Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

«Ο Παπανδρέου ιδρώνει, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει»

Καρέ - καρέ το χρονικό του εξευτελισμού και της πτώσης του Γιώργου Παπανδρέου τη δραματική νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2011, όπως καταγράφεται σε δύο βιβλίαΘα έσπαγε
ταμεία αν γινόταν ταινία το πολιτικό θρίλερ με τίτλο «Ελληνικό δράμα στις Κάννες» που εκτυλίχθηκε στην ομώνυμη Μέκκα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ισχυρίζονται όσοι έχουν γνώση του παρασκηνίου που εξελίχθηκε πριν από δύο χρόνια στο γαλλικό θέρετρο, όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη και γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους της πρωθυπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Μίση και πάθη, ίντριγκες και προδοσίες, συμμαχίες και λυκοφιλίες, εντάσεις και καβγάδες, προσβολές και υπονομεύσεις, αφελείς εμμονές και τρόμος μπροστά στις αδυσώπητες αγορές είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το ανολοκλήρωτο ακόμη σενάριο του έργου που παίχτηκε στις Κάννες τη βροχερή νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2011, με επίκεντρο τη Σύνοδο των G-20.

Ως οικοδεσπότης ο Γάλλος, τότε, πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί είχε σκηνοθετήσει μια καλοστημένη προεκλογική παράσταση, προσδοκώντας να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις που έδιναν φαβορί τον αντίπαλό του και διάδοχό του, έξι μήνες αργότερα, κ. Φρανσουά Ολάντ. Ευελπιστούσε ότι η παρουσία στις Κάννες των ισχυρότερων πολιτικών ηγετών και οι φωτογραφίες με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τους άλλους ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη, θα του έδιναν πόντους και έτσι θα ξόρκιζε τις απειλές υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της γαλλικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.



Στους λογαριασμούς, όμως, που είχε κάνει ο κ. Σαρκοζί όταν ετοίμαζε τη φιέστα της Συνόδου των G-20 φαίνεται ότι δεν είχε συμπεριλάβει τον αστάθμητο, όπως αποδείχτηκε, ελληνικό παράγοντα. Και πολύ περισσότερο τη σοκαριστική αντίδραση που είχαν οι πανίσχυρες αγορές στο άκουσμα της αναπάντεχης όσο και προκλητικής ιδέας του κ. Παπανδρέου να διεξάγει δημοψήφισμα για την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η φιέστα των Καννών κινδύνευε να καταστραφεί και κάπως έτσι ο Γάλλος πρόεδρος από σκηνοθέτης προεκλογικής παράστασης έγινε πρωταγωνιστής ενός απίθανου επεισοδίου εις βάρος του Ελληνα πρωθυπουργού, το οποίο επανέφερε πρόσφατα στην επικαιρότητα ο τότε Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, περιλαμβάνοντας στο βιβλίο του με τίτλο «Το δίλημμα» γλαφυρά περιστατικά, άλλα γνωστά, αφού είχαν δει το φως της δημοσιότητας και παλαιότερα στον γαλλικό Τύπο, και άλλα άγνωστα.




Εξαλλος ο Σαρκοζί… πάνω στο τραπέζι!
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος σε συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ταξιδέψει εκτάκτως στις Κάννες για να δώσει εξηγήσεις, ήταν, κατά τις περιγραφές, «τόσο εξοργισμένος, που πάτησε το ένα πόδι σε μια καρέκλα, επιχειρώντας να ανέβει στο τραπέζι για να... επιπλήξει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ωστόσο τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του».

Ο κ. Θαπατέρο, επικαλούμενος δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου γράφει ότι ο Σαρκοζί αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου «γαμημένο ψυχοπαθή!». Στο προφανές ερώτημα «γιατί δεν αντέδρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός;», συνεργάτες του κ. Παπανδρέου απαντούν ότι «τέτοιες εκφράσεις δεν ακούστηκαν στην επίσημη συνάντηση». Σε ανακοίνωση, πάντως, που εξέδωσαν με αφορμή το βιβλίο του κ. Θαπατέρο, δεν αποκλείουν την αθυροστομία του Γάλλου προέδρου, αναφέροντας: «Είναι πραγματικά κρίμα να μην κατανοούν ορισμένοι, ότι τα όποια "γαλλικά", απ’ όπου και αν προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί αυτούς υποτιμούν όταν δεν θέλουν οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό λόγο».

Ο Ισπανός πολιτικός, ο οποίος περιγράφει τις πιέσεις που δέχτηκε στην ίδια σύνοδο από την κυρία Μέρκελ για να βάλει κι εκείνος τη χώρα του στον μηχανισμό στήριξης, δεν είναι ο μόνος που μεταδίδει το πολεμικό κλίμα κατά του κ. Παπανδρέου που επικράτησε στη Σύνοδο των Καννών.




«Πολιτικός θάνατος σε ζωντανή μετάδοση»
Είχε προηγηθεί ένας αυτόπτης μάρτυς, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαρκοζί και τότε υπουργός Οικονομικών κ. Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, όπου παρίσταντο η κυρία Μέρκελ με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ελληνικής και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα και σε μεγάλη ένταση», αναφέρει ο κ. Μπαρουάν στο βιβλίο του με τίτλο «Ημερολόγιο Κρίσης». Διήρκεσε δύο ώρες χωρίς διακοπή και από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του κ. Σαρκοζί. «Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση που είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέντε ημέρες νωρίτερα, επιβάλλοντας ουσιαστικά αυτό που αποκλήθηκε «δεύτερο μνημόνιο» και η ισχύς τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

«Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή και ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα και ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει», περιγράφει ο Γάλλος πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου