρχαιοτήτων, τα οποία μεταφράζονται σε, επιπλέον, περίπου 3 χρόνια -χρόνος που μπορεί να συμπτυχθεί, όπως ειπώθηκε- και σε προσλήψεις 630 ατόμων.

Μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφτεί σχεδόν 35 στρέμματα, έχοντας φέρει στην επιφάνεια περίπου 135.000 ευρήματα, ενώ μένουν να διερευνηθούν οι περιοχές των εισόδων και εξόδων των σταθμών, του αμαξοστασίου Πυλαίας και του νοτίου τμήματος της Αγίας Σοφίας. Το επιπλέον ποσό αφορά τους 13 σταθμούς στο κέντρο της πόλης. Τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τις αποσπάσεις και τις επανατοποθετήσεις μνημείων, καθώς και για τις μελέτες.

Από αυτά τα χρήματα, περίπου τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τις αποσπάσεις και τις επανατοποθετήσεις μνημείων, καθώς και για τις συνοδευτικές μελέτες.

«Το ποσοστό των αποσπάσεων, που κυμαίνεται περίπου στο 20%, είναι το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο έργο» δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου